MAKALELER / Süneye Karşı Uçakla İlaçlama yerine Biyolojik Mücadele





Süneye Karşı Uçakla İlaçlama yerine Biyolojik Mücadele

1--Gıda, Tarım ve Hayvancılık Gaziantep İl Müdürü İbrahim Yılmaz, süne mücadelesinde uçakla ilaçlama yönteminin yeteri kadar faydalı olmadığının anlaşılması üzerine 2004 yılından bu yana bu yöntemin  terk edildiğini söyledi. 


2--Yılmaz, süne mücadelesinde en son çarenin kimyasal mücadele olması gerektiğini kaydetti.


2.1--2004 yılından bu tarafa süne mücadelesinde uçakla mücadele kaldırıldı. Çünkü yapılan çalışmalar sonucunda uçakla mücadelenin yeteri kadar faydalı olmadığı anlaşıldı. Bu nedenle yer aletleri ile mücadeleye dönüldü” dedi.


3--Süne zararlısına karşı en iyi yollardan biride biyolojik mücadeledir.Burada amaç;  Süne zararlısına karşı başka faydalı canlıları üreterek sahaya salmak ve süneyi baskı altında tutarak onun buğdaya zarar vermesini önlemek.


4--Biz de Gaziantep’te bu işi yapıyoruz. Mart ayında başlayan bir çalışmamız Haziran ayına kadar devam ediyor.


4.1--Öncelikle daha süne tarlaya inmeden sünenin kışı geçirdiği yüksek yerlerde biz kışlamış ergin süneleri toplayarak onları Adana Zirai Mücadele Enstitüsü'ne gönderilmekte, Oradan faydalı böcek üretilerek bize gönderiliyor. Bizler de buğday sahalarına bu faydalı böcekleri salıyoruz”


5--Gaziantep’te, 500 bin dekarlık bir alanın kimyasal mücadeleden çıkartmış biyolojik mücadele ile tabii dengenin oluşmasını sağlamış durumdayız. Bu da Gaziantep için önemli bir başarıdır.


5.1--Aynı şekilde kaliteli buğday yetiştirerek biz Gaziantep’teki un sanayicisine de bu manada kaliteli bir hammadde temini sağlanmış olmakta.


Kaynakça:http://www.telgraf.net/





Makalenin İzlenme Sayısı : 252

Eklenme Tarihi : 15.12.2020

Önceki sayfaya geri dön.