MAKALELER / Küresel Isınma-Tam Rapor 5-Tarım-Hayvancılık-Kuraklık Çözümleri








Küresel Isınma-Tam Rapor 5-Tarım-Hayvancılık-Kuraklık Çözümleri:

 

1--1Ton CO2 Salınımı Engellemenin Maliyeti:

 

Hidrojen Üretimi-yakıt hücresi…………........…254 dolar

Nükleer enerji………………………….........…..146 dolar

 

Biyolojik Yakıt…………………...........…………133 dolar

Güneş enerjisi…………………….........………...49 dolar

 Doğal gaz/co2 depolayan kömür santrali…...39 dolar

 

Ağaçlandırma…………………………….............20 dolar

Orman kıyımının engellenmesi…….......……….3 dolar

 Tropik bataklıkların korunması………......…….0,1 dolar

 

1.1—Bataklıkların Kıyımı:

 

1--Sıtma ile mücadele edilecek diye yüzlerce türe ev sahipliği yapan bataklıkları kurutmak çözüm olmayabilir.Bataklıkları-sazlıkları yeniden oluşturmak küresel karbondioksit emisyonunu aşağı çekmek için uygun çözümlerden olabilir. 

 

2—Ağaç Tüketimini Azaltma:

 

1--XEROX firması ,ağaç tüketimini yarı yarıya düşüren vede kağıt üretiminde sağlanan enerji verimliği ile sera gazı emisyonunu % 75 azaltan yüksek randımanlı  mekanik fiber kağıdı üretti

 

3.1—BM Genel Sekreteri Guterres "Zarar gören ormanları ağaçlandırmak için harcanan her 1 doların karşılığı 30 dolar olarak dönüyor, bu alanda harcanan para ekonomiye katkı sağlıyor ve yoksulluğu azaltıyor" dedi.

 

3—Ormanlaştırma:

 

1--Yapılan bir araştırmaya göre ormanlaştırmanın şimdiye kadar insanlığın neden olduğu karbondioksit salınımlarının %66 azaltma potansiyeli bulunuyor.

 

2--Bu bağlamda araştırmacılar küresel ısınmanın en fazla 1,5 °C ile sınırlandırılması hedefinin tutturulabileceğini aktarıyor.

 

3--Söz konusu araştırmaya göre bu hedefe ulaşmak için yaklaşık bir milyar hektar alanın ağaçlandırılması gerekiyor.Araştırmacılar dünyada şu an 2 milyar 800 milyon hektar alanın ağaçlandırılmış olduğunu belirtiyor ve 900 milyon hektarlık ormanlaştırmanın daha mümkün olduğunu savunuyor.

 

4--Yeni ağaçlandırılan alanların 205 milyar ton karbon gazını emerek bloke edebileceği belirtiliyor. Bunun da endüstriyel devrimden bu yana atmosfere salınan 300 milyar ton karbonun üçte ikisini oluşturacağına dikkat çekiliyor.

 

3--Araştırmaya göre Rusya, Kanada, ABD, Brezilya, Avustralya ve Çin'de ormanlaştırmaya uygun büyük alanlar mevcut.

 

4--Ağaçlandırmada hızla çok sayıda ağaç dikimi için dronelerden yararlanılabilmekte. Drone üzerindeki bir yay vasıtasıyla dikilecek fidan drone havadayken yere doğru yönlendirilip yere çakılmakta.Bu yöntem ile çok sayıda ağacın hızla dikimi yapılabilir.Kısaca her ülke mevcut ağaç stokunun 2-3 katı kadar ağacı yerel yönetimler ve merkezi olarak çok hızlı olarak  drone vs ile özellikle şehirlere vede daha sonra kırsala dikebilmeli.

 

 4—Tarımın Küresel Isınmaya Etkisi:

 

4.1--Hayvansal üretim CO2 emisyonunun %9’u, CH4 emisyonunun %35-40’ı ve N2O emisyonunun %65’ini oluşturan payı ile küresel ısınmaya etki yapmaktadır.

 

4.2--Tarımsal faaliyetler, dünya üzerinde artan sera gazlarının yaklaşık %20’sinden sorumludur

 

4.3-- Sektör dergisi Olive Oil Times’a göre 2018’de İtalya’da zeytin rekoltesi yaklaşık % 57 azaldı. Diğer tarım ürünleri ve meyve ağaçları da etkilendi. Ardından 2019’da İspanya’da kuraklık, tarımsal üretimin % 44 oranında düşmesine neden oldu.

 

4.4-- 2004'teki bir araştırma, Filipinler'de gece sıcaklığında yaşanan her 1 derecelik artışın pirinç üretiminde % 10 azalmaya neden olduğunu ortaya koymuştu.

