MAKALELER / Meyvecilikte Havza Modeli-Verim Artışı Sağlayan Faktörler





Meyvecilikte Havza Modeli


1-Devlet teşvikleri ile desteklenen sektörler her zaman sulanan veya bakılan fidan gibi gelişir ve büyüyebilir.Bu anlamda Meyve İşleyen Sanayi Tesisleri veya Paketleme Tesisleri  ile sözleşme yaparak, meyve bahçesi tesis edenlere yüzde 20 daha fazla destek verilmesi uygun olabilir


2- Tarım Havzaları Projesi uygulamasında, her havza bazında, sanayinin ihtiyacı olan elma, şeftali, kayısı, zerdali, vişne, nar, armut ve ayva meyvelerinin sanayiye uygun çeşitlerinin teşvik kapsamına alınması.


3-Sanayide sürdürülebilirliği sağlamak amacı ile, meyvesini doğrudan sanayiciye satan çiftçiye özel prim verilmesi.


4-Meyve fidanı, damla sulama tesisi, diğer biyolojik mücadele gibi desteklerin sadece sözleşmeli meyvecilik yapanlara sağlanması veya sözleşmeli meyvecilik yapanlara tercihli ve öncelikli olarak verilmesidir. 


4.1--Sözleşmeli üretim yapan çiftçilerin yüzde 25 - 50 daha fazla miktarda destekten faydalanmasına olanak sağlanmalıdır.


5--Meyvecilik sektörüne girmek isteyen üreticilerin yaklaşık 5 yıllık bir dönemde gelir elde edememesi nedeniyle meyve bahçesi tesis edenlere 5 yıl ödemesiz yatırım kredisi tahsis edilmesi.


6--GAP Eylem Planı çerçevesinde bölgede 2012 yılı sonunda ortaya çıkacak 10 milyon dönüm sulanabilir arazinin sadece yüzde 10'unda meyvecilik yapılması yaklaşık 5 milyon ton ürün alımı manasına gelebilir.


6.1-- GAP Bölgesi kara yoluyla Orta Doğu ülkelerine günü birlik mesafede oluşuyla, pazarlama açısından stratejik bir konumdadır. Orta Doğu'nun meyve ithalatı 5.7 milyar dolardır, ancak Türkiye'nin bunun içindeki payı sadece %10 dur.


Kaynakça:Ali Ekber YILDIRIM-www.dunya.com





Makalenin İzlenme Sayısı : 234

Eklenme Tarihi : 15.12.2020

Önceki sayfaya geri dön.