MAKALELER / Dünya Mini Buzul Devrine mi Giriyor






Dünya Mini Buzul Devrine mi Giriyor:

 

1--Uzun yıllardır yapılan gözlemler Güneş’te ortalama 11 yıllık peryodik döneme sahip bir leke çevrimi olduğunu göstermiştir.

 

2--Ortalama her 11 yılda bir leke sayısı maksimuma ulaşır. Sonra sayı giderek azalır ve nihayetinde bir an gelir ki Güneş yüzeyinde hiç leke görünmez.

 

3--2020 yılının sonuna doğru Güneş yüzeyinde birkaç lekenin oluştuğu gözlendi ancak Güneş henüz leke sayısı bakımından sakin bir evrede bulunuyor.

 

4--Önümüzdeki birkaç yıl içinde leke sayısının giderek artması ve 2024-2025 yılları arasında da maksimuma ulaşması bekleniyor.

 

5—Öter yandan İngilterede Northhumbria Üniversitesinden valentina Zharkova ve ekibi güneş lekelerinin 2021 den başlayarak 2030 dan itibarıyla 2021-2050 yılları arasında minimuma ineceği ve mini buzul devrine girileceği konusunda  çalıştıkları modele dayanarak uyarı yaptı.Zharkova ekibinin geliştirdiği modelin %97 oranında doğru tahminler yaptığı bildiriliyor.

 

6—Güneşteki lekelerin mini buzul devirlerinde 50 civarında bu dönem dışında 50.000 e kadar eriştiği bilinmekte yani mini buzul devrinde güneş lekeleri ciddi anlamda azalmakta.

 

6.1--Öte yandan güneşteki leke çevrininin her ne kadar 11 yıllık peryodik devrilere sahip olduğu kabul edilsede aslında leke çevriminin  kaotik bir çevrim olduğu açık.

 

6.2--Bu anlamda zharkova ekibinin matematik analizi yani kaotik analizi leke çevrimini tahmin etmede oldukça doğru bir bir yaklaşım olarak kabul edilebilir.

 

7—Sonuç olarak 2021 den itibaren iklim değişiminde mini buzul devri yaklaşımı esas alınırsa:

 

7.1-- 1646-1715 arasında görülen mini buzul devrinde görülen sıkıntılar esas alınırsa gıda-enerji vs konularında ciddi sıkıntılar oluşabilir.

 

7.2--Bu riske karşı soğuk iklim bitki deseni üzerine bitki ekimi ve nükleer enerjiye yönelim-binaların ısı yalıtımı önemli olabilir.

 

Kaynak:

1—Hürriyet.com.tr

2—Tübitak Bilim ve Teknik Dergisi

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 337

Eklenme Tarihi : 15.12.2020

Önceki sayfaya geri dön.