MAKALELER / Tarımda Kamu Desteği-Ülkeler-Türkiye





1--Tarımda Kamu Desteği-Ülkeler İçin:

1—Tarım işletmeleri gelirlerinde tahmini kamu payı-%:

Y.Zelanda……….1    ,     

Avustralya…...….4     


ABD……............9     

Meksika……......12     

Kanada……......17     


OECD………...22  

AB…………….23     


Türkiye…..........34  

Japonya……......47          


Kore………........52       

İzlanda……..…..53     

İsviçre……......58  


Norveç…...........61


2—OECD tarım destekleri konusunda politika yapıcılara, tarımsal piyasayı bozacak kadar nakdi yardımı kesmeleri ve tarımsal ürünlere doğrudan bütçe kaynaklı yardımları kesmeleri öneriyor.


2.1--ve raporda desteklerin iç piyasadaki tarımsal fiyatları düşük tutulmasının ihraç tarım ürünlerinde dalgalanmayı artırmak dışında bir yararı olmadığı da  savunulmaktadır.


3—Kamu piyasayı regüle etmek için kamu+özel yönetimli regülasyon kurumu oluşturabilir-oluşturmalıdır.


3.1--Ancak piyasada fiyatları belirlemekten uzak durmalıdır.Verim için Fiyatı piyasa belirlemelidir.


2--Tarımda Desteklerin Önemi:


1--Balıkesir'in yıllık yem üretimi 1.2 milyon ton. Tüketimi ise 2 milyon ton. Yem fabrikaları yüzde 60-70 kapasite ile çalışmalarına rağmen yeni fabrikaların kurulması teşvik ediliyor.


2--Yem sektörünün en temel sorunlarından birisi de kayıtdışı üretimin yaygın olması ve üretimin denetlenmemesi. hayvancılık sektörünün ayakta kalabilmesi, et ve süt üretiminin devam etmesi için yemde % 8 olan katma değer vergisinin sıfırlanması şart.


2.1--Son dönemde çiğ süt fiyatının düşmesi ile birlikte üretici yem alamaz duruma geldi. Yem alabilenler ise kalitesiz yemlere yöneliyor.


3--Un sektöründe de temel sorunların başında kaliteli hammadde yetersizliği, düşük kapasite ile çalışma var. Buna rağmen yeni fabrikaların kurulması teşvik kapsamında.


4--Rusya yılda 1 milyon ton, Suudi Arabistan 250 bin ton beyaz et ithal ederken Türkiye bu pazarlardan yeterince pay alamıyor. Nedeni çok basit. Rakip ülkelerde ihracata ciddi destekler veriliyor.


4.1--Avrupa Birliği'nde beyaz et ihracatına ton başına 550 Euro destek var. Türkiye'de ton başına destek sadece 26 dolar.


4.1--Beyaz et sektörü, 5 yıl süre ile sektörün desteklenmesini ve ihracatta ton başına 400 dolar destek verilmesini talep etti. Ancak, bu isteğe yanıt bile alınamadı.


5--Balıkesir'de süt ve et hayvancılığında da çok büyük potansiyel var. Modern işletmelerde hayvancılık yapılıyor. Üretilen süt, ülkenin önde gelen süt sanayicileri tarafından alınarak işleniyor.


5.1—Yorum:Son birkaç ayda çiğ süt fiyatının yüzde 30 oranında düşürülmesi süt üreticilerini ciddi olarak endişelendirmekte- süt fiyatındaki düşüş nedeniyle yem alınamaz duruma gelinirken süt hayvanları kesime gidebilmekte.


5.2--Özetle, Balıkesir'de tarım ve hayvancılık- Sektör, çok kritik bir dönemden geçiyor. Gerekli önlemler alınmazsa  tarımsal üretimle birlikte, tarıma dayalı sanayi de bitebilir.


Kaynakça:Balıkesir'den tarım ve hayvancılığa bakış--Ali Ekber YILDIRIM---www.dunya.com

 





Makalenin İzlenme Sayısı : 237

Eklenme Tarihi : 15.12.2020

Önceki sayfaya geri dön.