MAKALELER / Solucan Gübresi-Faydaları-Üretimi







1--Solucan Gübresi Kullanımının Faydaları:

 

1--Tarım sektöründe faaliyetlerini sürdüren Cankar Tarım, 1200 m2 lik organik solucan gübresi Tesisi ile faaliyet göstermekte olup tam kapasite çalıştığında 400 ila 500 ton arasında gübre çıkarmak hedefinde.

 

2--Yatırımların içinde üretim tesisi, solucan üretim rafları, solucan temininin yer almakta olup, firma olarak şu anda vermikompost solucan gübresi alanına yoğunlaşıldığı ifade edilmekte.


2.1--Firma ayrıca ayrıca solucan gübresi tesisine yatırım yapacak olan girişimcilere danışmanlık hizmeti veriyor.

 

3--Solucanların yaşaması için gerekli koşulları sağlayabilirseniz yaklaşık 10 kat büyüme imkanı var. Örneğin ortam ısı derecesinin 20 ila 25 derecelerde seyretmesi gerekiyor. 


3.1--Mama ve ortamın istenilen şekilde olması halinde iyi bir gübre üretebilirsiniz. Şu anda tesislerde yaklaşık 150 ila 200 milyon arasında solucan olduğunu tahmin ediliyor.

 

4—Katı solucan gübresi içerisinde bulunan organik maddesi yüksek hümik ve fülvik asit, bitki büyüme enzimleri ve hormonları canlı bakteri ve bitkiler için birçok mikro elementlerin bulunduğu bir gübre çeşidi.

 

4.1--Sebze, meyve fidanlarında ve ağaçlarda bütün bitkilerde kullanıyoruz. Katı solucan gübresinin faydası fidanı dikmeden önce gübreyi kullandığımız zaman, kök yapısını sağlamlaştırıyor. 


4.2--Aynı zamanda katı gübrenin toprak hastalıklarına karşı ciddi şekilde direnç gösteriyor.

 

5--Sıvı solucan gübresinin ise yapraklar üzerinde kullanılıyor. Meyve, sebze, buğday, ayçiçeği, çeltik, kanola, mısır, yonca ve değişik bitkilerde yaprak üzerine sıkılan gübre de diyebiliriz. 


5.1--Etkili ve faydası daha çabuk görülür. Katı gübresinin ise etkisi 3 yıl sürüyor. İki ürünün kullanım alanları farklı.”

 

6--Üreticiler ürünü tanıdıkça talep her geçen gün artıyor. Gübrenin yurtdışında litre fiyatı 3 ila 4 euro iken firmamızda 2 TL’ye satılıyor.


 

2--Solucan Gübresi:


1—Solucan gübresi görünüş olarak siyah toprağa benzer ve itici bir kokusu yoktur.


2—İçeriğinde bitkinin gelişimi için gereken bütün enzim vs bulundururken,hastalık yapıcı maddeler,parazit yumurtaları,ot tohumları,ağır metallere bulunmaz.


3—Solucan gübresi elde etmek için,solucanlar ;  hayvan atıklarıylasaman,kompost adı verilen çayır otu,sebze atıkları,pirine,humuslu toprak beslenmekte.Solucanlar bu yemin içinde beslenip,dışkılarından doğal gübre elde edilmekte.


4—Solucan gübresi tarımsal alanlarda %30-40 verim artışı sağlarken,su tutma etkisi ile % 30 su tasarrufu sağlamakta.Yerlatı suyunun kirlenmesinin önüne geçmekte.


5—Solucan gübresi kullanımıyla Kimyasal gübrelerin toprakta kirliliğe yol açarak toprağın doğal ve biyolojik popülasyonuna olumsuz etkide bulunmakta olup ,amaç solucan gübresiyle toprağı yeniden sağlığına kavuşturarak, bitkiyi daha sağlıklı hale getirebilmek


6--Toprak sağlığı kötü olunca verim düşmekte. Bugüne kadar tarımda toprağa kimyasal gübrelerle takviyeler yapılıyordu. Bu kimyasalların her yıl atılması toprakta kirliliğe ve toprağın doğal yapısının bozulmasına neden oldu.


