MAKALELER / Tarımda Endüstrileştirmenin Halk Sağlığına Etkileri





Tarımda Endüstrileştirmenin Halk Sağlığına Etkileri:


1—Tarımda kullanılan böcek ilaçları olarak kullanılan maddelerin sıkıldığı meyvelerin iyi yıkanması yada kabuklarının soyulması ile kalıntı sorunu önlenebilmekte.


1.1--Bu anlamda marketten-pazardan alınan meyveler ya suyun altında yada beyaz sirke veya ticari olarak üretilmiş yıkama suyuna katılan bu tür sirkeli maddeler ile yıkanabilir.


2—Bitkilerde oluşan mantara karşı kullanılan steroid yapısındaki maddeler bitkinin yapısına oradanda insan vucuduna katılmakta.


2.1--Bu maddeler erkeklik hormonu sentezini durdurmakta.Küflenmeyen kurudukça kuruyan limonlarda-portakallarda mantar ilacı yoğun olarak kullanılmış olabilir.


2.2--Bir yıl bekleyip çürümeyen elmaların olması işin vahametini anlatmakta.


3—Bir mısır yada ay çiçeği tarlasında ot kontrolü yapmak zor olabilir ancak meyve bahçesinde ot kontrolünün esas yöntemi tarlayı çapalayıp yolmak olmalı.


3.1--Yoksa ot yakıcı ilaç olan glifosat ile ile tarladaki otları baştan aşağı yakıp,glifosatın meyve ağacının meyvelerine oradan da onu yiyen insanların bünyesine geçmesi değil.


3.2--Meyve bahçesinde ot olmaması yeni doğa vitrini anlayışımıdır.Eskiden insanlar bahçede ot olduğu için sevinirlerdi şimdi aksi bir düşünce oluşmaya başladı.


4—Bitkinin bünyesine geçen ilaçlar yıkamayla çıkarılamayacağına göre ilaçlama sonrası bekleme süresine uyulmalı.Bu konuda çiftçi bilinçli olarak davranmalıdır.


5—Yurtdışından hayvan yemi olarak(tavuk vs) olarak getirilen GDO lu Mısır ve soyanın ın üretiminde ,yine glifosat kullanılmakta.


5.1--Bu anlamda gerek fruktoz şurubu yapımında kullanılan gerek hayvan yemi yapımında kullanılabilen GDO lu mısır ve soyanın bünyesinde hem yabancı gen hemde herhalde belli oranda glifosat bulunmakta.


5.2--Bu anlamda hayvan yemi üretiminde doğal hayvan yemlerine geçilmesi ve endüstrinin herhalde fruktoz şurubu yerine başka çözümlere gitmesi halk sağlığı açısından daha uygun olacaktır.


6—GDO Teknolojisi ile bitkinin dokusunu(rengini daha kırmızı domatesler,biçimini,vs) değiştirebilir,karpuzun çekirdeğini küçültebilir-büyütebilir,tohumun yeniden üreme yeteneğini ortadan kaldırabilirsiniz.


6.1--Endüstriyel gıda üretiminde bitkiler gen makinelerı olarak değerlendirilir.Hayvanlar üretim girdileridir.Endüstrinin bu maddeci bakış açısından uzaklaşması şarttır.


6.2--Bitkinin genetik bir alt yapısı olup,bitkiler sevgiyle büyüyen,güneşi görünce coşan ,mozarttın müziğinde büyümesi hızlanan saf canlılardır.Onlar meyvelerini bize armağan ederler.


6.3--Batı tarzı her şeyi maddeci olarak görmek bozuk bir zihniyettir.Biz bitkilerin dünyasını tanımıyoruz.ve onların ilkbaharda şarkılarını-arılarla muhabbetlerini bilmiyoruz.


6.4--Nasıl müteahhitler binayı mekaniği-elektriği-ağacı-çiçeği ile bütünleşmiş bir yapı yerine bir yaşam alanı yerine beton ve demir den zannediyorsa batı kültürü bitkileri tohum makinesi olarak görmekte. Ve fordun otomobil montaj bantlarında seri üretime tabi tutmakta.