 

4.5-- Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), giderek artan dünya nüfusunun beslenebilmesi için, küresel gıda üretiminin önümüzdeki kırk yıl içinde % 70 oranında artması gerektiğini açıkladı.

 

5--Kuraklıkta Ağaçların Su İhtiyacının Saptanması:

 

5.1—Kuraklığa maruz kalan ağaçlarda gövdedeki su iletim borucuklarında su çekişi hızlandığı zaman çekilen suyun içindeki hava bir anda gaz kabarcığı olarak patladığında ,kabarcığın yüksek basıncı su iletim borucuğunu tıkayabilmekte yada bir anda iletim borusunu kırabilmekte.Bu olgu akışkanlar mekaniğinde kavitasyon olarak bilinmekte.

 

5.2--Suyun içindeki havanın bir anda açığa çıkması kavitasyon olarak bilinmekte ve su pompalarında  pompa çarkalarını tahrip edebilmekte.

 

5.3—Kurak mevsimlerde kavitasyona bağlı olarak oluşan seslerin yani ağaçların seslerinin dinlenmesi,sonuçta ağacın ne kadar kavtasyona uğradığı yada ne kadar susadığının ölçüsü olarak yorumlanabilir.

 

5.4—Sonuç olarak kurak mevsimlerde ağaçların kavitasyon seslerinin yüksek duyarlılıklı mikrofonlarla dinlenmesi ile ağaçların ne kadar susadığı anlaşılabilir.Yapılacak şey böyle bir mikrofonu ağaca dayamak ve kavitasyon seslerini dinlemek.

 

 6--İklim Kriziyle Mücadelede Vejeteryan-Vegan Beslenme

 

1--Birleşmiş Milletler bünyesindeki Hükümetler arası İklim Değişikliği Paneli IPCC'nin yayınladığı rapora göre iklim değişikliğinin etkilerinin dünyada giderek hissedildiği ve bu sorunla mücadele için karbon salımını azaltmaya yönelik kampanyaların yeterli olmadığı, “dünyayı kurtarmak için gıda üretiminin-kırmızı et tüketiminden (ABD vs) sebze-meyve ağırlıklı beslenme düzeni(patates vs) de değiştirilmesinin şart” olduğu mesajı verildi.

 

2--uzmanlar toprağın daha sürdürülebilir şekilde kullanılması ve metan gazı üretimini düşürmek için et tüketiminin de azaltılması çağrısında bulunuyor.

 

3--Vejetaryen ve vegan beslenme düzeninin küresel ısınmayla mücadeleye katkıda bulunacağı belirtilen raporda kompozit veya iki taneli tahıl, baklagiller ve sebze gibi sağlıklı ve sürdürülebilir gıdaların tüketiminin sera gazı salımını düşürmede etkili olduğu vurgulanıyor.

 

 7--Tarımda daha az su tüketen ürünlerin ekimi

 

1--Susuz tarım yapılan yerlerde sulu tarımın kesinlikle yapılmaması ve kesinlikle susuz tarıma geri dönülmesi.

 

2--Tarımda susuz tarım ürünlerini teşvik ile desteklemek.Konyada kuraklığa dayanıklı buğday vs gibi.

 

 

7.1—Az Su Tüketen Gıdalar-Ürünler:

1 dilim ekmek………………40 lt

1 ad yumurta…………………200 lt

1 fincan kahve……………….140 lt

1 külah dondurma……………1500 lt

1 porsiyon pilav………………100 lt

1kg tavuk……………………5000 lt

1kg dana eti…………………15000 lt

1kg sebze…………………….320 lt

1 kot pantolon………………..10800 lt

 

 

8—Tarımsal Üretimde Enerji Kullamını:

 

6.2--Tarımda Enerji çıktı/girdi oranı düşük sebze ve meyveleri tüketmek küresel enerji tüketiminde dolayısıyla karbondioksit emisyonda azalışa yardım edecektir.Kamu bu konuda yayın yapabilir.