6.1--Toprakta bulunması gereken mikroorganizmalar öldü, bitki hastalık ve zararlılara karşı yalnız hale geldi.


6.2--Bunun için ilaveten kimyasal ilaçlara da ihtiyaç duyuldu. Toprağa ne kadar fazla kimyasal gübre atılırsa bir o kadar da kimyasal ilaç atılmak zorunda kalındı. Bu da kirliliğe neden oldu.


6.3—Şehirlerde belediyenin çöp ihalesini alacak geri dönüşüm firmaları her eve bir adet içine kağıt,cam,metal atılacak geri dönüşüm karton kutusu,ve atık yağ bidonu verilse bu kutuların içindeki poşetler ilgili firma tarafından 


6.3.1--3 günde bir ev ev toplansa ve belediyenin 2 ayrı çöp konteynerlerine sadece atık gıda ve yakılması gereken maddeler atılsa bu gıdalar günlük olarak toplanıp 


6.3.2--kompost ile karıştırılıp,solucan gübresi üreten firmalar hammade olarak verilse iyi bir çalışma sağlanmış olabilir.


7—Solucan gübresi tesisi için 2.5 milyonluk yatırımla,12 adet havuzda  toplam 500.000 adet solucan kullanılabilir ve günlük 2 ton organik gübre elde edilebilir.


7.1—TEMA veya Bakanlıktan özel bir birim solucan çiftliği için finasman dahil her türlü işi anahtar teslim yapacak biçimde ülkede değişik bölgelerde solucan çiftliği kurdurabilir.


7.2--Kısaca kamu ve vakıf-dernekler artık iş çıkarmalı-Norveç vs herhalde böyle.


8—Solucan gübreleri ABD ve İsrail de yaygın biçimde kullanılabilmekte.


9--Dünyada solucan gübresinin yaygın bir şekilde kullanılmakta.


9.1--Solucan gübresini Amerika ve Latin ülkelerinden, Avrupa ülkelerine, Rusya, Hindistan ve Nijerya'ya kadar birçok ülke kullanmakta. Komşumuz Bulgaristan bu konuda çok ileride.


9.2-- Türkiye'de 3-4 firma ciddi anlamda solucan gübresi üretmekte. Ancak bu üretimler destek görmediği için yeterli değil.


9.3--Devlet, üniversiteler, tarım kooperatifleri bu üretime destek vermeli.


9.4--Küba'da bu üretim devlet politikası haline getirilmiş. Tarım politikaları kapsamında Küba 20 yılda kimyasal kullanımını yüzde 88'den yüzde 8'e indirmiş'' diye konuştu.


10-- Ürettilen gübrelerle hem katısını hem de 'vermi kompost' denilen çayını yaparak topraklarımız  iyileştirilebilir.


11-- Toprak ve hayvan gübresi yığını içinde fermente edilmiş hayvan gübresi ve organik atıklar ile beslenen solucan popülasyonunun yaklaşık 3 yıl içinde birkaç milyona ulaşacağını tahmin edilebilir.


12-- Yarım gramlık bir solucan bir yılda ortalama 250 gram dışkı üretiyor. Solucan üzerindeki sıvı ve dışkısı gübre olarak kullanılıyor. 


12.1--Bir metrekarede ortalama 30 kilo solucan 6 ayda yaklaşık bir metreküp gübre üretiyor.''

 

13--Solucan gübresinin, içerisinde yoğun miktarlarda bitki besin maddesi bulundurduğu için tarımsal üretimi olumlu yönde etkilemekte.


13.1--Ancak toprakta ağır metal gibi kirlenme söz konusu ise solucan gübresi ile solucanların da toprakta geliştirilmesi gerekir. 


13.2--Solucanlar, toprak içerisindeki toksik maddeleri bünyelerinde tutarlar ve dışkılarına vermezler. Bu nedenle toprakta kimyasal temizlik sağlamak için solucan gübresinin yanında solucanları da toprağa bırakılmalı.


