MAKALELER / Su Kirliliği-Türkiye-Dünya







1--Kentlerde Su Kirliliği-Türkiye de:

 

1—Ordu: Ordu şehir merkezine içme suyu sağlayan Civil, Melet ve Akgaova ırmakları kirlilik tehdidi altında. Civil Irmağındaki sondaj ve Keson kuyu sularının arıtılmadan şehir şebekesine direkt içme suyu olarak verilmekte.

 

2—Bursa:Dünyanm en önemli su depolarından biri olarak nitelendirilen Uludag'da 1. ve 2. bölgedeki otellerin fosseptikleri kenti yıllarca besleyen dereleri henüz kaynağında kirletiyor.Ramsar Sözleşmesi'nce koruma altındaki Manyas Gölu'nün kaderine terk edilmesi ise çevrecileri endişelendiriyor.

 

3—Eskişehir: Eskişehir'de çeşmelerden akan kullanma suyu Porsuk Baraji 'ndan sağlanıyor. Büyükşehir Belediyesi yaptığı arıtma tesisleri ile suyu temizleyerek kentte veriyor. Ancak, bu suyun Porsuk çayi'nin Kütahya bölümünde kirleniyor.

 

4—Kütahya:Kentin su gereksinimini karşılayan Porsuk Çayı başta porselen ve azot fabrikaları olmak üzere sanayi tesislerinin atıklarıyla kirleniyor. Fabrikaların büyük bölümünde arıtma tesisi bulunmazken, evsel atıklar da büyük sorun yaratıyor.

 

5—Maraş: Çukurova'da tarımsal sulama için büyük önem taşıyan Ceyhan Nehri, özellikle evsel ve sanayi atıklarının bırakılması nedeniyle can çekişiyor. Kahramanmaras. 'in Elbistan ilçesinin içme suyunun sağlandığı nehre aynı zamanda kentin kanalizasyonu da bırakılıyor. Kent merkezinde bulunan 17 adet boyama fabrikasının yanı sıra yağ ve kağıt fabrikaların atıklarını Erkenez ve Karagay kanaliyla Aksu Nehri 'ne akıtırken sular oradan da Sir Baraji'na dökülüyor.

 

6—Giresun: Giresun'un en önemli su havzalarından biri olan 60 kilometre uzunluğundaki Aksu Deresi'nin kenarında yapılaşma hızla artıyor.Bu yapıların atık suları da dereye bırakılıyor. Çevre belediyelerde arıtma  tesisi bulunmaması nedeniyle de kirlilik önlenemiyor

 

7—Tarsus: Berdan Baraji'ndaki kirlilik kaygı yaratıyor. şehirleşme nedeniyle ormanlık alanların hızla yok olduğu havzada bir diğer tehdit ise Tarsus'un Kurbanli köyüne kurulması düşünülen Endüstriyel Atik Bertaraf Tesisi. Başta Jeoloji Mühendisleri Odası olmak üzere meslek odaları ve belediyeler, tesisin yeraltı sularında sızıntıya neden alacağını ve  su havzasını kirleteceğini belirtiyorlar.

 

8—Kocaeli:Sapanca Gölü'nden Kocaeli'nin de yararlanması tartışmaları yapılıyor.Göl artık  SOS veriyor. Sapanca Gölü evsel atıklar kadar golün her iki yanından gecen TEM ve D-100 karayolu nedeniyle kirleniyor. Yoldan geçen aracların bıraktığı lastik tortuları  yağ ve kimyasal atıklar yağmur sularıyla birlikte göle karışıyor. Gol kıyısındaki koruma bandında ise her geçen gün yeni bir bina yükseliyor, evsel atıkları ise göle akıyor.

 

Kaynakça:Dünya Gazetesi


2--Su Bilgisi-Dünya/Türkiye:

 

1—Yeryüzünde tatlı su oranı %2.5—Bunun %70 i kutuplarda-%30 yüzey ve yeraltı suları oluşturmakta.

 

2—1.1 milyar kişinin içecek temiz suyu yok.

 

2.1—2.6 milyar kişinin tuvaleti yok.

 

3—Gelişmiş ülkelerde su kullanımı gelişmekte olan ülkelere göre 30-50 kat fazla

 

4—Her yıl 1.8 milyon insan kirli su kaynaklı ishalden vefat ediyor.

 

5—Gelişmekte olan ülkelerde endüstriyel atıkların %70 i hiçbir işlem görmeden doğaya bırakılıyor.Her yıl 300-500 milyon ton ağır metal ve toksik madde suları zehirliyor.

 

6—Su altyapılarının yenilenmesi için OECD ülkelerinin her yıl 200 milyar dolar yatırım yapması gerekmekte.

 

7—Türkiye de varolan suların %74 tarımsal sulamada-%15 içme suyu sektöründe-%11 i sanayide kullanılıyor. kullanılmakta.

 

7.1--Tarımsal sulamanın %88 vahşi sulama biçiminde yapılmakta.

 

 7.2--Kentsel kullanımda şebekeye bağlı olarak kaçak-kayıplar %40 bulmakta.

 

7.3--1 Lt atık su 8 Lt tatlı suyu kirletmekte.

 

7.4--Belediyelerin sadece % 8 inde arıtma tesisi bulunmakta.

 

7.5--İstanbulda biyolojik arıtmadan geçen atık su oranı %44 olup geri kalanı kaba ızgara arıtması ile Marmara Denizine verilmekte.

 

8—Konya havzasındaki 50.000 kuyunun yarısı kaçak ve her sene su seviyesi 1-2 m düşüyor.2025 de yağışlar %25 azalırken,konya havzasında %40-60 azalacak.

 

9—Son 40 yılda sulak alanlarımızın %50 sini kaybettik.

 

Kaynak:CBT-1147/8-13.03.2009





Makalenin İzlenme Sayısı : 643

Eklenme Tarihi : 25.06.2019

Önceki sayfaya geri dön.