MAKALELER / İstanbul Su Sorununa Çözüm-Terkosa Deniz Suyundan İçme Suyu Projesi








İstanbul Su Sorununa Çözüm-Terkosa Deniz Suyundan İçme Suyu Projesi:

 

1--Londra merkezli yatırım ve proje yö-netimi şirketi TTT Global Group Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Arslan, “Uluslararası Desalinasyon Birliği’ne göre dünyada şu an 20 binden fazla desalinasyon tesisi var ve bunlar her gün 150’den fazla ülkede 450 milyon insana 1 milyar litreden fazla su sağlıyor” bilgisini veriyor.

 

2--Dr. Arslan, "Membran Teknolojileriyle metrekübü 60 cent'in altına deniz suyundan, içilebilir temiz su üretmek mümkün" diyor.

 

3--Dr. Arslan'ın verdiği bilgiler şöyle: "Membran teknolojileri öncesinde deniz suyundan içme suyu üretimi oldukça pahalı ve üretim miktarları sınırlı olabilen bir süreçti. 1 metreküp içme suyu üretebilmenin maliyeti 4,5 doları bulabiliyordu.

 

3.1--2001i yılların başından itibaren yaygın olarak kullanılmaya başlayan 'membran teknolojileri' ise deniz suyundan içme suyu üretmede adeta devrim yaptı."

 

4--Dr. Arslan'ın verdiği bilgiye göre devrim yaratan bu desalinasyon süreci şöyle çalışıyor: "Deniz suyu; kıyıdan yaklaşık 1.5-2 km. mesafeden, saniyede

5-6 m3 su çekebilen özel üretim dev hidro-pompalarla denizden çekilerek desalinasyon tesisine ulaştırılır.

 

4.1--Önce ön arıtmadan geçirilir, sonra yüksek tazyik ile membran borularına basılır. İç çeperleri membran ile kaplanmış bu borulara giren deniz suyu, membran borularında yüksek bir debiyle yol alırken, doğal yoldan iyonizasyon işlemine tabi olur.

 

4.2--Böylece suyun içindeki tuz boru çeperlerinde sudan ayrışarak dökülür ve oldukça değerli bir atık olarak deniz tuzu haline dönüşür. Tuzdan ayrıştırılmış su ile önce çökertme tanklarında dinlendirilir, sonra tez ozmos olarak adlandırılan proseslere tabi tutulur ve su içilebilir hale getirilir."

 

5--Peki desalinasyon Türkiye'de susuzluğa karşı sürdürülebilir bir çözüm olabilir mi? Bu sorunun cevabını şöyle veriyor Dr. Arslan: "250 bin m3 bir desalinasyon tesisisin maliyeti yaklaşık 240 milyon dolar civarında.

 

5.1--Ürettiği suyu 1 dolara sattığında yılda 80 milyon dola-rın üzerinde gelir üretebilir. Bu çapta bir toplumsal hizmet amaçlı kamu yatırımı için, yatırım geri dönüş süresi oldukça kısa sayılabilir.

 

5.2--Eğer yatırım, rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynağı ile desteklenirse suyun üretim maliyeti % 30 civarında düşebilir. Metreküp başı 60 cent'in altında gerçekleşecek üretim maliyetinin üçte biri enerji giderlerinden oluşuyor.

 

5.3--Eğer iyi bir maliyet analizi yapılırsa, Melen'den 140-180 km.'den gelen, İstanbul'a pompalanan suyun sadece pompaj maliyetinin 1.5 doların üzerinde gerçekleştiği görülebilir. Hat ve terfi istasyon yatırımları, işletme ve amortisman maliyetleri, Melen'de yapılan baraj maliyetleri düşünüldüğünde arada büyük bir ön yatırım ve işletme maliyet farkı olduğu görülecektir.

 

5.4--Yağmur sularını su toplama havzalarına toplamak için yapılacak barajların maliyetleri de bunun birkaç katı olacaktır. Dünyanın % 97'sinin okyanus ve denizlerle kaplı olduğu düşünüldüğünde önümüzdeki 50 yılda içilebilir su kayna¬ğının büyük oranda denizlerden sağlanacağını söyleyebiliriz

 

6--TTT Global 2013 yılında Terkos için bir desalinasyon projesi önermiş, fakat bu proje kabul görmemiş. Şöyle anlatıyor süreci Dr. Arslan: “Terkos’a, Yap-İş- let-Devret Modeliyle desalinasyon tesisi yapmayı ve 2013 fıyatlamalarıyla yaklaşık m3 maliyeti 60 cent’e üreteceğimiz içilebilir temiz suyu, devlete 1 dolara satmayı önerdik.

 

6.1--Ekonomik ömrü 25yıl olan tesisi, yatırım geri dönüşünden sonra İBB’ye bırakmayı teklif etmiştik. Maalesef yeterli ilgiyi göremedik. Terkos civarında planlanan günlük 250 bin m3 kapasiteli desalinasyon tesisi ile kesintisiz üretilebilecek ve şebekeye verilebilecek temiz suyu, doğal yollarla sağlayabilmek için en az 3-4 barajın inşası gerekiyor.

 

Kaynak:Didem Eryar Ünlü-Yakın Plan-Dünya Gazetesi

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 531

Eklenme Tarihi : 15.12.2020

Önceki sayfaya geri dön.