MAKALELER / Ovaların Toprak Haritası Çıkarmak-Tarımda





Ovaların Toprak Haritası Çıkarmak-Tarımda:


1—Denizli de Valilik ve Üniversite işbirliği ile baklan ovasının bölgelere göre arazi kullanım türleri-bitki deseni-sulamaya uygunluk olarak tanımlanan kısaca detaylı toprak etütleri tamamlandı.


1.1--Aynı çalışmanın benzer şekilde diğer iller tarafından da yapılması ve bunun tarım bakanlığının temel hedeflerinden biri olması herhalde uygun olacaktır.


2—Bu proje ile  havzalar bazında toprak yapısına tarım arazilerinin en uygun biçimde kullanılmasına olanak sağlayacak uygun ekonomik öneme sahip bitki desenlerinin seçimi yapıldı.


3--Yapılacak çalışmalardan elde edilen bilgi üretici ve yetiştiriciler ile paylaşılarak en uygun sulama ve gübreleme yöntemlerinin kullanılması ile verim ve kalitede artış sağlanması hedeflenmekte.


4—Yapılan çalışma ile  baklan ovasında 58 ayrı toprak serisi belirlenmiş olup,bu amaçla 36 arazi kullanım türü seçilmiştir.


5—Toprak haritasının çıkarılmasıyla amaç dışı arazi kullanımı önlenerek arazilerin etkin kullanımı sağlanacaktır.


6—Yapılacak çalışmayla toprak yapısına göre havza bazında Pazar değeri olan ekonomik ürün desenleri belirlenecek.Bu yapılanmaya göre makro-mikro tarımsal sanayi tesislerinin planlanması yapılacak.


7—Yine Bu çalışmayla yüksek verimde ürün üretmek ve üretim maliyetlerini aşağı çekerek rekabette avantaj elde etmek ve de üreticinin gelir seviyesini yukarı çekmek olacaktır.


8—Projenin tamamlanması ve sonrasının uygulanmasında tarım il ve ilçe müdürlükleri ile ilgili tarım sektörü kurumları yoğun bir işbirliği yürütecektir.


Kaynakça:Milliyet





Makalenin İzlenme Sayısı : 212

Eklenme Tarihi : 15.12.2020

Önceki sayfaya geri dön.