MAKALELER / Tarımda Arge-1-Bir Örnek Çalışma:





Tarımda Arge-1:

Bir anlatı:


1—Bir firmanın ilgi yetkilisi: 1997 yılından beri yapılan çalışmalar sonucunda doğal türleri keşfederek patlıcan ağacı ve domates ağacı fidesi üretimine başladık.


1.1--Islah çalışmalarında kullanmak üzere ,bazı bitkiler için Kenya ya dahil gittik.


2—Toros dağlarında ……familyasına ait doğal bitkiler bulduk.


2.1--Ortaklarımında Ziraat Mühendisi olması nedeniyle bulduğumuz doğal patlıcanı ıslah çalışmalarına başladık.


3—Bu çalışmalar sonucunda  aynı familyaya ait olan domates ve patlıcan türleri ile  yüksek miktarda uyuşan çok yıllık bitkiler saptadık.


4—Ayrıca elde ettiğimiz bu türlerde yaptığımız testler ve uygulamalar sonucunda Nematod,Fusarium, Verticillium vs gibi hastalık ve zararlılarına yüksek oranda dayanıklı olduklarınıda gördük.


5—Örtüaltı sebzeciliğinde en önemli sıkıntı toprak hastalıkları.Yaptığımız uzun soluklu ıslah çalışmaları sonucu elde ettiğimiz türlere,hibrit patlıcan ve domates çeşitlerinin aşılanmasıyla birlikte hastalıklara dayanıklı yüksek verimli ve çok yıllık da yetiştirilmeye uygun mükemmel bir bitki elde ettik.


6—F1 Hibrit Çeşitli türlerde bir dekardan 10-15 ton civarında verim alınırken,ağaçlara aşılı çeşitlerde bir dekarda 25-40 ton verim alınabilmekte.


7—Yukarıdaki anlatı tarımda yüksek verimin yolunun, bitki tohumlarına zorla cebri olarak yabancı genlerin eklendiği-tohumun bir gen makinesi olarak göründüğü GDO lu üretim yerine,


7.1--doğanın yardımıyla ıslah çabalarına girişmek ve ağaçlara aşılı türlerle yüksek verime ulaşmak olduğunu açıkça göstermektedir.


7.2--Aynı zamanda GDO lu üretimin bir sonucu da  tür çeşitleri hızla azalabilmesidir.


7.3-- Bunun anlamı  ise doğal gen kaynaklarının  hızla kuruması demek.


7.4--Öte yandan doğanın  uzun yıllarda geliştirdiği çözümleri bırakıp,kavun ile kabağı GDO lu birleştirirsek,insan vücudu bunu kabak olarak mı kabul edecek,yoksa kavun olarak mı kabul edecek.


7.4.1--Bu yiyen insanlar hastalanmasa bile , bir faydasını da herhalde görmezler.


7.4.2--Kısaca doğadan daha iyi hoca bulunmaz.


7.2—Hindistan da Kamu Yönetimi,  GDO lu patlıcan yerine bu tür çok yıllık patlıcan ağaçları ile verimi arttırma yoluna gidebilmekte.


8—Benzer şekilde Brezilya da soya verimini artırmak için,Brezilyalı tarım uzmanları ıslah için Afrika ya gittiler ve buldukları bazı bitki türleri ile soyada verimi katladılar.


9—Tarımda verimliliği arttırmak için, yerli firmalar bu alanda Avrupa da 80 ülkede vs  Euro bölgesinde 300.000, dünyada da ise satışa çıkan 800.000 patentin kendileri ile ilgili olabilenlerini  satın alma yoluna da gidebilirler.





Makalenin İzlenme Sayısı : 302

Eklenme Tarihi : 15.12.2020

Önceki sayfaya geri dön.