MAKALELER / Küresel Isınma-Tam Rapor 6-Ekonomik Sistemin Rolü-Öneriler








Küresel Isınma-Tam Rapor 6-Ekonomik Sistemin Rolü-Öneriler-:

 

1—Daha Az Çalışmak:

 

1--Küresel Isınmayı aşağı çekmek İçin İş yerinde Daha Az Çalışılmalı. İşyerinde daha az vakit geçirenlerin %30 daha az enerji kullandıkları kanıtlanmış durumda.Ayrıca daha az çalışıldığında personel verimi artmakta.

 

2—Ülke Büyüme Hızı:

 

2.1--Küresel Isınmayı Aşağı Çekmek İçin Ülke Büyüme Hızları Daha Yüksek Olmalı:

 

2.2--Chiris Hope ile Mat Hope,Nature Climate dergisindeki yazılarında büyümenin daha yavaş olduğu dünyada iklim değişimine bağlı maliyetlerin görece daha yüksek olmakta.

 

2.3--Genel kanıya ters düşen bu bulguya göre küresel ısınma ile mücadelede ülkelerin ve dünyanın ekonomik büyüme hızının yüksek olmasını gerektirmekte.Bunu sağlamak için büyümenin motorunu fosil yakıtlar yerine yenilenebilir enerjilere-uzay araştırmalarına çevirmek.

 

 

3--Küresel ısınmada temel nedenlerin başında ; büyümeye ve tüketmeye dayalı ekonomik model anlayışının neden olduğu kabul edilebilir.

 

4--Doğrusal veya üstel olarak artan ekonomik büyüme tezi ;-kaynakların dibe vurması ile(doğal bir dengeleme mekanizması olarak oluşan ekonomik krizin oluşmasıyla ) dibe vurmuştur.

 

5--O halde ülkelerin ve dünya ekonomisinin doğrusal olarak büyümesi gerektiği tez-varsayımı doğru bir varsayım olmayabilir.

 

6--Ekonomik büyümede doğrusal büyüme yaklaşım yanlış ve zorlamadır.Doğal büyüme eğrisi sinüs eğrisi olabilir ve  kabul edilebilir mi.

 

7--Mevcut ekonomik teoride bu doğrultuda revize edilirse insanlık için herhalde daha doğru olur.Öte yandan mevcut ekonomik teorilerin  artık devasa ekonomi makinesinin teorisini çözmekte yetersiz kaldığı da açıktır.

 

8--Bu nedenle ekonomi bilimi yeniden multidisipliner modellerle anlaşılmaya çalışılmalıdır.Bu modeller termodinamik modelleme-akışkanlar mekaniği modellemeleri-kuuantum teorisi modellemeleri-enerji teorisi modelleri çerçevesinde yeniden yorumlanmalı ve modellenmelidir.

 

9—İkinci bir küresel ısınma-ekonomik sistem probleminde mevcut ekonomik sistemin motorlarından en önemlisinin fosil yakıtlara dayalı olmasıdır.

 

9.1—Fosil yakıt kullanımı insan uygarlığını ve doğayı yok edecek duruma geldi.Bu anlamda

 

1--petrolden yakıt dışı çözümlerle yararlanılması uygun olacaktır.

 

9.2--Ayrıca petrol firmaları finansman yapılarını hızla petrolden yenilenebilir enerjilere ve diğer karlı alanlara kaydırabilir.

 

10—Petrol üreten ülkeler ise hızla ekonomik yapılarını doğal ekonomik sistemlerine uygun hale getirebilir.Zira petrolün suni bir ekonomik itki yarattığı söylenebilir mi.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 297

Eklenme Tarihi : 15.12.2020

Önceki sayfaya geri dön.