MAKALELER / Tarımsal Üretimde GDO lu Tohumların Kullanılması





Tarımsal Üretimde GDO lu Tohumların Kullanılması:


4.1--Doğal bir yapı olan tohum bir makine değil.GDO lu üretim tarzı-bu düşünce doğaya saygı duymayan mekanik bir anlayıştır.


4.2--Islah çözümleri uzun yıllara dayanan tohum melezlemesi olup,tabi ki doğaya uygun çözüm olabilir.Ancak hibrit-kısır tohum üretiminin dahi doğa felsefesine uygun olduğu düşünülmeyebilir.


4.2.1--Olsa olsa ticari bir çözümdür.Trakya da eskiden ayçiçekleri yüzlerini sürekli güneşe dönerken,son yıllarda kullanılan tohumlar DNA daki bozulan gen makinası yüzünden yüzünden güneşle hiç ilgilenmemekte.


4.3--Öte yandan GDO lu tohumların kullanıldığı tarlaların civarında büyümeye hazır ciddi bir yabancı ot potansiyeli beklemekte olup,doğa GDO lu üretime karşı cevabını vermeye başlamış durumda.


4.3.1—Yapılan bilimsel çalışmalar gdo lü üretimle üretilen yiyeceğin içindeki gen parçalarının onu yiyen canlının gen yapısına katıldığını ifade etmektedir.


4.3.2--Bu durumda ilgili canlının hücre içi dna onarım mekanizmaları bu yabancı gene karşı sürekli çalışmaktadır.Belki kanser bu onarım mekanizmasının iflası durumunda oluşuyor diye düşünülebilir.


4.3.2—GDO lu beslenmeye bağlı hastalıklar devletler için ciddi yüktür.Sonuçta gıda üretiminde ıslah iyi bir çözüm iken gdo lu üretime dayanan gıda kullanımı sağlık için risk olarak kabul edilebilir mi.


4.4--Yine aynı bağlamda arı-kelebek,solucan vs diğer canlıların bu GDO lu üretim yapılan topraklara bağlı ölümleri ayrı bir konu.


4.5--Sonuçta Moleküler GDO cu üretim yapan tohum şirketlerinin arge leri buğdayın sapını kısalttıkları kadar kısaltıp-taneleri de şişirebildikleri kadar şişirdiler.Bu noktadan sonra GDO nun açlığa çare olacağı umudu herhalde pek olmayabilir.


4.6—GDO lu tohumları Afrika ya bulaştırmamak gerekir zira asya ve Amerika yeterince bulaşmış durumda.Dünyanın açlığına çözüm olmayan GDO lu tohum teknolojisi Afrika vs temiz topraklara hiç çözüm olamaz.Aynı zamanda bu toprakları gen zorlamalarından korumak gerekir.


4.7—Gıdanın üretiminden ziyade paylaşılması-israfı en önemli konu.Ayrıca suda sebze vs yetiştirme ,çok yıllık bitkiler gıda sorununa çözüm olabilir.





Makalenin İzlenme Sayısı : 215

Eklenme Tarihi : 15.12.2020

Önceki sayfaya geri dön.