 

8.1--Bazı sebzeler için yapılan çalışmalarda çıktı/girdi katsayısı

 

sera patlıcanı için…………… 0,61

sera salatalığı için………….. 0,76

sera biberi için……………… 0,99

sera domatesi için………….. 1,26

 

limon için…………………… 1,06

mandalina için………………. 1,17

portakal için……………..….. 1,25

kayısı için………………….. 1,24

 

patates için………………….. 2,15

soğan için…………………… 2,41

 

lahana için………………….. 3,11

kabak için…………………… 3,21

havuç için…………………… 4,8   olarak hesaplanmıştır

 

 

9--Peyzajda Suya Dayanıklı Türlere Yer Vermek:

Sedum-alıç vs gibi.Ağaç-çiçek olarak,Afrika zambağı;zakkum,Anadolu karanfili, aslanağzı,mine çalısı,adaçayı,lavanta, kekik, mercanköşk, biberiye, Erguvan,Yalancı Akasya,Doğu Mazısı,İğde,Kavak,Lavvson Yalancı Servisi, Leylak, Ardıç türleri, Taflan,Karayemiş,Yabani İğde,Yasemin,Amerikan sarmaşığı,Japon Kurtbağrı ,İnci Çalısı,Ak Çalı, Cezayir Menekşesi,Portakal Nergizi,Dam Korukları,Karanfil,Sütleğen,Kekik,Civan Perçemi

 

10—Diğer Öneriler:

 

1--Sulamada %70-80 su tasarrufu sağlayan damlama sulamayı teşvik etmek ve zorunlu kılmak.

 

2—Tarımsal üretimde Kuraklığa dayanıklı buğday-kinoa-deniz börülcesi gibi Kuraklığa dayanıklı türlere yer vermek.

 

2.1--Uluslararası Biyoalin Tarım Merkezi'nda Program Sorumlusu olan Seta Tutundijan, "Kinoa, Latin Amerika'dan geliyor. Yüksek tuzluluk seviyelerine dayanabilecek benzersiz özelliklere sahip.

 

2.2--Kuraklığa da dayanabiliyor. Buğdayın veya arpanın ihtiyaç duyduğu suyun yaklaşık yarısı kinoaya yetiyor. Besin değeri de çok yüksek" diye açıklıyor.

 

2.3--Kinoa dışında, deniz suyu ile sulanabilen deniz börülcesi ya da deniz kuşkonmazı olarak bilinen tuzcul bitki türü de dikkat çekiyor.

 

2.3.1--Bilimsel tarım uzmanı Dr. Dionysia Angeliki Lyra, "Deniz börülcesi gerçekten büyüleyici bir bitki. Çöl ortamında yetişebiliyor. Tamamen deniz suyu ile sulamak mümkün.

 

3—İnsan beslenmesinde vejeteryan-vegan beslenme düzenini desteklemek

 

4—Hayvancılıkta Otlak yönetimi ve kullanımını geliştirmek

 

5—Hayvancılıkta Rasyonlarında kaba yem oranı azaltıp, kesif yem oranını yükseltmek

 

 11--Küresel Isınmaya Çözümler-Metan Üretmeyen Pirinç:

 

1—Dünya nüfusunun yarıdan fazlası yemeklerinde pirinç kullanmakta.

 

2—Dünyadaki toplam metan emisyonun %17 sinden pirincin yetiştiği çeltik tarlaları sorumlu.

 

3—Pasifik Kuzeybatı Ulusal Laboratuarında görevli bitki biyokimyacası Christer Jansson ve ekibi bir arpa geninini sıradan pirince ekleyerek SUSIBA2 pirincini geliştirdi.

 

3.1—Çin de yapılan saha testlerinde  iyi sonuç alındı.

 

4—Yorum:Metan üretmeyen pirinç üretimi için Türkiye de özel ve kamu tarımsal araştırma enstitüleri çalışma yapmalı.Zira böyle bir pirinç tüm pazarı ele geçirebilir.

 

12--Aşırı Gübre Kullanımı İklim Değişimini Hızlandırıyor:

 

1—Michigan Devlet Üniversitesi araştırmacılarınca yapılan bir araştırmada bitkilerin ihtiyacından fazla gübre kullanıldığında azotlu gübrelere bağlı bir sera gazı olan N2O-diazot monoksit  çıkışı hızlanmakta.

 

1.1—Küresel ölçekte gübrelerin , sera gazı salınımın % 8-14 üne neden olduğu düşünülüyor.

 

2—N2O, karbonmonoksit ve metandan sonra küresel ısınmaya en çok neden olan gaz.Tarımsal faaliyetler, insan kaynaklı N2O emisyonun %80 ini oluşturmakta.

 

3—Çiftçilerin azotlu gübre kullanımında gerektiği kadar kullanmalarını sağlamak için modern çiftçilik yöntemleri ve toprak analizine göre yeteri kadar gübre kullanmak gereği aynı zamanda doğal gübre kullanımını da ön plana çıkarılması gerekir.

