MAKALELER / Küresel İklim Değişimi-Türkiye Tarımı Değişimi






Küresel İklim Değişimi-Türkiye Tarımı Değişimi:

 

1--ANTALYA: Üretici ejder meyvesi, avokado ve pepino, pataya gibi tropikal meyvelerin ekimine yöneldi. Kış döneminde serada muz üretimine başlandı.

 

2--ADANA: Kuraklığa dayanıklı ürünlerin ekimine başlandı. Ekim ve hasat dönemleri ortalama bir ay önceye çekildi.

 

3--MERSİN: Tarla tarımı, yerini hızla bahçe tarımına bırakıyor. Şeftali, nektarin, kayısı, avokado ve ejder meyvesi dikimi artıyor. Anamur'daki muz bahçeleri, Toroslara taşınıyor.

 

4--KONYA: Buğday, şeker pancarı ve mısır gibi geleneksel ürünler, yerini alternatif ürünlere bırakmaya hazırlanıyor. Kuraklık nedeniyle sera üretimine yönelik girişimler öne çıkıyor.

 

5--KAHRAMANMARAŞ: Geleneksel ürün sarı çeltik yok oldu. Mısır ve pamuk ekimi terkediliyor. Daralan tarla ekim alanları bahçe tarımına dönüşüyor.

 

6--DİYARBAKIR: Pamuk ve mısır ekimi azalıyor.

 

7--KOCAELİ: Biberiye, tıbbi nane ve oğul otu gibi tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştirilmesine yönelik planlama çalışmaları yapılıyor.

 

8--TEKİRDAĞ: Ayçiçeği yerine, kuraklığa daha dayanıklı kanola ve aspirgibi yağlı tohum üretimi artıyor. Tıbbi ve aromatik bitki üretimine yönelim var.

 

9--NEVŞEHİR: Geleneksel ürün patates ekimi azalıyor. Kurak bölgelere uygun kekik ve lavanta gibi ürünlerin üretim alanları

 

Kaynak:Dünya Gazetesi

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 221

Eklenme Tarihi : 15.12.2020

Önceki sayfaya geri dön.