MAKALELER / Tarımda Verimlilik Uygulamaları





Tarımda Verimlilik Uygulamaları-1:                                                                                                                       


1—Pamukta Makineli Tarım: Hasatı kaldırmak için tarım işçisi bulmakta sıkıntı yaşayan Şanlıurfalı pamuk üreticileri, makineli tarıma yöneldi. 


1.1--Şanlıurfa genelinde geçtiğimiz yıllarda % 15 civarında olan makineli tarım, işçi sıkıntısı nedeniyle bu yıl yüzde 401ar seviyesine çıktığı bildirildi.

 

1.1--Üreticiler Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) devreye girmesiyle Türkiye'nin pamuk ihtiyacının 3'te birini karşılamaya başlayan Harran Ovası'nda önümüzdeki yıl pamuk toplama makinelerinin daha geniş alanda kullanılacağını düşünüyor.

 

2--Şanlıurfa'da son 2 yılda 1 dönümde elde edilen verim miktarının ortalama 493 kilogram olduğu belirlenmiş olup ,Makineyle 100 dönüm için 7 bin TL ödenirken,  İşçi tutulması halinde daha fazla para Ödenmesi söz konusu olabilmekte. Ayrıca makineli hasat ürün kalitesini olumlu yönde etkileyebilmekte..

 

3—Brezilyada İleri Tarım Uygulamaları:

1—Brezilya  1990 15 milyon ton olan soya fasulyesi üretimini 60 milyon tona çıkarmış olup,dünya üretiminin üçte birini karşılamaktadır.

 

2—OECD Verilerine göre 2005-2007 arasında tarım gelirlerinin sadece % 5,7 si devlet tarafından karşılanmış.

 

3—Brezilyada tarımı modernleştiren kurum Embrapa bir şirket gibi devletten yarı bağımsız(Türkiyede şişe cam gibi-en önemli nokta şirketin kuruluş biçimi-en iyi kurumsal yapı) kurulmuştur.Hızla uygulanabilir araştırmalara yönelmiş ve onları yönetmiştir.

 

4—Embrapa uygulamalarından bazıları:

 

4.1--Embrapa uygulamarından önce sürülü alanların % 70 ini savanlar oluşturuyordu.

 

4.2—Toprağın asidini azaltmak için topraklara kamyonlarla yüksek miktarda kireç döktü.Her yıl 14-16 milyon ton kireç toprağa karıştırılmış olup,2003-2004 de  25 milyon tona çıkarıldı.

 

4.3—Sebzelerde nitrojen düzeyini belirleyen rizobiyum adındaki bakteriyi toprağa dökerek bu toprakların gübre ihtiyacını azalttı.


4.4—Kireç uygulamalarına rağmen toprağın asit düzeyi daha yüksek olduğu için aside dayanıklı soya fasulyeleri geliştirmişlerdir.

 

4.5—Embrapa  aynı iklim içindeki Afrika da yaptığı araştırmalar sonucu Brachiaria adındaki otu Breziyaya getirip-çapraz tozlaşma(GDO değil-ıslah yöntemi) braquiarinha adında yeni daha besleyici bir ot geliştirdiler.


4.5.1--Bu yeni hibrit ot Breziye üretime büyük katkı sağlayarak üretimi hektarda 20-25 ton üretim ile Afrika daki üretimin 3 katına çıkardı.


4.5.2--Bu şekilde savanlara bu yeni otun ekilmesiyle 30 yıl önce 4 yılda yetişen sığırın ortalama büyüme süresi  18-20 aya indi.


4.5.3--Ardından Brachiaria genetiğini değiştirerek daha geniş yapraklı türünü elde ettiler ki bununla verimi daha da artırmayı düşünüyorlar.

 

4.6—Embrapa,  tarımda toprağın sürülmeden yapılması mahsül artışı sağladığı için tarımsal atıklar toprağın üzerinde bırakılarak ,bu atıkların çürümesi ile  daha çok besin toprakta kalarak onu korumakta.


4.6.1--Bu uygulama 1990 da % 2 iken bugün % 50 ye ulaşmıştır.

 

4--Tarımda Deneysel Araştırmalar:

1--Bir tarımsal alanda belli bir tohumçeşidi-ürün için x maddesi (gübre-toprağın üzerinde bırakılan bitkisel x vs atığı,bir tür bakteri) toprağa miktarı  belli alanlarda  belli miktarda olacak şekilde ( x maddesi 1 ekim alanında % 20, ikinci ekim alanında % 30,3. Alanda % 40 vs) katılır (toprağı sürülmüş yada sürülmeden-her durum için)  yapılarak ilgili ürün dikilir.

 

2--Ve topraktaki mahsul ölçüldükten sonra grafik fonksiyonda x eksenine verim-mahsül miktarı-y eksenine  ilgili katkı maddesi işlenerek grafik fonksiyon çizilir.Ürünü maksimum yapan x maddesi miktarı saptanır.

 

3--Bu grafikte ürün miktarını maksimum yapan  x maddesi oranı ,artık uygulamada kullanabileceğimiz x orandır.

 

4--Benzer şekilde  toprak sürümünün tarlalara etkisini ölçmek için 1 tarla 5 cm,2 tarla 7,5 cm ,3 tarla 10 cm,4. Tarla 15 cm ,6 tarla 20 cm sürülme derinliği için traktör ile sürülür vede ,son tarla da sürülmeden x ürünü aynı sulama-iklim şartlarında dikilir.


4--Ve hasat sonrası topraktaki mahsul ölçüldükten sonra grafik fonksiyonda x eksenine verim-mahsül miktarı-y eksenine  ilgili sürüm derinliği  işlenerek grafik fonksiyon çizilir.

 

5--Bu grafikte ürün miktarını maksimum yapan  x sürüm derinliği ,artık uygulamada x ürünü için kullanabileceğimiz  derinliktir.


5.1--Kısaca tarımda deneysel ölçmelere bağlı matematiksel analizler çok önemlidir.Ve bütün tarım ürünlerinde maksimum verim için bütün değişkenler her tohum çeşidi için  tek tek saptanmalıdır.


5.2--ve üretimi maksimum-maliyetleri minimum  yapan bütün değişkenler sayısal-fonksiyonel hale getirilmelidir.


5.3--Yapılacak şey tarım işletmelerinde bu tür deneysel çalışmaları yapmak ve bu bilgileri analiz eden Makine-Fizik-Matematik Müh.lerini  Ziraat Müh birlikte bu sorunlar için birlikte çalışmasını sağlamak.

 

5.1--Tarım Bakanlığı bünyesinde kurulması şart olan bir Arge biriminde çalışacak  ilgili arge uzmanların tüm yabancı(ABD artım bilim dergisi Agronomy Journal)  ve yerli tarım araştırma dergilerini taramaları ve mevcut veri tabanındaki tüm uygulanabilir bilgileri güncelleyerek yayın olarak kullanıma sokmaları uygun olacaktır.Bilgi zenginliktir.

 

4—Yapılan bir bilimsel çalışma da , Mısır,buğday ve süpürge darısı gibi ürünlerin ekiminin yapıldığı alanlarda Ekin artıkları % 25 oranında toplandığında ise toprakta sediman kaybı yaşanıyor Ekin artıklarının % 50 sinden fazlasının toplanması halinde ise toprak ve çevre kalitesini olumsuz etkiliyor.


4.1--Toprağın organik karbon yükünü azaltmanın yanında su ve erozyon riskini yükseltiyor.Besin döngüsünü ve ürün verimini düşürüyor.


