MAKALELER / Örnek Çiftlik





Örnek Çiftlik :


1—Saray Halı'nın kurduğu 1000 tanesi sağmal olmak üzere Adana'daki çiftlikle birlikte 20 bin başlık dev hayvancılık işletmesi Kayseri'de ve sektörde umutları yeşertmiş.


2--Saray Çiftliği'nin desteği ile bölgede her biri en az 100 baş olmak üzere çok sayıda işletme kuruldu.


3--Saray Çiftliği bu işletmelere damızlık hayvan, veterinerlik hizmeti ve teknoloji desteği veriyor.


4--İşletmeler sütünü ve kesilecek hayvanını isterse Saray Çiftliği'ne verebiliyor.


5--Develi'deki Saray Çiftliği, kaba yem ihtiyacının yüzde 90'ınını kendisi üretiyor. Hayvancılıkta en önemli konu en büyük girdi olan yem üretimi.Bu işi saray halı nasıl başardı.


5.1--Bunu bu işe girenlere kendi internet sitesi üzerinden aktarabilirler.Kısaca özel bilgi dışında teknik-sistem bilgisi yani knowhov açık bilgide-internette ilgilenenlere aktarılmalı.


6—Süt işleme tesisi, kesimhanesi, teknoloji yoğun altyapısı ile tam bir entegre hayvancılık işletmesi olan çiftlikte inek başına ortalama süt verimi 28 kilogram.


7—Saray çiftliği kurulduğunda 600 düve inek ithal edildi. Ondan sonra bir tane bile ithal edilmedi. İşletmede 20 bin baş hayvan var.


7.1—Türkiye’de 100 baş üzeri işletme kuranlara ithalat izni var. Çiftlik koordinatörüne göre Ama, 5-10 baş işletme için düve ithal etmek ve dağıtmak, bu işin ticaretini yapmak, bu işi sürekli gündemde tutmak gelişen sektöre çok büyük bir darbe vurur.


7.2—Zira ekonomide emtia fiyatları tıpkı3 günden fazla yapılan  uzun vadeli hava tahmini yapmak gibi kaotik olarak değiştiğinde mümkün değil.


7.2.1--Bu nedenle her fiyat düşüşünde ithalata gitmek üreticileri bu işi yapmaktan uzaklaştırabilir.Oysa bu problemler regüle kurumların varlığı ile daha dengeli piyasa şartları oluşturulabilir.


7.2.2--Üretimin fazla olduğı yıllarda stoklamak az olduğu yıllarda piyasa sürmek.Bu et olursa kuru et-işlenmiş et olurken süt te süt tozu yada çiğ süt olabilir.


7.2.3--Stoklama teknolojileri bu ihtiyacı her zaman karşılar yeter ki yeteri kadar stoklama tesisiniz olsun bu ise bunların teşviki ile gelişebilir.


8—Saray Çiftliği’nin, Avrupa’nın en büyük işletmesi olduğu ifade ediliyor. Bu tür büyük çiftlikler Avrupa’dan çok Amerika’da yaygın.


9—Türkiye’de büyük çiftlik modeli ne kadar yaygınlaşır, bu işletmeleri kuranlar sektöre dışarıdan girenler. Para kazandıkları sürece sektörde kalırlar.


10—Asıl işi hayvancılık olanların işletme büyüklüğü 5 ile 50 baş arası. İster büyük ister küçük olsun, Türkiye’nin her şeyden önce, uzun vadeli devlet politikası olan bir tarım ve hayvancılık politikasına ihtiyacı var.Bu planın prensipleri oyuncuları ve kamu tarafından oluşturulmalı ve arkasında durulmalı.


Kaynakça-www.dunya.com





Makalenin İzlenme Sayısı : 221

Eklenme Tarihi : 15.12.2020

Önceki sayfaya geri dön.