MAKALELER / Küresel Isınma-Tam Rapor 10-Dünya Kentleri İklim değişimi





Küresel Isınma-Tam Rapor 10-Dünya Kentleri İklim değişimi:

 

1--Ortadoğu:

 

1--Yeni bir araştırma, iklim değişiminin, 500 milyon kişinin yaşadığı Ortadoğu’nun bazı bölgelerini insanların yaşayamayacağı kadar sıcak hale getirebileceğini ortaya koyuyor.

 

2--Max Planck Biyofizik Kimya Enstitüsü ve Kıbrıs Enstitüsü’nden araştırmacılar, 1970’den bu yana bölgedeki aşırı sıcak gün sayısının ikiye katlandığına dikkat çekiyor.

 

3--Max Planck Enstitüsü Direktörü Jos Lelieveld, “Gelecekte, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’nın geniş bölgelerinde görülen iklim, bölge halklarının varlığını tehdit edecek hale gelebilir” diyor.

 

4--Araştırmacılar, küresel ısının, sanayi devrimi öncesine göre 2 derece artışla kalması durumunda dahi, bu bölgelerde yaz ısılarının iki katına çıkabileceğini belirtiyor.

 

5—Suriye ve Irakta ve aynı zamanda Ortadoğuda çölleşmeye karşı ciddi anlamda yağışı çeken yoğun ağaçlandırma öneli bir seçenek olabilir.

 

6—Kamu programı olarak Doğu ve Güneydoğuda yoğun bir ağaçlandırma programına gidilmesi en uygun çözümlerden biri olabilir.Bölgenin yeşillendirilmesi en önemli seçenek olabilir.

 

7—Aynı zamanda Türkiye-Kıbrıs ,Ortadoğu ülkeleri küresel ısınmanın getireceği çölleşmeye karşı fosil yakıt tüketimini azaltan yenilenebilir enerjiye hızla yönelmelidir.

 

8--Güneşten sıcak su üretimi-çatı tipi güneş panelleri ile elektrik üretimi

 

8.1--Evlerin yerel ısı yalıtım malzemeleriyle mantolanması(çatı ve duvarların perlitli sıva ile açık renk sıvanması),

 

9—doğal havalandırma- soğutma çözümlerinin uygulanması(soğuk kuyu açmak-mağaralarda depolama

 

10--kuyu suyu kullanımını azaltmak için sulamada kesinlikle damlama sulamaya gidilmesi

 

 

2—Küresel Isınma-Kentlere Etkisi:

 

1—Demiryolları:

 

1.1-- Sıcak-Sıcak hava dalgası Avrupada toplu taşımacılığı-tren seferlerini sekteye uğratabilmekte.

 

1.1.1—Rayları beyaza boyamak-rayların kırılma riskine karşı trenleri yavaşlatmak-vagonlara düşük emisyonlu(vantilatörlü havalandırma sistemi kurmak)

 

 2—Elektrik Santralleri:

 

2.1—ABD-Avrupada Sıcak-Sıcak hava dalgaları, klima cihazları vs kullanımı gibi nedenlerle elektrik santrallerinin kapasitelerini zorluyor.

 

2.1.1—Klima kullanımı yerine tavan-pencere tipi vantilatör kullanmak.

 

2.1.2—Santrallerde baca gazı atık ısı ile kentte ısıtma-soğutma yapmak-yenilenebilir enerji santralı kurmak.

 

 

3-- Kentsel Isı Adaları:

 

3.1—Kentlerde ciddi anlamda Isı adaları oluşabilmekte.Milano Belediyesi Dirençlilik Yönetimi Sorumlusu Piero Pelizzaro, “Banliyölerde betonlaşmanın fazla olduğu bölgelerde öncelikli olmak üzere, ısı adası etkisinin yüksek olduğu ve insanların sıkıntı çektiği yerlere daha fazla ağaç dikmeliyiz” diyor.

 

3.1.1—Kentte ısı adalarını termal fotoğraf ile tespit edip bu alanlarda yeşil kuşaklar oluşturmak.vede

 

1--binaların çatılarını beyaza boyamak

 

2--binalarda doğal malzemeler kullanmak-soğutma için iran vs kullanılan doğal havalandırma-soğutma çözümlerini kullanmak.

 

3--Konutlardan gelen gri suları arıtıp kentin uygun noktalarına açılan su kuyularına basarak kentin toprak nemini korumak yada hidroponik tarımda kullanmak.

 

 4-- Frankfurt'ta iklime Uyum Çabaları:

 

1--kentin tamamına bakmamız; soğuk ve temiz hava bölgelerini, burada gördüğümüz havalandırma koridorlarıyla kente bağlamamız gerekiyordu.

 

2--Sonra kentin içinde küçük yeşil adalar olmalıydı; parklar, ağaçlar, caddeler.

 

3--Frankfurt’un yeşil adaları tam anlamıyla büyüyor. Kent şimdi bazı binalara yeşil çatı veya yeşil cephe zorunluluğu getiriyor ve özel mülklere yeşil çatılar için sübvansiyon veriyor.

 

 5-- Sağlıkta Alarm Durumu:

 

1-- Ağustos 2003’te Avrupa’da görülen sıcak hava dalgasıyla ilişkilendirilen 70.000 ölüm, kıta genelinde çok sayıda yerel yönetimi yeni önlemler almaya sevk etti.

 

Kaynak:arge7.com

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 240

Eklenme Tarihi : 15.12.2020

Önceki sayfaya geri dön.