4.2--Kısaca ekinlerin sahibi çiftçiler ise ekin arıklarının sahibi de toprak ve toprağın diğer ortaklarıdır.

 

5—Dünyada çoraklığa dayanabilecek tek buğday türü sadece tuz gölü çevresinde bulunuyor.Bu kaynak ile Konya ovasına ova iklimine uygun pancar ekmek yerine ve ovaya su taşımak yerine bu buğday türünün ekilmesi en uygun ve ekonomik davranış olacaktır.


6—Uğur böcekleri ekinlere zarar veren yaprak bitleriyle beslendiği için tarımda biyolojik mücadele aracı olarak ve aynı zamanda pestisit kullanımını azaltmak için  kullanılabilir.

 

5—Su kullanımında verimlilik:


5.1--Su kullanımında verimlilik için toprak üstü veya toprakaltı damlama sulama kullanılması uygun olacaktır.


5.2--Toprakaltı damlama sulamada damlama sulama deliklerinin toprakla kapanmaması için etrafı geotekstil membran ile sarılacak ve toprak altında alttan ve üstten iri çakıl ile kaplandıktan sonra üstü toprak ile kapatılacak.

 

5.3--Sisteme su basılması toprak nemi-sıcaklığı vs ölçmesini baz alan otomasyon ile olabildiği gibi sabah 05.00-06.00 aralığına ayarlı zaman saatli pilli selenoid vana ile de yapılabilir.


5.4--Ayrıca basılacak suya önce sıvı biyolojik gübre katılarak bitkinin ihtiyaç duyduğu kimyasal maddelerde verilmiş olacaktır.

 

5.5--Toprakaltı-döşemeden damlama sulama sistemi özellikle meyve ağaçları için uygun bir çözüm olabilir.Damalama sulama boru hatları 35 cm de bir paralel hatlar olarak 10x10 cm derinliğindeki toprak kanala döşenebilir.

 

6—Gübre kullanımında kendi kaynağı olan doğal biyolojik sıvı gübre kullanımı için damlama sulama suyuna katılması ve otomasyona bağlanması bu girdinin maliyetinde düşme sağlayabilir.

 

7—Küçük çiftliklerde ürün rotasyona dayalı olarak ekilmesi toprağın dengesini korur ve verimi arttırır.


7.1--Örneğin 1. Dönem ayçiçeği ekilirken-2. Dönemde buğday ekilebilir.Böyle uyumlu rotasyona tabi bitki türlerinin tespiti ilgili tarımsal araştırma enstitü ve Akademik kurumların işidir.

 

8-Ürün ekiminden sonra bitki artıklarının tarlada bırakılması tarlanın hem hakkıdır hem de toprağın verimini arttırmaktadır.Bu nedenle bitki artıklarının tarlada bırakılması sağlanmalıdır.

 

9—Ekim yapılan topraklar bir sonraki dönemde otlak olarak da kullanılabilmelidir.Bu imkan ile toprağın dostu hayvancılık için iyi bir kaynak sağlanmış olacaktır.Kısaca toprak yönetimi toprağın kimyasına bağlı olarak ürün ekiminde sırayı belirlemek için en iyi yöntemdir.

 

10—Ürünlerden çıkan atıklar en iyi ekonomik yöntemlerle tekrar kullanıma girebilmelidir.


10.1--Bunun da en iyi yolu ya hasat sonunda toprakta bırakmak yada geri dönüşüme uygun malzemeler  üretmek için kullanmak olabilir.


10.2--Dış duvarların mantolanmasında petrol türevi polistren kullandığı gibi doğa dostu samanda preslenip-çürümeye ve böceklenmeye karşı biyokimyasal olarak dayanıklı hale getirilip manto malzemesi olarak kullanılabilir.


10.3--Bu anlamda sentetik malzemelerin karşılığı olan biyo malzemeler tek tek saptanıp ekonomik olarak kullanıma sunulmalıdır.


10.4--Doğal malzemeler için artık ve doğayı kirletme problemi söz konusu olmadığı gibi,insan doğasına en uygun malzemelerde bunlardır.

 

11—Üretimin toplanmasında makineleşme ile verimin oldukça yükseldiği bilinmektedir.


11.1--Bir çok tarımsal üründe üretim miktarında geride kalmamızın ana nedenlerinden biriside budur.


11.2--Bu anlamda ürün türüne göre  makineli toplama yapılması için makinelerin ya yerli olanı kullanılmalıdır (zira makinenin alış fiyatı TL bazında % 50 daha ucuza gelebilmektedir) 


11.3--ya böyle bir makine yerli olarak tasarlanabilir ki bazı ülkeler bu işi böyle çözmeye çalışmakta,


11.4--yada böyle bir makineyi aynı ürünün toplanmasında makine kullanan en yakın ülkeden satın alınabilir.

 

12—Tarımsal üretimde en büyük girdilerden biriside yakıt parasıdır.Üretimde kullanılacak makine dizel olmalıdır.


12.1--Zira dizel yakıtın lt fiyatı diğer yakıtlara göre daha ucuzdur.Aynı zamanda dizel motorlarda biyo yakıtta kullanılabilir.


12.2--Brezilyanın üretimde yüksek miktarlara ulaşmasındaki ana nedenlerden birisi de kendi yakıtı olan biyodizeli kendisinin üretip ana kalemlerde birisinin maliyetini düşürmesidir.


12.3--Bu anlamda çiftçiler kendileri için bir biyodizel makinası alıp ki bunun için gerekli bitkiyi de dikmelidir,kendi biyodizelini üretebilir.

 

13—Tarımda yeni teknikler hızla devreye girmektedir.Örneğin apartmanların bodrum katlarında mantar yetiştirmek(dikey seralarda da yetiştirilebilir) yine -dikey seralarda lifler yardımıyla topraksız tarım yapılabilmektedir.


13.1--Bu sistemde yetiştirilen domates tam otomasyon ile kontrol edilmekte-enerji giderleri minimize edilebilmektedir.


13.2--Öte yandan Bitkilerin döllenmesinde bombus arıları yıllardır kullanılmakta.


13.3--Örneğin çiftçi toprağa ürününü ektikten sonra sırf bunların döllenmesi ve ayrıca  bal üretmek için tarlaya yakın bal arısı kovanları bulundurabilir.

 

14—Hasat edilen ürünün depolanmasında soğuk hava depoları önemli bir rol oynayabilmektedir.Soğuk hava depoları 


14.1-Bina olarak yapılabilir ki ilk yatırım maliyeti ve işletme giderleri daha yüksek olacaktır.Yada doğal mağaralar soğuk hava deposu olarak kullanılabilir. 


14.2--Kısaca soğuk hava depolarında hem cebri sistem vede doğal soğutma ve havalandırma sistemi sağlanabilirse enerji giderleri minimize olabilir.


14.3--Bunu sağlayabilmek için depo içinde hava akımı sağlayacak bir mimari sağlanmalıdır.


14.4--Binaların bodrum katlarında aynı kotta sıcaklık farkı(kuzey-güney cephe arasında) azdır ancak bodrum kat ile örneğin 5.

 

14.5--Normal kat arasında sıcaklık farkı daha ciddi bir değer alarak doğal havalandırma sağlar.Bu nedenle soğuk depoların tavanından 40x40 cm lik 3-4 adet 15-20 m yalıtımlı baca  çıkarsa bu içerdeki havayı vakum gibi emecektir.


14.6--Ayrıca içeride inverterli vantilatörleri yerden 1.8 m yukarıda kolonlara aynı hizada yerleştirip-ve belli saatlerde taymırla çalıştırırsak içeride bir kapalı hava akımı meydana gelir.


