MAKALELER / Koronavirus-Öğrenme Kayıpları






Koronavirus-Öğrenme Kayıpları:

 

1-- Öğrenme kaybı terimi, genellikle bir öğrencinin eğitimindeki geniş boşluklar veya süreksizlik nedeniyle, herhangi bir özel veya genel bilgi ve beceri kaybına veya akademik ilerlemedeki gerilemelere atıfta bulunur. Bunun en yaygın örneklerinden biri "Yaz ayları öğrenme kayıpları" olarak adlandırılır.

 

2--Öğrencilerin yaklaşık 3 ay boyunca eğitimden uzak kalmaları bir rapora göre matematikte ortalama olarak 2 aylık bir öğrenme kaybına yol açmakta diğer bir deyişle bir önceki yıldan 2 aylık bir kayıpla yeni döneme başladıklarını göstermektedir.

 

2.1--Aslında bu anlamda yaz okullarının ya da yazın yapılacak belli tekrarların ne kadar önemli olduğu da görülmekte.

 

3--Pandeminin yayılma hızını engellemek ve hastanelerin var olan kapasitelerini aşmamaları için alınan önlemlerden biri olarak, 2020 yılı boyunca birçok ülkede yüz yüze öğrenme sürecinde ciddi kesintiler yaşandı. Bu kesintiler; uzaktan eğitim, kısmi yüz yüze eğitimle giderilmeye çalışılsa da bu çabaların çoğu örgün eğitimin yerini tutmadı.

 

4--Eylül 2020 başı itibari ile, yaklaşık 3 aylık bahar dönemi düzenli okul eğitiminden mahrum kalan bireylerin öğrenme kaybının ortalama %25 ten fazla olduğu belirtiliyor.

 

4.1--Kaldı ki 2020'nin bahar aylarındaki kapatma, öğrencilerin bir üst sınıfın ilk dönemine olan hazır bulunuşluklarını da ciddi oranda etkilemiş gözüküyor.

 

4.2--Yani 2. sınıftan 3. sınıfa geçen çocukların becerileri, bu sınıf düzeyinin maalesef 2-4 ay gerisinde gözüküyor.

 

4.3--Ayrıca yaklaşık 3 dönem (9 ay ve yaz ayları ile birlikte 12 ay) boyunca eğitimlerinin etkilendiğini düşündüğünüzde, çocuklarda oluşan öğrenme kaybının uzun dönemde çok ciddi sosyal, duygusal ve sosyo-ekonomik etkileri olacağı neredeyse kesin

 

5--Yapılan OECD araştırmasına göre COVID-19 pandemisi nedeniyle 1/3 oranında bir öğrenme kaybının Amerika'ya maliyetinin 2100 sonu itibariyle 14 trilyon dolar olacağı tahmin ediliyor.

5.1--Belirtmeden geçmeyelim, halihazırda 1/3'lük bir öğrenme kaybı maalesef oluşmuş gibi.

 

Kaynak:Populer Science




Makalenin İzlenme Sayısı : 283

Eklenme Tarihi : 15.12.2020

Önceki sayfaya geri dön.