MAKALELER / Kuraklığa Karşı Öneriler-Tarımda





Kuraklığa Karşı Öneriler-Tarımda:


1--Kuraklık sadece kentte yaşayanların su sorunu olmadığı gibi sadece tarımsal üretimin olumsuz etkilenmesi de değil.


1.1--Kuraklık, doğal yaşamın her alanını tehdit ediyor.


2--Kuraklık için ne gibi önlemler alınabilir?


2.1--Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayram Sade bu önlemleri şöyle sıralıyor:


1--Yıllardır aynı derinlikten, uygun olmayan ekipmanla, aşırı toprak işlemenin doğal sonucu olarak kuru tarım alanlarında taban taşı oluşmaktadır.


1.1--Toprak işleme derinliğinin hemen altındaki (30 cm) bu tabaka yağış sularının toprakta etkili bir şekilde depolanmasının önünde önemli bir engeldir.


1.2--Bu durumda bu tarlalarda dipkazan çekilerek taban taşının kırılması konusunda etkin farkındalık programlarının yapılması, uygulamanın belirli bir süre destek kapsamına alınması önerilmektedir.Yönetmeliğe girmeli.


2-- Zamansız ve uygun olmayan ekipmanlarla yapılan toprak işlemeler toprak yapısını bozarak nadasın etkinliğini düşürmektedir.


2.1--Toprağı deviren ve parçalayan ekipmanlarla yapılan yatay toprak işleme yerine, toprak yapısını koruyan yırtarak-alttan işleme şeklindeki dikey toprak işlemenin kullanılması nadas etkinliğini artıracaktır. Yönetmeliğe girmeli.


3- Küçük ve parçalı arazilerde kaynağından suyun tarlaya intikalinde önemli iletim kayıpları oluşmaktadır. Bunun için yeraltı ve yerüstü sulamaların yapıldığı alanlarda arazi toplulaştırmasına gidilmelidir.


4-- Sulama Kooperatifleri ve Birliklerinin alanlarında kışlık hububat için sulamaya başlama zamanına “İl Kuraklık Kriz Merkezleri” karar vermelidirler. Yönetmeliğe girmeli.


5-- Yeraltı ve yer üstü sulama sahalarında salma sulamadan belirli bir geçiş sürecinde tamamen vazgeçilecek bir program oluşturulması gerekmektedir. Böylelikle sadece salma sulamadan basınçlı sulamaya geçiş ile yüzde 30-40 tasarruf edilebilecektir. Yönetmeliğe girmeli.


6-- Yerüstü sulamalarında baraj, gölet ve depolamalarındaki suyun kısıtlı olduğu durumlarda sulama birliklerinin yazlık ürün seçimi konusunda üreticileri uyarması ve bu uyarıyı belgelendirmesi önerilmektedir. Yönetmeliğe girmeli.


7--Ekim nöbetinin (4-5 yıllık) tarımın sürdürülebilirliğini sağlaması yanında, su kaynaklarının korunmasına olanak sağlayacak bir hassasiyette planlanması ve 


7.1--yapılacak her türlü teşvik, kredilendirme başvurusunda teknik heyetin onaylandığı böyle bir program yapma ve uygulama iradesi ortaya koyanlara öncelik sağlanması ve sonrasında bunun takibi önem taşımaktadır.

 

8--Şehir atık sularının arındırılarak ayrı bir hat ile peyzaj alanlarının sulamasında kullanılması programlanmalıdır. Yönetmeliğe girmeli.


9—Konut ve Sanayide Suyun kullanıma göre aşamalı fiyatlandırmaya gidilerek su tüketiminin düşürülmesi teşvik edilmelidir.


10--Su kaynaklarının çevresinde yapılaşmaya izin verilmeyerek, suyun daha kolay toplanması, kirletilmemesinin önlenmesi yanında, bu alanlardaki sağlıksız yapılaşmanın sel, su baskınları gibi olumsuzlukların da önüne geçilmesi sağlanabilecektir. 


10.1--ve Yönetmeliğe girmeli.Tarihi,çevresel sit alanı olduğu gibi su havzaları da sit alanı ilan edilmeli.Koruma kurulu ile bu alanlarda yapılaşma izni alınabilmelidir.


