MAKALELER / Tarımda M2M-Teknoloji Çözümleri







Tarımda M2M-Teknoloji Çözümleri:


1-- Turkcell ,Vodafon,Türktelekom diğer cep tlf operatörleri vs Makineler Arası İletişim Ürünleri:


1.1--Tarım sektöründe, GSM teknolojisine dayalı hizmetlerle bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretilmesi, kalite ve verimliliklerinin yükseltilmesi için  teknoloji desteği sağlanıyor.


1.2--Yüzbinlerce sera ile tohum deposu, açık alan üreticileri vs için sıcaklık takip ve uyarı sisteminin entegrasyonu,


1.3--Hızla soğuyan havalarda don ve hastalıklara karşı erken önlem alınmasını sağlamak.


1.4—Bitkilerde nem değerlerinin kontrol edilmediği durumlarda ortaya çıkabilecek sebze ve meyve hastalıkları, ürünlerde şekil bozukluğu, kalitesizlik gibi olumsuz sonuçların önüne geçmek.


1.5--Sıcaklık ve nemin dengesizlik gösterdiği durumlarda ortaya çıkabilecek çiçeklerde aşılama yetersizliği ve sağlıksız gelişim sorunlarının önüne geçilmesine  yardım etmek.


1.6--Örtü altı tarım yapan işletmelerde alarm durumunda ilgililere uyarı mesajı gönderilmesi ve sahip olunan iklimlendirme sistemlerinin otomatik olarak devreye alınması


1.7—Hayvancılıkta özellikle gece ve mevsimsel değişimlerde sıcaklık, nem ve elektrik kesintisi nedeniyle yaşanan kanatlı hayvan ölümlerinin önlenmesi hedeflenmekte.


1.7.1-- Alarm durumunda yetkili kişilerin SMS ile uyarılması ve mevcut iklimlendirme sistemlerinin kontrol edilmesinin sağlandığı sistem, on binlerce kümes ve entegre yumurta üreticisinde civciv ölümlerinin önüne geçilmesine yardımcı olan bir uygulama.


1.8--Ayrıca aynı çözüm ile süt ve süt ürünleri üretimi dağıtımı ve satışını gerçekleştiren kuruluşlarda kontrol ve verimliliği artırmak için de kullanılabilmekte. Süt toplama noktalarına ve soğutma tanklarına yerleştirilen sensörler ve M2M cihazları sayesinde su, antibiyotik, alkol, sütün ısısı ve asit düzeyi dolayısıyla ısıya bağlı bakteri artış oranı tespit ediliyor. Sütün kalitesini etkileyen değerler anlık olarak takip ediliyor


1.9--Büyükbaş hayvana takılan bir çip sayesinde hayvanların adım sayısı ile kızgınlık dönemi tespit ediliyor. Çiftleşme döneminin tespitindeki başarı, doğrudan süt verimi ve hayvan sağlığı açısından büyük önem taşımakta.


1.10--Balık çiftliklerine yerleştirilen sensörler ve M2M cihazları ile sıcaklık, sudaki oksijen miktarı, tuzluluk, suyun bulanıklığı, pH ve amonyak miktarı gibi parametreler anlık olarak takip ediliyor. Alarm durumlarında hızlı önlemler alınmasına olanak sağlıyor. Böylece balık ölüm oranı düşerken, daha verimli ve çevreye duyarlı ürünler yetiştirilmesi sağlanabilmekte.


1.11-- Turkcell’in tarımda uyguladığı bu teknolojik çözümlerle yılda 1 milyar liralık tasarruf sağlanıyor. Ayrıca, devlet bu teknolojilerin yaygın kullanılması için makineler arası iletişimde kullanılacak sim kartlarından vergi almıyor.


Kaynakça:www.dunya.com





Makalenin İzlenme Sayısı : 325

Eklenme Tarihi : 15.12.2020

Önceki sayfaya geri dön.