7—GDO lu üretimde kullanılan glifosatın etken maddelerinden sürfaktanlar sulandırma ile ilacın otun içine işleme oranını kat be kat değitirebiliyor.


7.1--Fransızların yaptığı bir araştırmada ilacın değişik formülasyonlarının hamile kadınlarda bebeğin kordon,böbrek,göbekbağı hücreleri için Zaralı olduğunu göstermiş.


7.2--Kanada da yapılan bir araştırmaya göre glifosatın kandaki metabolitlerine hem bebeklerde hem hamile kadınlarda hemde hamile olmayan kadınlarda rastlanmış.


7.2.1--Bu anlamda glifosatın vb. kullanımına sınır getirilmesi-kullanacak kişilerin bu konuda ruhsat almış olmaları-meyve bahçelerinde kullanılmasını yasaklanması uygun olabilir.


8—Tavuk üretiminde GDO lu soya (tamamı)-hayvan besiciliğinde GDO lu mısır(kısmen) işlenerek hayvan yemi olarak kullanılmakta.


8.1--Bu yemlerle rekabet edebilecek düzeye yakın ticari olarak uygun doğal yem üretimin sağlanması oldukça önemlidir.


8.2--Bu ise tarımsal üretimde verimi arttırmaktan geçmekte ki bunlar 


bilinçi ve oldukça bilgili 


ekolojik tarımı önemseyen çiftçilik


verimi yüksek ıslah tohum kullanmak,


tam otomasyonlu damlama sulama ile sulama yapmak


makinalı tarım uygulamak


şok dondurmalı soğuk depolara sahip olmak olarak sıralanabilir.


9—Toplam tarım ilacı kullanımında Türkiye Avrupa ortalamasının altında olmakla birlikte Türkiye de ana üretimi yapan Ege ve Akdeniz Bölgelerinde Avrupa ortalamasının üstünde.


9.1--Ayrıca bu kullanıma bağlı olarak Akdeniz Üniversitesi Onkoloji Merkezinin Lenfomalar ve Kemik iliği kanserleri Antalya ya bağlı sebze kaynağı olan kumluca dan geliyor açıklanması önemli.


9.1--Devletin bu bölge de kullanılan tarım kimyasalları ile ilgili oldukça ciddi tedbirler alması önemli olabilir.


10-Bitki hormonları doğal mevsimi dışında üretimde verimi düşürmeke için çok miktarda kullanılmak zorunda.


10.1--Halkın medya yolu ile mevsim dışı sebze ve meyve kullanımı konusunda bilgilendirilmesi uygun olabilir.


11—Glifosat adlı ot yakıcı ilacın etkisi öyle geniş ki her türlü otu öldürdüğü için ıspanak ve roka gibi bitki yetiştiriciliğinde atılmıyor.Meyve ağaç bahçelerinde ot yakıcı olarak kullanıldığında ağacın bünyesine geçerek ağacı kurutabilmekte.


11.1--Kısaca glifosatın kullanımı için ciddi tedbirler alınması herhalde şarttır.Ve onun yerine kullanılabilecek araç ve ilaçların ortaya konulması yine şarttır.


11.2--Meyve bahçelerinde ot kaldırmada çapalama ve ot yolma dışındaki yöntemlere izin verilmemelidir.


11.3--Glifosat yanı zamanda topraktaki mikroorganizmaların üremesini de engelleyerek toprağı öldürebilmektedir. 


11.4--Herhalde halk sağlığı açısından glifosat kullanımına karşı oldukça ciddi tedbirler alınmasının zamanı geldi.


11.5--Çiftçiler toprağın doğasına uygun organik gübre kullanmak yerine bir nevi tuz olan kimyasal gübreleri daha fazla ürün amacıyla toprağa daha fazla katmakta ve toprak gittikçe zehirlenmekte ve tuzlanmakta.


11.6--Bu bir nevi bir insanın tuzlu su içmesi gibidir.Bu nedenle çiftçileri bilinçlendirmek ve sebze ve meyvede kamusal kalıntı kontrolü önemli.


Kaynakça:Dünya Gazetesi.-11-18.04.2012—S:14-15





Makalenin İzlenme Sayısı : 212

Eklenme Tarihi : 15.12.2020

Önceki sayfaya geri dön.