MAKALELER / Pamuğa Geri Dönüş-Çukurovada-Tüketimi-Üretimi





Pamuğa Geri Dönüş-Çukurovada:


1— Üretici geçmiş dönemde pamuktan para kazanamayınca sebze,mısır,buğday gibi ürünlere yöneldi.


2—Mısır ile Pamuğun yetiştirilmesi anlamında maliyet farkı yok.Mısır son yıllarda çok ekildi.Toprak yoruldu ve verimliliği düştü.Kısaca toprak şimdi mübadele istiyor.


3—Eskisi gibi pamuk toplayacak işçi bulmak kolay değil.Makineli hasat için uygun tohum ıslahları yapılmalı ancak GDO lu pamuğu tercih etmek yerine organik tohumdan yana olmak gerekir.Herhalde Gelecek organikten yana.


4—Küçük üreticiler, pamuk-mısır noktasında  tercihini pamuktan yana kullanırken, büyük üreticiler kaliteli Çukurova mısırı ile kaliteli Çukurova pamuğunu ağırlıklı olarak pamuğa kaydırmakla birlikte dengeli ekebilirler.


4.1--Zira mısırdan tamamen vazgeçmek protein ve nişasta bakımından dünyanın en iyi mısırı Çukurova mısırıdır.


5—Mısırın hasat döneminde devreye giren fısıltı gazetesinde mısır ithalatı yapılacak haberleri ortama yayılarak  fiyatların düşürülmesi sağlanmakta ancak bu durumda küçük üretici zarar görmekte.


5.1--Bunu önlemek için kamuda ithalat yapılmayacağı aylar önce ilan edilmeli ki küçük üretici yaptığı işten soğumasın.


6--Öte yandan kooperatifleşme kamu tarafından desteklenmeli.Kooperatiflerin siyasi olarak değil,temsil ettiği çiftçi kitlesi olarak güçlenmesi kamu tarafından desteklenmeli ve korunmalı.


6.1--Hatta piyasa regülasyonu için bazı alımlar TMO yerine kooperatifler yoluyla da yapılabilir.


7--Ürün fiyatlarını belirleyen dünya fiyatları olduğu için hem ekilecek ürün oranı hem de dünyada aynı mahsulden yapılan ekim miktarı için Çukurova Üniversitesi ile işbirliğine gidilerek Uydu destekli tarımsal tahminler yapılmalı , elde edilen bilgiler Tarım Bakanlığı,Ziraat Müh. Odası ve kooperatiflerce paylaşılmalı.


7.1--Bu işin finansmanı 

1--Adana Büyükşehir Belediyesinin tarımsal destekleri kapsamında  

2--kooperatif (Tariş vs) 

3—Çiftçi Birliklerince karşılanabilir.


7.2--Artık ülkemizde tarımın temsilinde paydaşları ile çoklu temsile doğru hızla gidilmelidir.


8—Dünyada pamuk fiyatlarındaki artış sonucu pamuk ekim alanlarında yeniden artışı getirecek.Güneydoğuda çiftçi sulama imkanları arttıkça pamuğa doğru geri dönecek.


8.1--Egede ise pamuktan soğuma olmuştu.Alet ve ekipmanların bazıları atıl ve kullanılamaz hale geldi.Su artezyen kuyulardan sağlanıyor.


8.2--Elektrik pahalı.İşçilik ciddi maliyetli.%30-40 seviyelerinde.Makineli hasat az.Bu anlamda sulamada :


1--Verimli sulama sistemlerine hızla geçmek(damlama sulama ,sprey vs) ,


2--Makineli tarım için üniversitelerin(Ege,Çukurova Üniversiteleri Ziraat Fak) finasman arayışlarını sağlayarak (gerekirse Tekstil Sanayicileri konf .adına araştırma yapmaları ki bu işin sahipleri onlar) organik makineli hasata uygun tohum ıslahlarını gerçekleştirmeleri.


3--Mazot yerine biyo dizele yönelmek ki bunun için belli zamanlarda veya yerde kanola ekmek-biyo dizel tesisi kurmak,


4--Büyük çiftçilerin organik gübre için küçük veya büyükbaş hayvan yetiştirmeleri yada Adana vs şehir çöplerinden kompost solucan gübre üreten tesis kurmaları ve bunları kullanmaları.


