MAKALELER / Tarımda Zirai İlaç Kalıntısına Karşı Mücadele-1





Tarımda Zirai İlaç Kalıntısına Karşı Mücadele-1


1--Tarımda kullanılan ilaçların kanser yapıcı etkileri bulunmakta olup,bunların hücre kültürü çalışmalarında DNA Hasarına neden olabildiği ve doğrudan ostrojen benzeri etki gösterdiği saptanmıştır.


2--Tarım ilaçlarının büyük bölümü yağda erir olduklarından yağ deposunda depolanmaktadırlar.


3-- Kilo fazlası olan kişilerde yağ dokusu rezervuar işlevi görmekte.Öte yandan bu kilo fazlalığı hormon dengesini bozarak kansere yol açabilmektedir.


4--Belki de bu rezervuar dolduğu için kanser başlayabilmektedir.


5--Brezilyada Yapılan bir bilimsel araştırmada 1996-98 yılları arasındaki kansere bağlı ölümler ile tarım ilacı satışları arasında doğrusal orantılı ilişki saptanmıştır.


kaynakça:Dünya Gazetesi-14.07.2010-S:16



6--İzmir Tarım İl Müdürlüğü tarafından bu yılın başında uygulanmaya başlayan Zirai Kalıntı Önleme Projesi  başarıya ulaştı.


6.1--Proje ile domates, salatalık, mandalina, kiraz, üzüm ve şeftali için kullanılan  ilaçların uygulanması takip altına alındı.


6.2--Proje ile  Ege Bölgesinde birebir uygulamalardaki hataları  kontrol alına almak için ilaçlama programları yapılmak suretiyle hem  ilacın dozu  hem de ilaçlama sayısı düşürüldü.


6.3--Yapılan kontrollerde Uygulamaya katılan üreticilerde hiç zirai ilâç kalıntısı çıkmadı.


6.4--Ürünlerinde zirai ilaç kalıntısı bulunmayan üreticileri ürünlerinde kalıntı yoktur  şeklinde belgelendirildi.


6.5--Öte yandan yapılacak ilaçlamaların damlama sulama  vs bağlı  otomasyon ile sağlanması onların dozunu minimize etmek en iyi yöntemlerden birisi olabilir.





Makalenin İzlenme Sayısı : 208

Eklenme Tarihi : 15.12.2020

Önceki sayfaya geri dön.