 

13—Küresel Isınma-Yağış Sağlamak-Kuraklığa Karşı Öneriler:

 

13.1--Yağmur Bulutlarını Sağmak:

 

1--Gelen yağışı yere indirmek için,bulutlara gümüş iyodür yerine nano-mikro düzeye getirilmiş sahra kumları-sahra tozları püskürtmek.Bu konuda yapılan çalışmalar bu yolla yağışın doğal olarak daha iyi bir biçimde sağılabileceğini ifade etmektedir.Özellikle İstanbul vs kent yönetimlerinin kente gelen bu tür yağmur bulutlarında bunu bir an evvel denemeye başlaması gerektiği açık.Yağış alınamadığında kuraklık daha şiddetli bir duruma gelebilmektedir.

 

2—Analizi yapılıp uygun şartlarda uygun bölgelerde yağış getirmek için uçaklarla Atmosfere çöl tozu püskürtmek

 

13.2—Yeni Ağaç Dikmek.Ağaç yağış getirmekte.

 

1--Uygun alanlarda Drone ile yoğun ağaç dikmek.

 

2--İstanbulda park sulamasını en aza indirecek kurakçıl peyzaj-bitkileri dikmek ki bunlar erguvan vs

 

3--Kocaeli BB nin yaptığı gibi sanayinin kullandığı suyu arıtıp sanayiye vermek,

 

3.1--yağmur sularını barajlara akıtmak için kanal sistemi kurmak,

 

 

13.3--Denizleri Demir Sulfat İle Gübrelemek:

 

1--Büyük Okyanus'un ve Güney Kutup Denizi'nin belirli kısımları demir hipotezini snamak için için gerekli ozelliklere sahip. 1993 yılında yapılan deneyler Güney Kutup Denizi'nin Yeni Zelanda ve Avustralyanın güneyinde kalan kısımlarında gerçekleştirildi.Araliklarla 5 tondan fazla demir sülfatin (FeS04) okyanus sularma birakildigi deneyde çok sayida ve çeşitte ölçüm yapıldı.

 

2—Yapılan ölçümlere gore ,deney sırasmda karbondioksiti oksijene çeviren ve balıkların besin kaynağı olan fitoplankton biyokütlesinin 6 katına çıktığını ve okyanus sularından 2000 ton karbonun çekildiğini gosterdi. Bu sonuçlar okyanus sularını demir ile gübrelemenin karada ağaç dikmek ile aynı anlama geldiği ve gübreleme ile biyolojik pompanın daha aktif hale getirilebileceğini gosteriyor.

 

2.1—Okyanus sularına demir eklenmesi deneyi13 gün sürmüş olup, deney sırasmda ,yapılan ölçümlerde aralıklarla 5 tondan fazla demir sülfatin (FeS04)ın eklenmesiyle ,Okyanus sularından 2000 ton karbonu çekildigi saptandı.

 

2.2--Yapılan ölçümler okyanusa atilan her 1 ton demire karsilik 200 ton karbonun okyanuslarm derinlerine gömüldüğünü göste­riyor.

 

3—Dünya deniz ve okyanuslarının yolcu-yük gemileri ve havada yolcu uçakları ile ülkemizde Marmaranın suları peryodik olarak ido nun gemileri ile gece saatlerinde sahradan yada anadoludan-tuz gölü vs  getirilen çöl tozları-demir sülfat ile gübrelenebilir.

 

4—Ayrıca bulut oluşumu halinde havaya demir tozu ekilmesi ile hem yağış oluşur hemde yağış bitkiler için gereken demiri sağlamış olabilir.İBB nin meteroroloji ile birlikte çalışarak kiralayacağı uçaklarla havaya demir tozu ekebilir.

4.1--Türkiye Marmara denizi ve iç deniz-göller için demir tozu(sahra tozu-çöl tozu) gübrelemesini ilgili teknik üniversitelere görevlendirme yaparak Üniversiteler kendi deneysel şartlarında deneyip,uygun raporlama ile Marmara denizi,iç körfez ve göllere bu yöntemi belli bir süre uygulayabilir.Bu denizlerin ve onun çevresinin ekolojik sağlığını yeniden kurabilir.

 

13.4—Küresel Isınmaya Karşı Gökyüzünde Yapay Bulutlar Oluşturmak:

 

1—Edinburg Üniversitesinden Stephen Salter Gökyüzüne saniyede 10 m3 deniz tuzu püskürtebilirsek oluşacak bulutlar güneşten gelen ışınımı yansıtacağı için küresel ısınma yavaçlatılabilir.Bunun her yıl maliyeti 100-200 milyon dolar olur.




Makalenin İzlenme Sayısı : 431

Eklenme Tarihi : 15.12.2020

Önceki sayfaya geri dön.