5--İşçilik için bizzat otobüslerle İç-doğu ve güneydoğu anadoludan sözleşmeli tarım işçisi  getirtmek olabilir.


Kaynakça:Para Dergisi;3-3.04.2011-S:39



2--Pamuk Tüketimi ve Üretimi:

 

1—Kaynak verisinden yola çıkılarak çizilen tüketim ve üretim grafiğine göre ,Türkiye de 2005-2009 yılları arasında tüketim ortalama doğrusu -111 lik bir eğimle azalırken,üretim ise -90 lık bir eğimle azalmaktadır.Tüketim ,üretime göre % 23 daha hızla azalma eğilim içine girmiştir.


1.1--Öte yandan 2001-2008 yılları arasında lif pamuk-pamuk ipliği-pamuklu dokuma ithalatı ise ortalama doğrusunun eğimi 223 olacak şekilde düzenli olarak artmıştır.


2—2008-2009 Sezonu Dünya Pamuk Üretimi-bin ton:

Çin……………………7947    

Hindistan………….......5008

ABD…………………..2838     

Pakistan…………......…2047 

Brezilya………………..1263  

Özbekistan……..…….1089

Türkiye………………..501      

Diğer………………....3221

Toplam….23914


3—Çiftçinin 2000-2001 sezonundan bu yana pamuk ekmekten vazgeçmesinin nedenleri şunlar olabilir:Pamuk fiyatları 1 kat artarken gübre fiyatları 4, mazot fiyatları ise 4.5 kat artmış durumdaydı.Dolayısıyla çifçi kendisine para kazandıracak ürünlere yönelmekte.


4—Türkiye ye pamuk en fazla ABD,Özbekistan ve Yunanistan dan geliyor.Pamuk ipliği ise Pakistan,Özbekistan ve Hindistan dan ithal ediliyor.


5—Türkiye de pamuk üretimi Ege,Antalya,Çukurova ve Güneydoğu da yapılıyor.


6—Türkiye nin toplam lif pamuk üretimini ağırlıklı olarak Güneydoğu Anadolu ,Ege,Çukurova karşılıyor.


7—2008 yılı itibarıyla Çiftçinin pamuk ekiminden vazgeçmesiyle Ege bölgesinde pamuğun yerini mısır,Çukurova da ise buğday almış durumda.


8—Türkiye nin stratejik sektörleri ihracat/ithalat oranı en yüksek yada genel olarak ülkeye para girmesini sağlayan sektörler arasında herhalde en başta tekstil sektörü gelir.Türkiye ye döviz girmesini sağlayan-cari açığı azaltan bir sektör olarak tekstil diğer sektörlere göre daha az döviz yiyen ve en fazla ihraç yapılan-döviz kazandıran sektör durumundadır.


8.1—Türkiye tekstili 2008 krizi ile anlık üretim yeteneği yüksek-çevik bir yapı kazanırken ,aynı zamanda oldukça kaliteli üretim yapabilmek imkanını da bünyesinde geliştirmiştir.


8.2--Türkiye yakın coğrafyada markalarını oluşturmuştur.Yapılması gereken kamusal destek-teşvikler ile tekstil stratejik sektörler kapsamına alınarak desteklenmeli, markalarını dünyaya taşımalıdır.

8.3--Aynı zamanda istihdam oranı yüksek sektörlerden birisidir tekstil.Kısaca tekstil sektörünün çıtasının daha da yukarıya çekilmesi için gereken yapılmalıdır.


Kaynakça:Para Dergisi


3-Pamuk Üretiminde Kaynaş a Karşı Çözüm:


1—Tarımsal üretimde kimyasal mücadeleye karşı bitkilerin kendi salgıladıkları kimyasallardan-allelopatik özelliklerden yararlanılabilir.


2—Çukurovada pamuk ekiminde karşımıza çıkan yabancı ot olan kaynaşın mücadelesinde Antep turpunun kullanılabileceğini ortaya koyan çalışma yapılmıştır.


2.1--Bu çalışmaya göre  pamuk üreticileri pamuktan önce tarlalarına Antep turpu ekip ,daha sonra bu bitkiyi toprağa karıştırmak suretiyle kaynaşın çıkışı büyük oranda engellenmekte.


Kaynak:Tübitak-Bilim ve Teknik Dergisi

 





Makalenin İzlenme Sayısı : 200

Eklenme Tarihi : 15.12.2020

Önceki sayfaya geri dön.