MAKALELER / Konya Ovası Eylem Planı





Konya Ovası Eylem Planı


1-- Konya Ovası Sulama Projesi'nin bir an önce tamamlanması için gereken şey Projenin en önemli halkalarından birisi Mavi Tünel Projesi.


2--Mavi Tünel ile Göksu Nehri'nin suyunun borularla Konya Ovası'na taşınması öngörülüyor.


2.1--Mavi Tünel tamamlanırsa Konya Ovası'nın tüm sorunları çözülecek gibi yanlış bir anlayışta var. Oysa, suyun ovaya getirilmesi kadar, ovadaki üretimin planlanması, suyun verimli ve bilinçli kullanılması çok daha önemli.


3-- Mavi Tünel ve barajlar dahil Konya Ovası Projesi'nin tümüyle devreye girmesi halinde getirebileceği su yılda 440 milyon metreküptür. Bu suyun ovaya ulaşması daha 5 yıl alacaktır. Suyun bir kısmı şehirde kullanılacaktır.


3.1-- Suyun tamamı ovaya akıtılsa bile o zamana kadar yağışların eski rejime ulaşmaması durumunda yeraltı su rezervlerimiz bitecektir.


3.2--Kapalı Havza'da 100 bin civarında olduğu artık bilinen yasal veya kaçak tüm kuyular devre dışı kalacaktır.


3.3--Beyşehir Gölü de aynı oranda etkileneceği için regülatör kotunun altına düşülecek belki de Beyşehir Sazlığı haline gelecektir.


4--Konya Ovası'nda gerçek anlamda su kullanımı en az 3-3.5 milyar metreküptür. Sıcak periyotlarda buharlaşmanın fazla olması nedeniyle bu miktar daha da artacaktır.


4.1--Bu nedenle suyun getirilmesi kadar suyun tasarruflu kullanılması da çok büyük önem taşımaktadır.


5--Konya Ovası'nda arazi toplulaştırması destekli sulama tekniklerinde ve sistemlerinde iyileştirmelerle uygun yağmurlama ve damla sulama sistemleriyle yüzde 30 tasarruflu su kullanımı mümkün.


6--Ovada sulu ve kuru tarımın rehabilitasyonu programı çerçevesinde; su çekimi ve kuyu sayısının fazla olduğu yerlerden öncelikle başlayarak arazi toplulaştırması ve basınçlı kapalı sulama sistemlerine geçilmeli.


7--Damlama sulama temelli fide ve fidan, meyve, sebze ve tıbbi bitkiler üretimine geçilmeli. Hayvancılık, organik süt ve et üretimine ağırlık verilmeli.


8--Hedef 10 yıl içinde 223 köyde organik tarıma geçmek ve toplam 15 milyon ağaç dikimi olmalı.


9—Yorum:


1--KOP ile şehre verilen su yeteri kadar arıtıldıktan sonra tarıma verilebilir.Bu teknoloji ABD de uygulanmaya başlandı.Ayrıca su kullanımında çok su tüketen bitkiler yerine aynı zamanda kuraklığa dayanıklı türlerde ön plana alınmalı.


2--Ayrıca finansmanı ve projesi yetki verilen özel mühendislik bürolarınca  halledilecek  yenilenebilir enerji destekli –organik sıvı gübreli-meterolojik analize dayalı otomasyona dayalı damlama sulama projelerine kamusal teşvik verilerek bu alan geliştirilebilir.


Kaynakça- www.dunya.com





Makalenin İzlenme Sayısı : 248

Eklenme Tarihi : 15.12.2020

Önceki sayfaya geri dön.