14.7--Yine ayrıca 10 cm lik beton kanal içinde damlama sulama boruları geçirilip,bu borulardan arasıra altındaki delikli taban tuğlası altı çömlek paçalarının bulunduğu düşük döşmeye su sızdırılırsa bunları emek çömlek parçaları sıcak havada bu suyu buharlaştırarak ortamdaki havayı serinletecektir.


14.8--Bu gibi ucuz yöntemlerle soğuk depolar ekonomik olarak soğutulup-havalandırılabilir.Zira meyve ve sebzelerin çürümediği sürece solunum yaptığı-bunun için meyvenin içinde solunum kanalları bulunduğu bilgisayarlı röntgen çalışmaları ile saptanmıştır.


14.2—Muzların sarartılmasında asetilen kullanılabilmektedir. Ancak doğal yollara varken olgunlaştırmada bu yöntemi kullanmak doğru değildir.


14.3--Zira olgunlaştırmada uygun meyveyi bulur ve birlikte bunları depolarsanız bu yöntemle olgunlaştırma yapabilirsiniz.


14.4--Örneğin muzların sarartılmasında elma kullanılabilmektedir. Soğuk hava deposunda bekleme süresince muz ve elma kasalarını birlikte depolamak en uygun yöntem olabilir.

 

14.5—Soğuk hava depolarının aydınlatılmasında gün ışığı aydınlatma sistemleri gün boyunca kullanılabilir.


14.6--Bu sistem ile bina dışına konan dış armatüre gelen güneş ışığuı 20 cm lik içi parlak borularla iç armatürden içeriyi aydınlatır.


14.7--Gün ışığı aydınlatma sistemleri aynı isimle ilgili firmadan keşif yaptırılabilir.


14.8--Aydınlatma boruları için aydınlatma şatı bulunması uygun olacaktır.Bunun için her tarafı 25-30-35 cm blok Ytong-bims veya ponza esaslı kesme taş ile kapatılmış ve sıva olarak da 3-4 cm hem içten hem dıştan  styronit veya termocoat gibi ponza esaslı ısı yalıtım sıvası atılmış ve aynı zamanda 


14.9--bununda üzerine alçı sıva atılmış(alçı depo içi nemi dengeler ve yangın-ısı yalıtımı sağlar) bir depoda bina dış rengi beyaz olarak su bazlı yada kireç ile boyanırsa gelen ışığı yansıtacağı için dış sıcaklığa göre 3-5 C daha serin kalır.


14.10--Bu deponun etrafı gölge yapacak biçimde ağaçlarla çevrelenirse yine dış ortama göre yine 3-5 C daha serin kalır.

 

14.11—Soğuk hava depolarında ürünlerin depolanması tıpkı bir kütüphanede kitapların depolanması gibidir.Bu konu-depolama yöntemleri bilgi ister ayrıca otomasyona dayanan uygun raf sistemlerin kurulması ekonomi için herhalde şarttır.


14.12--Depo kapısının çift kapı olması iki kapı arasındaki alanda boşaltma-yükleme yapılması şarttır.İlk dış kapı kapatıldıktan sonra yükleme yapılabilir.


14.13--Çift kapı ile ısı yalıtımı sağlanmış olur.Ayrıca dış kapı bina dış duvarından dışarıya doğru bayrı bir eklenti gibi değil tıpkı kutu gibi aynı düşey düzlemde yekpare olmalıdır.

 

14.14—Soğuk hava depolarından çıkan ürün soğuk hava depolu kamyonlarla gideceği yere götürülürken en ekonomik uygun araç tercihi yapılabilir.


14.15--Bu şekilde yol ücretleri minimize edilebilir.Bu kamyonlar trenlere binecek şekilde dizayn edilirse raylı taşımanın düşük yol ücretinden yararlanılır.


14.16--Aynı şekilde deniz yolu ile taşımda uygun deniz araçlarının tasarlanması şarttır.Taşımada tercih sıralaması 


1-Deniz yolu 2-demir yolu 3-kara yolu 4-hava yolu şeklindedir.Bu sıralama doğrultusunda hareket edilmelidir. Ayrıca bu sıralamaya uyulmadığında ürün maliyetine ciddi biçimde lojistik-taşıma maliyeti girecektir. 


14.17--Yine soğuk hava depolu kamyonların dizel veya biyodizel olması ve araçların GPRS Kontrolü ile her an kontrol altında tutulması şarttır.


14.17.1--Kamyon şoförlerinin eğitim düzeyi  ve tecrübesi yüksek şoförlerden seçilmesi-standart  yol programları ve uymaları gerekli kuralları olması yol emniyeti açısından şarttır.

 

15—Günümüzde üretim sözleşmeli tarıma doğru ilerlediği için,artık çiftçilerin ürünleri için belli market grupları ile önceden sözleşme imzalamaları,tarımda fazla ürünlerin artık çöpe atılmasını önleyecek iyi bir yol olabilir.


15.1--Çiftçi tarlasında üreteceği her ürün için ayrı bir market zinciri ile çalışacağı  gibi üreteceği bütün ürünler içinde aynı market zincirini tercih edebilir.


15.2--Çiftçilerin birlik olarak ürünlerini pazarlaması da kamu tarafından teşvik edilmelidir.Birlikler tıpkı sendikalar gibi çiftçilerin haklarını kamuda market tekellerine karşı koruyabilir.


15.3--Bu anlamda birlikler yasal olarak kamu tarafından korunup desteklenmelidir.

 

16-Dünya gida üretiminde Dünyanın hala bakir alanları bulunurken ki afrikada üretimin önündeki engellerden birisi de yolların yokluğu veya bozukluğudur.


16.1--Öte yandan Avrupa, toprakları sentetik gübreler ile aşırı çalışan bir işçi gibi oldukça kötü bir biçimde hem kirlenirken hemde yorgun bir durumda olup aynı zamanda GDO lu tohum tekellerinin dayatması altında halklarının  sağlığını obez ve ötesine doğru hızla ilerletmektedir.


16.2--Sentetik gübre yerine yerel doğal gübrelerin kullanımı yerine göre toprağı nadasa bırakıp dinlendirmek ve onun kendisine gelmesini sağlamak herhalde  en akıllı bir yoldur.

 

17—Tarımsal yatırımlar ve araştırmalar yani bilgi her şeydir.Çin tarımsal yatırımlarda logaritmik olarak ilerlerken Brezilya ve Hindistan da kendisini izliyor.Yoksul ülkelerde kamu ile özel sektör işbirliğ yaparak üretimi arttırabilir.

 

18—Uygulamada 1.nesil GDO ların yoksul ülkelerdeki açlığa çare oluşturmadığı anlaşılmıştır.Ve GDO lar gereksiz bir biçimde abartılarak çözümmüş gibi sunulması,toplumda bunların tamamen dışlanmasına yol açmıştır.


18.1--Aynı zamanda bunların üretimindeki mantık hala bu teknolojinin neden doğadan daha akıllı ve uyanık olduklarını halka anlatamamıştır vede herhalde anlatamıyacaktır.


18.2--GDO lu üretim yerine ki buna saplanıp kalan firmalar ,bunun yerine doğal süresine uygun ıslah çalışmaları ile arge lerini geliştirseler herhalde en az bunun kadar para kazanabilirler.

 

19—OECD Ülkeleri Merkez Bankaları ile bastıkları para ile(para basmak bunun yükünü dünyaya dağıtmak anlamına gelebilir)2008 krizinde çiftçilerine 1 milyar dolar mali destek ile krizden olumsuz etkilenmelerini önlerken gelişmekte olan ülkelerin dünya piyasalarına tutunmalarını olanaksız hale getirdi.