14--Sonuç Olarak:


1—Solucan Gübresinin Faydaları:

 

1.1—Bitkilerde direnç,hızlı büyüme ve gelişme,üründe erkencilik sağlıyor.

 

1.2—Toprakta organik madde miktarını artırıyor.

 

1.3—Bitkide kök gelişimini hızlandırıyor.Kökün güçlü olmasını sağlıyor.Solucanların saldığı sölom sıvısı doğal bir antibiyotik olarak bitkinin kök hastalıklarına direncini sağlıyor.

 

1.4—Topraktaki mikro organizma faaliyetini hızlandırıyor.

 

1.5—Bitki tarafından kullanılmayan fosfor,potasyum,demir vb bitki besin elementlerinin toprakta çözünür hale getirerek bitki tarafından alımını kolaylaştırıyor.

 

1.6—Solucan gübresi organik-ekolojik-non/toksik olduğu için toprağında nitrat kalıntısı bulunmuyor.

 

1.7—Solucan gübresi kokusuz olup,suyu,havayı ve toprağı kirletmiyor.

 

1.8—Organik solucan gübresi taban gübresi değil,kök  gübresi olarak kullanılıyor.

 

2—Solucan gübreli kapta,solucan evsel bitkisel kökenli atık gıdayı yerken dışkılarından solucan gübresi çıkmakta.Bu gübreler kimyasal gübrelerden 5-6 kat daha iyi daha yüksek verimli.Fide köküne konulan bir avuç solucan gübresi,beş kat alana etki ediyor.

 

3—Organik solucan gübresi taban gübresi değil,kök gübresi olarak kullnaıldığı için Ege ve Akdeniz deki organik üreticiler ve seracılar tarafından talep edilmekte.

 

4—Solucan gübresi sebze,sere üretiminde meyvede,cevizde ve özellikle kirazda inanılmaz etkili.

 

5—Gübrenin sıvısıda üretilmiş olup,suya karıştırılabiliyor.Damlama sulama sisteminde kullanılmakta olup,beş dekar alanda 1lt gübre kullanmak yeterli.

 

6—Ekosol Tarım tarafından vs özel üretilen içinde 500 solucan olan solucan kutularında,solucanlar pişmemiş evsel atıklardan besleniyor.Bu gübre koku yapmıyor.

 

6.1--Balkonda,lavabo altlarında,bahçelerinde bu işi yapanlar var.Kutu 4 katlı bir sistem.Araları delik.En alta solucanları mamalarıyla birlikte koyuyoruz.

 

6.2--Soğan,sarımsak,portakal,limon kabuğu dışında her türlü pişmemiş sebze ve meyve atığını yiyiyor.Yumurta saklama kartonlarına ise bayılıyorlar.21 günde ilk set gübre olarak doluyor.

 

6.3--Ev hanımlarının bu kutulardan edinmesi uygun olup,bu suretle hem ev atıkları değerlendirilir hem de organik gübre elde edilmiş olur.4 katlı 500 solucanlı bir kutunun fiyatı 533 TL dir.

 

7--ABD de bugün 30.000 adet solucan üreten küçük işletme olduğu tahmin edilmekte olup,Kaliforniya da Belediye her eve kutular içinde solucan dağıtmış.


7.1--Eyalette evler temel yaşamı olduğu için insanlar gübre üretip bahçelerinde kullanmaya başlamış.

 

7.1—Türkiye de Belediye yönetimleri,tıpkı Kaliforniya da Belediye yönetimlerinin yaptığı gibi bu kutuları satın alınıp evlere dağıtılabilir.Bu suretle evsel gıda atıklarının azaltılmasında ciddi ilerleme sağlanabilir.


7.2--Kaliforniya da belediye yönetimleri atık yönetiminde ciddi oranlarda ilerleme sağlarken, ülkemizde aynı oranlara doğru gelişmenin sağlanması açıktır.Bu çabalar çevre bilincinin önemli göstergeleri olarak kabul edilebilir.



