MAKALELER / Mc Donalds Sürdürülebilir Açısından Palm Yağından Ayçiçeği Yağına Dönüyor






Mc Donalds Sürdürülebilir Açısından Palm Yağından Ayçiçeği Yağına Dönüyor:

 

1--McDonald's, dünya genelinde kullandığı palm yağından sürdürülebilirlik ilkeleri gereği 2021'de tamamen vazgeçiyor McDonald's Türkiye Genel Müdürü Oğuz Uçanlar, sürdürülebilirlik açısından yürütülecek bazı projelerde Türkiye'nin de pilot ülkeler arasında yer aldığını anlattı.

 

1.1--Uçanlar'm sözünü ettiği kararların arasında "Global Yağ İnisiyatifi" var. "2021 sonunda tamamen gerçekleştirmiş olacağız" diyen yönetici, inisiyatifi şöyle özetliyor:

 

1.2-- "McDonalds dünyanın en büyük yağ tüketicilerinden biri. Mevcut durumda restoranlarımızda kanola ve palm yağı kullanılıyor. Fakat bunun sür-dürülebilirlik açısından uygun olmadığı ortaya çıktı. Bütün dünyada tüm resto-ranlarda sadece ayçiçeği yağı kullanma kararı alındı."

 

2--McDonald's'ı bu kararı almaya yönelten ise dünyada doğal palmiye ormanlarının azalmaya başlaması. Palm yağı-nın hammaddesi olan palmiye ağaçlarının sadece tropikal bölgelerde yetiştiğini söyleyen Uçanlar, gelinen noktayı şöyle anlatıyor: "Türkiye ve birçok ülkede bu ağaçlar yetişmiyor. Bu da ürünün nakli-

 

2.1--Türkiye Genel Müdürü Oğuz Uçanlar, “Anlaşıldı ki palm yağı üretimi için doğal palmiye ormanlarının dışına çıkılmış. Bu nedenle daha yaygın yetişen ayçiçeğine yöneldik" diyor.

 

2.2—Palm yağının uzak doğuda yetişmesi dağıtımında karbon ayak izinin yüksek olmasına neden oluyor. Öte yandan raporlar, palm yağı sektörünün artık endüstriyel palmiye ormanlarının dışına çıktığını, doğal ormanlara da zarar vermeye başladığını gösteriyor.

 

2.3--Bu nedenle globalde bir karar alındı ve daha yaygın üretilen, yetişme alanı dünyada daha geniş olan ayçiçeği yağı kullanılması yönünde bir inisiyatif açıklandı.”

 

Kaynak:Yasemin Salih-Dünya Gazetesi

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 278

Eklenme Tarihi : 15.12.2020

Önceki sayfaya geri dön.