19.1--Son söz:sahildeki balık+meze satan restoran eğer orada balık ekmek satan seyyarı oradan kovdurmasa hem kendisi daha fazla kazanacak hem de seyyar balıkçı seyyar ruhsatı alarak kazanacak.



Tarımda Verimlilik Uygulamaları-2


1—Su kullanımında verimlilik için toprak üstü veya toprakaltı damlama sulama kullanılması uygun olacaktır.Toprakaltı damlama sulamada damlama sulama deliklerinin toprakla kapanmaması için etrafı geotekstil membran ile sarılacak ve toprak altında alttan ve üstten iri çakıl ile kaplandıktan sonra üstü toprak ile kapatılacak.Sisteme su basılması toprak nemi-sıcaklığı vs ölçmesini baz alan otomasyon ile olabildiği gibi sabah 05.00-06.00 aralığına ayarlı zaman saatli pilli selenoid vana ile de yapılabilir.Ayrıca basılacak suya önce sıvı biyolojik gübre katılarak bitkinin ihtiyaç duyduğu kimyasal maddelerde verilmiş olacaktır.Toprakaltı-döşemeden damlama sulama sistemi özellikle meyve ağaçları için uygun bir çözüm olabilir.Damalama sulama boru hatları 35 cm de bir paralel hatlar olarak 10x10 cm derinliğindeki toprak kanala döşenebilir.


2—Gübre kullanımında kendi kaynağı olan doğal biyolojik sıvı gübre kullanımı için damlama sulama suyuna katılması ve otomasyona bağlanması bu girdinin maliyetinde düşme sağlayabilir.


3—Küçük çiftliklerde ürün rotasyona dayalı olarak ekilmesi toprağın dengesini korur ve verimi arttırır.Örneğin 1. Dönem ayçiçeği ekilirken-2. Dönemde buğday ekilebilir.Böyle uyumlu rotasyona tabi bitki türlerinin tespiti ilgili tarımsal araştırma enstitü ve Akademik kurumların işidir.


3-Ürün ekiminden sonra bitki artıklarının tarlada bırakılması tarlanın hem hakkıdır hem de toprağın verimini arttırmaktadır.Bu nedenle bitki artıklarının tarlada bırakılması sağlanmalıdır.


4—Ekim yapılan topraklar bir sonraki dönemde otlak olarak da kullanılabilmelidir.Bu imkan ile toprağın dostu hayvancılık için iyi bir kaynak sağlanmış olacaktır.Kısaca toprak yönetimi toprağın kimyasına bağlı olarak ürün ekiminde sırayı belirlemek için en iyi yöntemdir.


5—Ürünlerden çıkan atıklar en iyi ekonomik yöntemlerle tekrar kullanıma girebilmelidir.Bunun da en iyi yolu ya hasat sonunda toprakta bırakmak yada geri dönüşüme uygun malzemeler  üretmek için kullanmak olabilir.Dış duvarların mantolanmasında petrol türevi polistren kullandığı gibi doğa dostu samanda preslenip-çürümeye ve böceklenmeye karşı biyokimyasal olarak dayanıklı hale getirilip manto malzemesi olarak kullanılabilir.Bu anlamda sentetik malzemelerin karşılığı olan biyo malzemeler tek tek saptanıp ekonomik olarak kullanıma sunulmalıdır.Doğal malzemeler için artık ve doğayı kirletme problemi söz konusu olmadığı gibi,insan doğasına en uygun malzemelerde bunlardır.


6—Üretimin toplanmasında makineleşme ile verimin oldukça yükseldiği bilinmektedir.Bir çok tarımsal üründe üretim miktarında geride kalmamızın ana nedenlerinden biriside budur.Bu anlamda ürün türüne göre  makineli toplama yapılması için makinelerin ya yerli olanı kullanılmalıdır(zira makinenin alış fiyatı TL bazında % 50 daha ucuza gelebilmektedir) ya böyle bir makine yerli olarak tasarlanabilir ki bazı ülkeler bu işi böyle çözmeye çalışmakta,yada böyle bir makineyi aynı ürünün toplanmasında makine kullanan en yakın ülkeden satın alınabilir.


7—Tarımsal üretimde en büyük girdilerden biriside yakıt parasıdır.Üretimde kullanılacak makine dizel olmalıdır.Zira dizel yakıtın lt fiyatı diğer yakıtlara göre daha ucuzdur.Aynı zamanda dizel motorlarda biyo yakıtta kullanılabilir.Brezilyanın üretimde yüksek miktarlara ulaşmasındaki ana nedenlerden birisi de kendi yakıtı olan biyodizeli kendisinin üretip ana kalemlerde birisinin maliyetini düşürmesidir.Bu anlamda çiftçiler kendileri için bir biyodizel makinası alıp ki bunun için gerekli bitkiyi de dikmelidir,kendi biyodizelini üretebilir.


8—Tarımda yeni teknikler hızla devreye girmektedir.Örneğin apartmanların bodrum katlarında mantar yetiştirmek(dikey seralarda da yetiştirilebilir) yine -dikey seralarda lifler yardımıyla topraksız tarım yapılabilmektedir.Bu sistemde yetiştirilen domates tam otomasyon ile kontrol edilmekte-enerji giderleri minimize edilebilmektedir.Öte yandan Bitkilerin döllenmesinde bombus arıları yıllardır kullanılmakta.Örneğin çiftçi toprağa ürününü ektikten sonra sırf bunların döllenmesi ve ayrıca  bal üretmek için tarlaya yakın bal arısı kovanları bulundurabilir.


9—Hasat edilen ürünün depolanmasında soğuk hava depoları önemli bir rol oynayabilmektedir.Soğuk hava depoları 1-Bina olarak yapılabilir ki ilk yatırım maliyeti ve işletme giderleri daha yüksek olacaktır.Yada doğal mağaralar soğuk hava deposu olarak kullanılabilir.Kısaca soğuk hava depolarında hem cebri sistem vede doğal soğutma ve havalandırma sistemi sağlanabilirse enerji giderleri minimize olabilir.


Bunu sağlayabilmek için depo içinde hava akımı sağlayacak bir mimari sağlanmalıdır.Binaların bodrum katlarında aynı kotta sıcaklık farkı(kuzey-güney cephe arasında) azdır ancak bodrum kat ile örneğin 5. Normal kat arasında sıcaklık farkı daha ciddi bir değer alarak doğal havalandırma sağlar.Bu nedenle soğuk depoların tavanından 40x40 cm lik 3-4 adet 15-20 m yalıtımlı baca  çıkarsa bu içerdeki havayı vakum gibi emecektir.


Ayrıca içeride inverterli vantilatörleri yerden 1.8 m yukarıda kolonlara aynı hizada yerleştirip-ve belli saatlerde taymırla çalıştırırsak içeride bir kapalı hava akımı meydana gelir.Yine ayrıca 10 cm lik beton kanal içinde damlama sulama boruları geçirilip,bu borulardan arasıra altındaki delikli taban tuğlası altı çömlek paçalarının bulunduğu düşük döşmeye su sızdırılırsabunları emek çömlek parçaları sıcak havada bu suyu buharlaştırarak ortamdaki havayı serinletecektir.Bu gibi ucuz yöntemlerle soğuk depolar ekonomik olarak soğutulup-havalandırılabilir.Zira meyve ve sebzelerin çürümediği sürece solunum yaptığı-bunun için meyvenin içinde solunum kanalları bulunduğu bilgisayarlı röntgen çalışmaları ile saptanmıştır.