11--Küresel ısınma ve kuraklığın etkileri ile su kaynaklarının sürdürülebilirliği konusunda toplumsal bilinç ve farkındalığı sağlayacak her düzey ve ortam için eğitim sistemleri kurgulanmalıdır.


11.1--Okullarda küresel ısınma,sürdürülebilir yaşam,sürdürülebilir ekonomi dersleri verilebilir.


12—Afet yönetimine bağlı Kuraklık anında il kuraklık eylem planlarının gerektirdiği tüm tedbirler, sorumlu kuruluşlar tarafından kararlılıkla uygulanmalıdır.


13--En az 50 yıllık şehir içme ve kullanma suyu stratejileri ve eylem planları oluşturulmalıdır.Tek tek,il il bu planlar oluşturulacak üst kurula verilmeli ,olmayanlar hazırlamalı


14—Uydu destekli görüntüleme ile rekolte tahmini için İTÜ UZHAM VE TÜBİTAK işbirliği ile TOBB a ve Tarım Bakanlığına verilmek üzere tarımsal rekolte tahminleri küresel fiyat analizleri de dikkate alınarak yapılmalı ve önerilen ürün-teşvik oranları bildirilmelidir.


14—Devlet kuraklığa dayanıklı hububat vs için teşvik verebilir.


15—Üretiminde en az su tüketen ürünler basın vasıtasıyla halk bilgilendirilmelidir.


16—Tüm üretim teknolojileri için TÜBİTAK ta su tasarrufu araştırma birimi oluşturulmalı-bu bilgi temel alınarak sektörlerde üretim süreçleri için sektörel üretim uygulama standartları saptanmalı-işyerlerinin bu standartlara uygun üretim yapması yönetmeliklere le yasal hale getirilebilir.


17—Sanayi kuruluşlarının atık su parametreleri uzaktan sayısal okuma ile kontrol altına alınmalıdır.Bütün sanayi kuruluşları bu sistemi kurmalı-kontrol merkezi İstanbulda İSKİ Atık su kontrol merkezinde olmalıdır.


18—Sanayide suyu çok defa çevrim içi kullanan firmalara ve imalatçı firmalar teşvik verilmelidir.


20—Kuyudan yer altı suyunu çekme çok sıkı olarak kontrol edilmeli ve kuyu açma izni çok sıkı olmalıdır.


21—Üniversiteler ve TÜBİTAK a kirli suyu çok ucuz yöntemlerle teknolojik olarak arıtan teknolojiler için İSKİ,ASKİ,İZSU vs tarafından araştırma programı ihale edilebilir.


22-DSİ-EPDK vs  , Belli MW altında Küçük HES lerde baraj-gölet yapma yerine enerji üretimi nehir tipi türbinler-helikal türbinler ile sağlanmalı ,bu suretle çevreye en az zarar verilmesi sağlanmalıdır.


23—Yönetmelikle Belediyeler-Siteler vs kurdukları park vs alanlarda su kullanımında belli kurallara uymalı-kurakçıl peyzaj toplam peyzajda en az % 50 oranında yer alabilmelidir.


24—Sanayi Bakanlığı,su kullanan sanayi cihazları için minimum tasarruf standartlarını her cihaz grubu-sektör için ayrı ayrı belirlemelidir.Yönetmelik haline gelmelidir.


25—Deniz ve nehir sularından kullanım ve içme suyu üretimi için en ekonomik teknolojiler TÜBİTAK tarafından sayısal verimleri-maliyetleri ile araştırıldıktan sonra ilan edilmeli ve 


25.1--bu bilgiye göre deniz ve nehirlerden su üretimi her il –sektör için programa girmelidir.Zira uzaktan taşıma su ile büyük şehirlerin su sorunu çözülemez.


25.2--Sürdürülebilir su üretimi çözümlerine ihtiyaç bulunmakta.


26—Yağmur-taşkın-sel sularını su havzalarına ve toprak nemini korumak için açılmış derin su kuyularına yönlendirecek boru şebekesi inşa edilebilir.


Kaynakça: Kuraklığa karşı çözümler-aey@dunya.com





Makalenin İzlenme Sayısı : 250

Eklenme Tarihi : 15.12.2020

Önceki sayfaya geri dön.