MAKALELER / Zeytinyağı-Üretimi-Tüketimi-Ülkeler








Zetinyağı-Üretimi-Tüketim-Ülkeler:



1—Ülkelerin zeytinyağı üretim oranı-Kişi başı tüketimleri(kg)-yaklaşık-2005



1—Dünya…………..%100……….0.43 kg



1—İspanya…………..%46……….14 kg

2—İtalya…………….%17……...….13 kg

3—Yunanistan..……..%11……….24 kg



4—Suriye……………% 6……..….7 kg

5—Fas….…………..% 5………….11 kg

6—Türkiye………...% 5………….1.2 kg



7—Tunus…………..% 5………….5 kg

8—Portekiz………..% 2………….1.8 kg

9—Cezayir………..%1….………...7 kg



2—Yapılan bilimsel çalışmalar akdeniz tipi beslenmenin insan sağlığına ve ömrüe pozitif katkı yaptığı ve akdeniz tipi beslenmede ağırlıklı olarak zeytin yağı kullanıldığı düşünülürse  dünyada zeytin yağı tüketimi oranın %3-4 çıkarılması vede bu arzın karşılanmasında Türkiye önemli rol oynayabilir.



2.1—Çin de zeytin yağı tüketilmeyip-bunun yerine palm ve soya yağı tercih edilmekte.Çin in artan soya yağı talebine karşı soya yağı fiyatları 1999 a göre iki katına çıkmış durumda.



2.2—Kuzey Avrupa ile kuzey Amerika da tüketim 0.71 Lt olup çok az.Güney Avrupa dışında dünyanın diğer bölgelerinde zeytin yağı tüketimi artmakta.



2.3—İspanya-İtalya-Yunanistan üretimin yaklaşık %70 ini karşılamakta. Zeytinyağı üretimi ispanyanın yoksul kesimi için büyük gelir kaynağı.



2.4—AB zeytinyağı fiyatının düşmesini önlemek için şirketlere zeytinyağı stoklamaları için ödeme yapmıştı.



3—Sonuç olarak Türkiye de zeytinyağı kullanımı ve üretimi teşvik edilmeli ve herhalde  öncelikle Yunanistan seviyesine çekilmeye çalışılmalıdır.Zetin karasuyu için İspanya vs ülkeler ve araştırmalar incelenmeli ve bu ürüne değer kazandırılmalıdır.



3.1--Zeytin ağacı dikimi için Üniversiteye bağlı Zeytin araştırmaları enstitüsü tarafından tüm Türkiye için fidan tipi,bölgelere göre dikim miktarı vs önerileri yapılmalıdır.



Kaynak.Dünya Gazetesi



2--Zeytinyağı Araştırmaları-2


1—Dünyada üretilen zeytinyağının % 20 si ihraç ediliyor.Bunun % 60 ını AB Ülkeleri yapıyor.Özellikle İtalyanlar bu işi dünyaya yayıp-tanıtarak pazarlamasını iyi yapıyorlar.


2—AB nin dünya zeytinyağı üretimindeki payı % 80.


3—ABD de 1981 yılından beri kooperatifler önemli bir role sahip.AB nin geneleinde 125.000 kooperatifin 32.000 i tarımsal kooperatif.


4—AB Kooperatifleri tarımsal girdi sağlamada % 55,pazarlamada % 65,dış satımda % 50 den fazla ağırlığa sahip.


5—AB Dünya zeytin yağı üretiminin % 80—tüketiminin % 70 ini gerçekleştirmekte.


6—AB de zeytinyağı ile ile ilgili 10.000 sayfa müktesebat mevcut.


7—Avrupa tarım bütçesi içinde  zeytin yağına verilen destekler % 9 civarında.


8—Son 10 yıllık dönemde zeytin yağına topluluk bütçesine ayrılan fonların % 90 ise üretim yardımlarına aktarılmış.


9—AB zeytin yağı üreticisinin ürününü kooperatif yolu ile satın alıp başta fiyatı belirlemekte,ürünü sattıkça üreticiye payını ödemektedir.Üreticinin finansman ihtiyacını ise bankalar düşük faizle karşılamakta ve faiz farkları subvansiyon yolu ile bankalara AB tarafından aktarılmakta.


9.1—Türkiye de devlet zeytinyağı,fındık,incir vs gibi ürünleri strateji ürün olarak beyan ve kabul edip- madde 9 daki AB mekanizmalarını aynen Devlet veya özel bankalarla işletebilir.


10—Pazarlamada Türkiye,İspanyol modeline göre daha verimli olup,zeytin kara suyuna karşı çözüm olarak ya İspanya gibi 2 fazlı üretim modeline geçmeye çalışabilir yada çevre araştırma gruplarınca bu konuda bulunan çözümlerden bazıları devlet tarafından seçilip desteklenebilir.


10.1--Zeytin ağacı dikiminde bölgeye uygun ağaç bölge bu işi yapan çiftçi ve meslek örgütlerinin de görüşü alınarak önerilmeli.Örneğin Hatay çevresine uygun olmayan gemlik tipi zeytin ağacı dikimi herhalde uygun olmayan bir seçim olarak değerlendirilebilir.


11-ABD pazarı zeytinyağı için gelecek vaat eden  bir Pazar olarak düşünülebilir.ABD de uygun bölgelerde orta ve üstü sınıf halkı esas alan zeytinyağı satış mağazaları kurulması verimli olabilir.





Makalenin İzlenme Sayısı : 314

Eklenme Tarihi : 15.12.2020

Önceki sayfaya geri dön.