9.1—Muzların sarartılmasında asetilen kullanılabilmektedir.Ancak doğal yollara varken olgunlaştırmada bu yöntemi kullanmak doğru değildir.Zira olgunlaştırmada uygun meyveyi bulur ve birlikte bunları depolarsanız bu yöntemle olgunlaştırma yapabilirsiniz.Örneğin muzların sarartılmasında elma kullanılabilmektedir.Soğuk hava deposunda bekleme süresince muz ve elma kasalarını birlikte depolamak en uygun yöntem olabilir.


9.2—Soğuk hava depolarının aydınlatılmasında gün ışığı aydınlatma sistemleri gün boyunca kullanılabilir.Bu sistem ile bina dışına konan dış armetüre gelen güneş ışığuı 20 cm lik içi parlak borularla iç armatürden içeriyi aydınlatır.Gün ışığı aydınlatma sistemleri aynı isimle ilgili firmadan keşif yaptırılabilir.Aydınlatma boruları için aydınlatma şatı bulunması uygun olacaktır.


Bunun için her tarafı 25-30-35 cm blok Ytong-bims veya ponza esaslı kesme taş ile kapatılmış ve sıva olarak da 3-4 cm hem içten hem dıştan  styronit veya termocoat gibi ponza esaslı ısı yalıtım sıvası atılmış ve aynı zamanda bununda üzerine alçı sıva atılmış(alçı depo içi nemi dengeler ve yangın-ısı yalıtımı sağlar) bir depoda bina dış rengi beyaz olarak su bazlı yada kireç ile boyanırsa gelen ışığı yansıtacağı için dış sıcaklığa göre 3-5 C daha serin kalır.Bu deponun etrafı gölge yapacak biçimde ağaçlarla çevrelenirse yine dış ortama göre yine 3-5 C daha serin kalır.


9.3—Soğuk hava depolarında ürünlerin depolanması tıpkı bir kütüphanede kitapların depolanması gibidir.Bu konu-depolama yöntemleri bilgi ister ayrıca otomasyona dayanan uygun raf sistemlerin kurulması ekonomi için herhalde şarttır.Depo kapısının çift kapı olması iki kapı arasındaki alanda boşaltma-yükleme yapılması şarttır.İlk dış kapı kapatıldıktan sonra yükleme yapılabilir.Çift kapı ile ısı yalıtımı sağlanmış olur.Ayrıca dış kapı bina dış duvarından dışarıya doğru bayrı bir eklenti gibi değil tıpkı kutu gibi aynı düşey düzlemde yekpare olmalıdır.


9.4—Soğuk hava depolarından çıkan ürün soğuk hava depolu kamyonlarla gideceği yere götürülürken en ekonomik uygun araç tercihi yapılabilir.Bu şekilde yol ücretleri minimize edilebilir.Bu kamyonlar trenlere binecek şekilde dizayn edilirse raylı taşımanın düşük yol ücretinden yaralanılır.Aynı şekilde deniz yolu ile taşımda uygun deniz araçlarının tasarlanması şarttır.


Taşımada tercih sıralaması 1-Deniz yolu 2-demir yolu 3-kara yolu 4-hava yolu şeklindedir.Bu sıralama doğrultusunda hareket edilmelidir. Ayrıca bu sıralamay uyulmadığında ürün maliyetine ciddi biçimde lojistik-taşıma maliyeti girecektir. Yine soğuk hava depolu kamyonların dizel veya biyodizel olması ve araçların GPRS Kontrolü ile her an kontrol altında tutulması şarttır.Kamyon şoförlerinin eğitim düzeyi  ve tecrübesi yüksek şoförlerden seçilmesi-standart  yol programları ve uymaları gerekli kuralları olması yol emniyeti açısından şarttır.


10—Günümüzde üretim sözleşmeli tarıma doğru ilerlediği için,artık çiftçilerin ürünleri için belli market grupları ile önceden sözleşme imzalamaları,tarımda fazla ürünlerin artık çöpe atılmasını önleyecek iyi bir yol olabilir.Çiftçi tarlasında üreteceği her ürün için ayrı bir market zinciri ile çalışacağı  gibi üreteceği bütün ürünler içinde aynı market zincirini tercih edebilir.Çiftçilerin birlik olarak ürünlerini pazarlaması da kamu tarafından teşvik edilmelidir.Birlikler tıpkı sendikalar gibi çiftçilerin haklarını kamuda market tekellerine karşı koruyabilir.Bu anlamda birlikler yasal olarak kamu tarafından korunup desteklenmelidir.


11-Dünya gida üretiminde Dünyanın hala bakir alanları bulunurken ki afrikada üretimin önündeki engellerden birisi de yolların yokluğu veya bozukluğudur.Öte yandan Avrupa, toprakları sentetik gübreler ile aşırı çalışan bir işçi gibi oldukça kötü bir biçimde hem kirlenirken hemde yorgun bir durumda olup aynı zamanda GDO lu tohum tekellerinin dayatması altında halklarının  sağlığını obez ve ötesine doğru hızla ilerletmektedir.Sentetik gübre yerine yerel doğal gübrelerin kullanımı yerine göre toprağı nadasa bırakıp dinlendirmek ve onun kendisine gelmesini sağlamak herhalde  en akıllı bir yoldur.


12—Tarımsal yatırımlar ve araştırmalar yani bilgi her şeydir.Çin tarımsal yatırımlarda logaritmik olarak ilerlerken Brezilya ve Hindistan da kendisini izliyor.Yoksul ülkelerde kamu ile özel sektör işbirliğ yaparak üretimi arttırabilir.


13—Uygulamada 1.nesil GDO ların yoksul ülkelerdeki açlığa çare oluşturmadığı anlaşılmıştır.Ve GDO lar gereksiz bir biçimde abartılarak çözümmüş gibi sunulması,toplumda bunların tamamen dışlanmasına yol açmıştır.Aynı zamanda bunların üretimindeki mantık hala bu teknolojinin neden doğadan daha akıllı ve uyanık olduklarını halka anlatamamıştır vede herhalde anlatamıyacaktır.GDO lu üretim yerine ki buna saplanıp kalan firmalar ,bunun yerine doğal süresine uygun ıslah çalışmaları ile arge lerini geliştirseler herhalde en az bunun kadar para kazanabilirler.


14—OECD Ülkeleri Merkez Bankaları ile bastıkları para ile(para basmak bunun yükünü dünyaya dağıtmak anlamına gelebilir)2008 krizinde çiftçilerine 1 milyar dolar mali destek ile krizden olumsuz etkilenmelerini önlerken gelişmekte olan ülkelerin dünya piyasalarına tutunmalarını olanaksız hale getirdi.Son söz:sahildeki balık+meze satan restoran eğer orada balık ekmek satan seyyarı oradan kovdurmasa hem kendisi daha fazla kazanacak hem de seyyar balıkçı seyyar ruhsatı alarak kazanacak.


Kaynakça:1--CBT-1251/13/11.03.2011 ,2—Dünya Gazetesi

 

 

20-Seracılık:


1--Tarımsal üretimde seracılık önemli bir yere sahiptir.Seralarda ise enerji maliyetlerini aşağı çekecek tedbirler ile üretim maliyeti aşağı çekilerek rekabet edilebilir bir fiyat oluşturulması amaç olmalıdır.


2--Bu anlamda seraların jeotermal enerji ile ısıtılması uzun vadede ekonomik bir yöntemdir. Türkiyede jeotermal sera alanı son 10 yılda 5 kat artarak 2500 dekar ve 35000 ton üretime ulaşmıştır.