3--Solucan Gübresi-2:


1—Solucan gübresi kullanımıyla Kimyasal gübrelerin toprakta kirliliğe yol açarak toprağın doğal ve biyolojik popülasyonuna olumsuz etkide bulunmakta olup ,amaç solucan gübresiyle toprağı yeniden sağlığına kavuşturarak, bitkiyi daha sağlıklı hale getirebilmek


2--Toprak sağlığı kötü olunca verim düşmekte. Bugüne kadar tarımda toprağa kimyasal gübrelerle takviyeler yapılıyordu. Bu kimyasalların her yıl atılması toprakta kirliliğe ve toprağın doğal yapısının bozulmasına neden oldu.


2.1--Toprakta bulunması gereken mikroorganizmalar öldü, bitki hastalık ve zararlılara karşı yalnız hale geldi.


2.2--Bunun için ilaveten kimyasal ilaçlara da ihtiyaç duyuldu. Toprağa ne kadar fazla kimyasal gübre atılırsa bir o kadar da kimyasal ilaç atılmak zorunda kalındı. Bu da kirliliğe neden oldu.''


3--Dünyada solucan gübresinin yaygın bir şekilde kullanılmakta.


3.1--Solucan gübresini Amerika ve Latin ülkelerinden, Avrupa ülkelerine, Rusya, Hindistan ve Nijerya'ya kadar birçok ülke kullanmakta. Komşumuz Bulgaristan bu konuda çok ileride.


3.2-- Türkiye'de 3-4 firma ciddi anlamda solucan gübresi üretmekte. Ancak bu üretimler destek görmediği için yeterli değil.


3.2.1--Türkiyede belediye çöplerini toplayacak firmalar topladıkları evsel atıklar ile hem kompost hem de solucan gübresi üretebilir.


3.2.2--Bunun için belediye firma vasıtasıyla her eve geri dönüşüm karton kutusu ile geri dönüşümleri toplarken(kutu alınırken eve 1 kutu süt verilebilir) çöp kutusuna atılan evsel gıda atıkları ile kompost ve solucan gübresi üretebilir.


3.3--Devlet, üniversiteler, tarım kooperatifleri bu üretime destek vermeli.


3.4--Küba'da bu üretim devlet politikası haline getirilmiş. Tarım politikaları kapsamında Küba 20 yılda kimyasal kullanımını yüzde 88'den yüzde 8'e indirmiş'' diye konuştu.


4-- Ürettilen gübrelerle hem katısını hem de 'vermi kompost' denilen çayını yaparak topraklarımız  iyileştirilebilir.


5-- Toprak ve hayvan gübresi yığını içinde fermente edilmiş hayvan gübresi ve organik atıklar ile beslenen solucan popülasyonunun yaklaşık 3 yıl içinde birkaç milyona ulaşacağını tahmin edilebilir.


6-- Yarım gramlık bir solucan bir yılda ortalama 250 gram dışkı üretiyor. Solucan üzerindeki sıvı ve dışkısı gübre olarak kullanılıyor. Bir metrekarede ortalama 30 kilo solucan 6 ayda yaklaşık bir metreküp gübre üretiyor.''

 

7--Solucan gübresinin, içerisinde yoğun miktarlarda bitki besin maddesi bulundurduğu için tarımsal üretimi olumlu yönde etkilemekte.


7.1--Ancak toprakta ağır metal gibi kirlenme söz konusu ise solucan gübresi ile solucanların da toprakta geliştirilmesi gerekir. Solucanlar, toprak içerisindeki toksik maddeleri bünyelerinde tutarlar ve dışkılarına vermezler. Bu nedenle toprakta kimyasal temizlik sağlamak için solucan gübresinin yanında solucanları da toprağa bırakılmalı.


Kaynakça:

1--Para Dergisi-24/30.11.2013-S:36-37

2--Dünya Gazetesi

3--www.cumhuriyet.com--Solucanlarla toprağı temizleyecek 





Makalenin İzlenme Sayısı : 460

Eklenme Tarihi : 15.12.2020

Önceki sayfaya geri dön.