MAKALELER / Sahra Tozları ve Yağış






Sahra Tozları ve Yağış:

 

1—Prof.Dr.Cemal Saydam a göre Sahradan alınan toprağı bulutun içine belli ısı ve nem koşulları içinde  serperek istediği yerde istediği zaman yağmur yağdırabilmek mümkün.

 

2--Prof. Dr. Saydam, tohumlama yöntemiyle bereketli yağmuru ne yağdıracağını, Amazon ormanlarını dünyanın her yerinde nasıl oluşturabileceğini, tarımda üretimi %11 oranında nasıl artabileceğinin, denizlerde balık popülasyonunu nasıl artırılacağının cevabı sahra tozları.

 

3--İklimi asıl kontrol eden sülfattır. Çünkü sülfat bulut yapiyor. Bulut da güneş ışığını yansıttığı için dünyanın soğumasını sağlayan en önemli etken.

 

4—Eğer demir ilave edersek büyük Okyanus'ta istedigimiz kadar alg patlatırız.

 

5--Karadeniz'deki yağmurların ortak noktasını şu durum:Yagmur yağınca ertesi gün Karadeniz'de alg patlıyor.

 

6--Hamsinin yumurtası da sudan hafif, suyun ustunde yüzüyor. ister istemez ağzını açıp kapattikça besleniyor. Hamsi, yağmurun yağacağını anladığı zaman oraya yumurtasını bırakıyor.Ve hamsi populasyonu orada artıyor.

 

7--Biz daha Türkiye'ye Sahra'dan toz geldiğini anlatma aşamasındayız.Fotoğraflarda Ankara üzerinde yoğun toz bulutu görülür.Bu göruntüdeki asil neden Sahra'dan gelen tozdur. Sahradan toz gelince durum Sis deseniz degil, pis deseniz degil.

 

7.1--ABD'de bulut ile ilgili araştırma ve geliştirmelerin nasıl yapılacağı teşvik edilecegi ile ilgili yasa 17 Temmuz 2007'de kanunlaştı. Bizde de bunlar yapılırsa Dünyada etkinliği artan bir ülke oluruz. Ortadogu'da su deposu oluruz. Harran'da tarımsal ürün deposu oluruz.

 

8—Okyanus-Deniz Sularını Demir Sulfat İle Gübrelemek:

8.1--Büyük Okyanus'un ve Güney Kutup Denizi'nin belirli kısımları demir hipotezini snamak için için gerekli özelliklere sahip. 1993 yılında yapılan deneyler Güney Kutup Denizi'nin Yeni Zelanda ve Avustralyanın güneyinde kalan kısımlarında gerçekleştirildi.Araliklarla 5 tondan fazla demir sülfatin (FeS04) okyanus sularma birakildigi deneyde çok sayıda ve çeşitte ölçüm yapıldı.

 

8.2—Yapılan ölçümlere göre , deney sırasında karbondioksiti oksijene çeviren ve balıkların besin kaynağı olan fitoplankton biyokütlesinin 6 katına çıktığını ve okyanus sularından 2000 ton karbonun çekildiğini gösterdi. Bu sonuçlar okyanus sularını demir ile gübrelemenin karada ağaç dikmek ile aynı anlama geldiği ve gübreleme ile biyolojik pompanın daha aktif hale getirilebileceğini gösteriyor.

 

8.2.1—Okyanus sularına demir eklenmesi deneyi 13 gün sürmüş olup, deney sırasında ,yapılan ölçümlerde aralıklarla 5 tondan fazla demir sülfatin (FeS04)ın eklenmesiyle ,Okyanus sularından 2000 ton karbonu çekildiği saptandı.

 

8.2.2--Yapılan ölçümler okyanusa atilan her 1 ton demire karşılık 200 ton karbonun okyanusların derinlerine gömüldüğünü göste­riyor.

 

8.2.4—Fitoplankton patlaması,Fitoplanktonlan yiyerek bes­lenen zooplanktonları beselemekte. Fitoplanktonlann artan biyokütlesinin büyük bir kısmını tüketen bu canlıların kendileri de karideslere, balıklara ve balinalara kadar uzan bir beslenme zincirinin halkası.

 

8.2.5--Bu sebeple fitoplanktonlar tarafindan okyanus sularından çeki­len karbonun büyük kismi bir sure sonra yeniden C02 olarak at­mosfere karışıyor.Sulardan çekilen toplam karbonun %20-%50 kadarlık kısmına karşılık gelen bu miktarı da azımsamamak gerekir.

 

8.3—Marmaranın suları peryodik olarak ido nun gemileri ile gece saatlerinde sahradan yada anadoludan-tuz gölü vs  getirilen çöl tozları-demir sülfat ile gübrelenebilir.

 

8.4—Ayrıca bulut oluşumu halinde havaya demir tozu ekilmesi ile hem yağış oluşur hemde yağış bitkiler için gereken demiri sağlamış olabilir.İBB nin meteroroloji ile birlikte çalışarak kiralayacağı uçaklarla havaya demir tozu ekebilir.Böylece Marmara ya yağış yağdırılabilir.

 

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 551

Eklenme Tarihi : 25.06.2019

Önceki sayfaya geri dön.