3--Jeotermal seralar için gerekLi sıcak su kaynakları 70/100 C lik kaynaklara sahip Marmara ve Ege bölgeleri—50/69 C sıcaklık değerlerine sahip Marmara-İç Anadolu- ve Doğu Anadolu Bölgeleri sayılabilir


4-- 1 dönümlük seranın yıllık ısıtma gideri 8000 TL iken,Jeotermalde ise bu tutar 4-5000 TL civarına kadar düşebilmekte.


7--Topraksız tarımın verimi,topraklı tarıma göre 2 kat daha yüksek.Ayrıca bu yolla topraktan kaynaklana hastalıklar ve olumsuzluklarda önlenmiş oluyor.


8—Topraksız tarım yapılacak bir  cam seranın yatırım maliyeti 50-55 Avro/m2 civarında..


9—Topraksız seralarda toprak yerine kaya yünü,perlit ve kokopit kullanılıyor.Bitkilerin kökleri su içinde bu maddelere tutunabiliyor


10--Sera kurulması için prefabrik bir yapıda olsa imar ruhsatı alınması gerekiyor.Seralarda çalışacak işçiler 2003 den sonra tarım işçisi değil,iş kanununa tabi işçiler olarak mütala edilmekte.


10.1--Bakanlıkça jeotermal-güneş enerjisi  kullanan sera projelerine % 50 hibe desteği verilmekte.Projeye Hazineye ait taşınmazların kullanım izni ilgili tebliğ ile verilebiliyor.


2--Tarımda Verimliliği Artırma-Doğru Sulama Yöntemleri:


1—Türkiye de 25 milyon hektar tarım arazisinin 5.3 milyon hektarı sulanmaktadır.


2—Her yıl su azlığından dolayı 5-6 milyon hektar arazide nadasa bırakılmakta.


3—5.3 milyon tarım arazisinin 4 milyon hektarı salma sulama denilen en ilkel sulama yöntemiyle sulanmakta.


3.1—Salma sulamada verim % 30 dur.Halbuki 4 milyon hektar tarım arazisi damlama sulama veya yağmurlama sulaması ile sulansa aynı su ile 12 milyon hektar sulanabilecektir.


3.2—Ülkemizde 40 milyar m3 kullanılabilir su var. Bunun %75 i tarımda % 15 i evlerde,% 10 Sanayide kullanılmakta.


3.3—1 kg buğday üretmek için 1 ton suya-1 kg et üretmek için 16 ton suya-1 kg peynir üretmek için 5.3 ton suya—1 kg yumurta üretmek için 4.7 ton suya ihtiyaç var.


3.4—Türkiyede verimliliği % 25-35 olan salma sulama ile 3.9 milyon hektar alan—verimliliği % 75-85 olan yağmurlama sulaması ile 900 bin hektar alan—verimliliği % 90-98 olan damlama sulama ile sadece 424 hektar alan sulanmakta.


Bu anlamda tarımda sulama sistemi , salma sulamadan hızla damla sulamaya doğru geçirilmeli.


4—4 milyon tarım arazisinin salma sulama yerine yağmurlama veya damlamaya geçirilmesi ile 12 milyon hektar alan sulanacak olup,farl alan olan 12-4=8 milyon hektar tarım arazisi basınçlı sulama sistemi ile sulandığında en az 32 milyon ton mısır veya 32 milyon ton pamuk veya 25 milyon ton ayçiçeği ürün alınabilir.


4.1--Eğer bu ürünler yerine dane mısır veya silaj ekilse hayvancılığın kaderi değişecektir.Şayet ayçiçeği ekilse Türkiyenin sıvı yağ problemi ortadan kalkar.


5—Salma sulamadan damlama veya yağmurlama sulamasına geçilmesi ile ülke ekonomisine 20-50 milyar dolar ek katkı ve istihdama 1 milyon kişilik ek katkı sağlanabilir.Ayrıca GAP ta olduğu gibi tuzlanma olmayacaktır.


2--Tarımda Verimlilik Uygulamaları-2


1—Su kullanımında verimlilik için toprak üstü veya toprakaltı damlama sulama kullanılması uygun olacaktır.Toprakaltı damlama sulamada damlama sulama deliklerinin toprakla kapanmaması için etrafı geotekstil membran ile sarılacak ve toprak altında alttan ve üstten iri çakıl ile kaplandıktan sonra üstü toprak ile kapatılacak.


1.1--Sisteme su basılması toprak nemi-sıcaklığı vs ölçmesini baz alan otomasyon ile olabildiği gibi sabah 05.00-06.00 aralığına ayarlı zaman saatli pilli selenoid vana ile de yapılabilir.


1.2--Ayrıca basılacak suya önce sıvı biyolojik gübre katılarak bitkinin ihtiyaç duyduğu kimyasal maddelerde verilmiş olacaktır.


1.3--Toprakaltı-döşemeden damlama sulama sistemi özellikle meyve ağaçları için uygun bir çözüm olabilir.


1.4--Damalama sulama boru hatları 35 cm de bir paralel hatlar olarak 10x10 cm derinliğindeki toprak kanala döşenebilir.


2—Gübre kullanımında kendi kaynağı olan doğal biyolojik sıvı gübre kullanımı için damlama sulama suyuna katılması ve otomasyona bağlanması bu girdinin maliyetinde düşme sağlayabilir.


3—Küçük çiftliklerde ürün rotasyona dayalı olarak ekilmesi toprağın dengesini korur ve verimi arttırır.Örneğin 1. Dönem ayçiçeği ekilirken-2. Dönemde buğday ekilebilir.Böyle uyumlu rotasyona tabi bitki türlerinin tespiti ilgili tarımsal araştırma enstitü ve Akademik kurumların işidir.


3-Ürün ekiminden sonra bitki artıklarının tarlada bırakılması tarlanın hem hakkıdır hem de toprağın verimini arttırmaktadır.Bu nedenle bitki artıklarının tarlada bırakılması sağlanmalıdır.


4—Ekim yapılan topraklar bir sonraki dönemde otlak olarak da kullanılabilmelidir.Bu imkan ile toprağın dostu hayvancılık için iyi bir kaynak sağlanmış olacaktır.Kısaca toprak yönetimi toprağın kimyasına bağlı olarak ürün ekiminde sırayı belirlemek için en iyi yöntemdir.

5—Ürünlerden çıkan atıklar en iyi ekonomik yöntemlerle tekrar kullanıma girebilmelidir.Bunun da en iyi yolu ya hasat sonunda toprakta bırakmak yada geri dönüşüme uygun malzemeler  üretmek için kullanmak olabilir.


5.1--Dış duvarların mantolanmasında petrol türevi polistren kullandığı gibi doğa dostu samanda preslenip-çürümeye ve böceklenmeye karşı biyokimyasal olarak dayanıklı hale getirilip manto malzemesi olarak kullanılabilir.


5.2--Bu anlamda sentetik malzemelerin karşılığı olan biyo malzemeler tek tek saptanıp ekonomik olarak kullanıma sunulmalıdır.Doğal malzemeler için artık ve doğayı kirletme problemi söz konusu olmadığı gibi,insan doğasına en uygun malzemelerde bunlardır.


6—Üretimin toplanmasında makineleşme ile verimin oldukça yükseldiği bilinmektedir.Bir çok tarımsal üründe üretim miktarında geride kalmamızın ana nedenlerinden biriside budur.


6.1--Bu anlamda ürün türüne göre  makineli toplama yapılması için makinelerin ya yerli olanı kullanılmalıdır (zira makinenin alış fiyatı TL bazında % 50 daha ucuza gelebilmektedir) ya 


6.2--böyle bir makine yerli olarak tasarlanabilir ki bazı ülkeler bu işi böyle çözmeye çalışmakta,yada böyle bir makineyi aynı ürünün toplanmasında makine kullanan en yakın ülkeden satın alınabilir.


7—Tarımsal üretimde en büyük girdilerden biriside yakıt parasıdır.Üretimde kullanılacak makine dizel olmalıdır.Zira dizel yakıtın lt fiyatı diğer yakıtlara göre daha ucuzdur.


7.1--Aynı zamanda dizel motorlarda biyo yakıtta kullanılabilir.Brezilyanın üretimde yüksek miktarlara ulaşmasındaki ana nedenlerden birisi de kendi yakıtı olan biyodizeli kendisinin üretip ana kalemlerde birisinin maliyetini düşürmesidir.


7.2--Bu anlamda çiftçiler kendileri için bir biyodizel makinası alıp ki bunun için gerekli bitkiyi de dikmelidir,kendi biyodizelini üretebilir.


8—Tarımda yeni teknikler hızla devreye girmektedir.Örneğin apartmanların bodrum katlarında mantar yetiştirmek(dikey seralarda da yetiştirilebilir) yine -dikey seralarda lifler yardımıyla topraksız tarım yapılabilmektedir.


8.1--Bu sistemde yetiştirilen domates tam otomasyon ile kontrol edilmekte-enerji giderleri minimize edilebilmektedir.


8.2--Öte yandan Bitkilerin döllenmesinde bombus arıları yıllardır kullanılmakta.Örneğin çiftçi toprağa ürününü ektikten sonra sırf bunların döllenmesi ve ayrıca  bal üretmek için tarlaya yakın bal arısı kovanları bulundurabilir.


9—Hasat edilen ürünün depolanmasında soğuk hava depoları önemli bir rol oynayabilmektedir.Soğuk hava depoları 1-Bina olarak yapılabilir ki ilk yatırım maliyeti ve işletme giderleri daha yüksek olacaktır.


9.1--Yada doğal mağaralar soğuk hava deposu olarak kullanılabilir.Kısaca soğuk hava depolarında hem cebri sistem vede doğal soğutma ve havalandırma sistemi sağlanabilirse enerji giderleri minimize olabilir.


9.2--Bunu sağlayabilmek için depo içinde hava akımı sağlayacak bir mimari sağlanmalıdır.Binaların bodrum katlarında aynı kotta sıcaklık farkı(kuzey-güney cephe arasında) azdır ancak bodrum kat ile örneğin 5. Normal kat arasında sıcaklık farkı daha ciddi bir değer alarak doğal havalandırma sağlar.


9.3--Bu nedenle soğuk depoların tavanından 40x40 cm lik 3-4 adet 15-20 m yalıtımlı baca  çıkarsa bu içerdeki havayı vakum gibi emecektir.Ayrıca içeride inverterli vantilatörleri yerden 1.8 m yukarıda kolonlara aynı hizada yerleştirip-ve belli saatlerde taymırla çalıştırırsak içeride bir kapalı hava akımı meydana gelir.


9.4--Yine ayrıca 10 cm lik beton kanal içinde damlama sulama boruları geçirilip,bu borulardan arasıra altındaki delikli taban tuğlası altı çömlek paçalarının bulunduğu düşük döşmeye su sızdırılırsabunları emek çömlek parçaları sıcak havada bu suyu buharlaştırarak ortamdaki havayı serinletecektir.


9.5--Bu gibi ucuz yöntemlerle soğuk depolar ekonomik olarak soğutulup-havalandırılabilir.Zira meyve ve sebzelerin çürümediği sürece solunum yaptığı-bunun için meyvenin içinde solunum kanalları bulunduğu bilgisayarlı röntgen çalışmaları ile saptanmıştır.


9.6—Muzların sarartılmasında asetilen kullanılabilmektedir.Ancak doğal yollara varken olgunlaştırmada bu yöntemi kullanmak doğru değildir.


9.6.1--Zira olgunlaştırmada uygun meyveyi bulur ve birlikte bunları depolarsanız bu yöntemle olgunlaştırma yapabilirsiniz.Örneğin muzların sarartılmasında elma kullanılabilmektedir.Soğuk hava deposunda bekleme süresince muz ve elma kasalarını birlikte depolamak en uygun yöntem olabilir.


9.7—Soğuk hava depolarının aydınlatılmasında gün ışığı aydınlatma sistemleri gün boyunca kullanılabilir.Bu sistem ile bina dışına konan dış armetüre gelen güneş ışığuı 20 cm lik içi parlak borularla iç armatürden içeriyi aydınlatır.


9.7.1--Gün ışığı aydınlatma sistemleri aynı isimle ilgili firmadan keşif yaptırılabilir.Aydınlatma boruları için aydınlatma şatı bulunması uygun olacaktır.Bunun için her tarafı 25-30-35 cm blok Ytong-bims veya ponza esaslı kesme taş ile kapatılmış ve sıva olarak da 3-4 cm hem içten hem dıştan  styronit veya termocoat gibi ponza esaslı ısı yalıtım sıvası atılmış ve 


9.7.2--aynı zamanda bununda üzerine alçı sıva atılmış(alçı depo içi nemi dengeler ve yangın-ısı yalıtımı sağlar) bir depoda bina dış rengi beyaz olarak su bazlı yada kireç ile boyanırsa gelen ışığı yansıtacağı için dış sıcaklığa göre 3-5 C daha serin kalır.Bu deponun etrafı gölge yapacak biçimde ağaçlarla çevrelenirse yine dış ortama göre yine 3-5 C daha serin kalır.

9.8—Soğuk hava depolarında ürünlerin depolanması tıpkı bir kütüphanede kitapların depolanması gibidir.Bu konu-depolama yöntemleri bilgi ister ayrıca otomasyona dayanan uygun raf sistemlerin kurulması ekonomi için herhalde şarttır.


9.8.1--Depo kapısının çift kapı olması iki kapı arasındaki alanda boşaltma-yükleme yapılması şarttır.İlk dış kapı kapatıldıktan sonra yükleme yapılabilir.


9.8.2--Çift kapı ile ısı yalıtımı sağlanmış olur.Ayrıca dış kapı bina dış duvarından dışarıya doğru bayrı bir eklenti gibi değil tıpkı kutu gibi aynı düşey düzlemde yekpare olmalıdır.


9.9—Soğuk hava depolarından çıkan ürün soğuk hava depolu kamyonlarla gideceği yere götürülürken en ekonomik uygun araç tercihi yapılabilir.Bu şekilde yol ücretleri minimize edilebilir.Bu kamyonlar trenlere binecek şekilde dizayn edilirse raylı taşımanın düşük yol ücretinden yaralanılır.


9.9.1--Aynı şekilde deniz yolu ile taşımda uygun deniz araçlarının tasarlanması şarttır.Taşımada tercih sıralaması 1-Deniz yolu 2-demir yolu 3-kara yolu 4-hava yolu şeklindedir.Bu sıralama doğrultusunda hareket edilmelidir. 


9.9.2--Ayrıca bu sıralamay uyulmadığında ürün maliyetine ciddi biçimde lojistik-taşıma maliyeti girecektir. Yine soğuk hava depolu kamyonların dizel veya biyodizel olması ve araçların GPRS Kontrolü ile her an kontrol altında tutulması şarttır.


9.9.3--Kamyon şoförlerinin eğitim düzeyi  ve tecrübesi yüksek şoförlerden seçilmesi-standart  yol programları ve uymaları gerekli kuralları olması yol emniyeti açısından şarttır.


10—Günümüzde üretim sözleşmeli tarıma doğru ilerlediği için,artık çiftçilerin ürünleri için belli market grupları ile önceden sözleşme imzalamaları,tarımda fazla ürünlerin artık çöpe atılmasını önleyecek iyi bir yol olabilir.


10.1--Çiftçi tarlasında üreteceği her ürün için ayrı bir market zinciri ile çalışacağı  gibi üreteceği bütün ürünler içinde aynı market zincirini tercih edebilir. Çiftçilerin birlik olarak ürünlerini pazarlaması da kamu tarafından teşvik edilmelidir.


10.2--Birlikler tıpkı sendikalar gibi çiftçilerin haklarını kamuda market tekellerine karşı koruyabilir.Bu anlamda birlikler yasal olarak kamu tarafından korunup desteklenmelidir.


11-Dünya gida üretiminde Dünyanın hala bakir alanları bulunurken ki afrikada üretimin önündeki engellerden birisi de yolların yokluğu veya bozukluğudur.


11.1--Öte yandan Avrupa, toprakları sentetik gübreler ile aşırı çalışan bir işçi gibi oldukça kötü bir biçimde hem kirlenirken hemde yorgun bir durumda olup aynı zamanda GDO lu tohum tekellerinin dayatması altında halklarının  sağlığını obez ve ötesine doğru hızla ilerletmektedir.


11.2--Sentetik gübre yerine yerel doğal gübrelerin kullanımı yerine göre toprağı nadasa bırakıp dinlendirmek ve onun kendisine gelmesini sağlamak herhalde  en akıllı bir yoldur.


12—Tarımsal yatırımlar ve araştırmalar yani bilgi her şeydir.Çin tarımsal yatırımlarda logaritmik olarak ilerlerken Brezilya ve Hindistan da kendisini izliyor. Yoksul ülkelerde kamu ile özel sektör işbirliğ yaparak üretimi arttırabilir.


13—Uygulamada 1.nesil GDO ların yoksul ülkelerdeki açlığa çare oluşturmadığı anlaşılmıştır.Ve GDO lar gereksiz bir biçimde abartılarak çözümmüş gibi sunulması,toplumda bunların tamamen dışlanmasına yol açmıştır.


13.1--Aynı zamanda bunların üretimindeki mantık hala bu teknolojinin neden doğadan daha akıllı ve uyanık olduklarını halka anlatamamıştır vede herhalde anlatamıyacaktır.


13.2--GDO lu üretim yerine ki buna saplanıp kalan firmalar ,bunun yerine doğal süresine uygun ıslah çalışmaları ile arge lerini geliştirseler herhalde en az bunun kadar para kazanabilirler.


14—OECD Ülkeleri Merkez Bankaları ile bastıkları para ile(para basmak bunun yükünü dünyaya dağıtmak anlamına gelebilir)2008 krizinde çiftçilerine 1 milyar dolar mali destek ile krizden olumsuz etkilenmelerini önlerken gelişmekte olan ülkelerin dünya piyasalarına tutunmalarını olanaksız hale getirdi.


14.1--Son söz:sahildeki balık+meze satan restoran eğer orada balık ekmek satan seyyarı oradan kovdurmasa hem kendisi daha fazla kazanacak hem de seyyar balıkçı seyyar ruhsatı alarak kazanacak.


15-Seracılık:


15.1--Tarımsal üretimde seracılık önemli bir yere sahiptir.Seralarda ise enerji maliyetlerini aşağı çekecek tedbirler ile üretim maliyeti aşağı çekilerek rekabet edilebilir bir fiyat oluşturulması amaç olmalıdır.


15.2--Bu anlamda seraların jeotermal enerji ile ısıtılması uzun vadede ekonomik bir yöntemdir. Türkiyede jeotermal sera alanı son 10 yılda 5 kat artarak 2500 dekar ve 35000 ton üretime ulaşmıştır.


15.3--Jeotermal seralar için gerekLi sıcak su kaynakları 70/100 C lik kaynaklara sahip Marmara ve Ege bölgeleri—50/69 C sıcaklık değerlerine sahip Marmara-İç Anadolu- ve Doğu Anadolu Bölgeleri sayılabilir


15.4-- 1 dönümlük seranın yıllık ısıtma gideri 8000 TL iken,Jeotermalde ise bu tutar 4-5000 TL civarına kadar düşebilmekte.


15.5--Sera kurulması için prefabrik bir yapıda olsa imar ruhsatı alınması gerekiyor.Seralarda çalışacak işçiler 2003 den sonra tarım işçisi değil,iş kanununa tabi işçiler olarak mütala edilmekte.


15.5.1--Bakanlıkça jeotermal-güneş enerjisi  kullanan sera projelerine % 50 hibe desteği verilmekte.Projeye Hazineye ait taşınmazların kullanım izni ilgili tebliğ ile verilebiliyor.


15.6—Topraksız seralarda toprak yerine kaya yünü,perlit ve kokopit kullanılıyor.Bitkilerin kökleri su içinde bu maddelere tutunabiliyor.


15.7--Topraksız tarımın verimi,topraklı tarıma göre 2 kat daha yüksek.Ayrıca bu yolla topraktan kaynaklana hastalıklar ve olumsuzluklarda önlenmiş oluyor.


15.8—Topraksız tarım yapılacak bir  cam seranın yatırım maliyeti 50-55 Avro/m2 civarında..


Kaynakça:1--CBT-1251/13/11.03.2011 ,2—Dünya Gazetesi


3--Tarımda Yeni Teknolojiler:


1—Toprak Analizi Cihazı:

1.1—Doktar firması tarafından üretilen ve  yakın zamanda kullanılacak cihazı toprağa tuttuğunuzda 2 dk toprak analizi yapıyor.Organik maddeleri ,ph birçok veriyi bulut teknolojisi üzerinden cihazınıza aktarıyor.


2—Zararlı Takip Sistemi:

1—Adama firması tarafından sunulan sistemde  meyve bahçelerine konulan tuzaklar ile bu tuzağa giren zazarlı otomatik kamera ile görüntülenip dijital olarak teşhis edilip en uygun bitki koruma ürünü ve zamanı kullanıcıya bildiriliyor.Sistem ile elma iç kurdu,akdeniz meyve sineği,kiraz sineği,zeytin sineği vs 30 a yakın farklı tür takip edilebiliyor.


3—Drone Görüntüsü ile Gübre Analizi:

1—Toros tarım tarafından torone-1 adlı insansız hava aracı ile  üretim yapılan tarlalardan alınan havai görüntüye göre sorunlu bölgelere gübre takviyesi yapılması öneriliyor.

2—Torosçiftçi uygulaması ile  tarlanın koordinatları,ekilecek bitki türü ve ortalama tahmin verimine göre gübreleme önersi sunuluyor.


3—Sera Alanına Girmeden İlaçlama Yapma:

1—Aksu ilaçlama  firması tarafından portatif mobil ilaçlama makinesi

4—Yorum:Yeni tarımda ,Çifçiler artık teknoloji ile üretim yapmak zorunda olup,çifliği bir iktisatçı gibi bir işletme olarak yöneteceği duruma doğru ilerliyoruz.


Kaynak:Dünya gazetesi





Makalenin İzlenme Sayısı : 259

Eklenme Tarihi : 15.12.2020

Önceki sayfaya geri dön.