MAKALELER / Kinoa Üretimi-Ekonomisi





Kinoa-Üretimi-Ekonomisi:


1—Kinoa, Kolombiya, Arjantin, Peru, Bolivya, şili ve Ekvador'da yetistiriliyor.


2-- Buğday ile pirince alternatif bir besin kaynagi olarak öne cikan kinoa, zengin protein değerlerine sahip. ABD'de NASA yemeği  olarak da ün yaptı.


3--Yüksek miktarda protein ve temel aminoasitlerin (protein yapıtaşı) tamamını içeren tek bitkisel gıda olan kinoanın baskın bir tadi olmadığı için içine istenilen oranda baharat ve tuz katılabilmekte.


4--Ürünü en çok protein yapısı nedeniyle vejetaryenler ve sağlıklı beslenmeyi tercih edenler tarafından kullanılmakta.


5--NASA bu tahılı  astronotlarm beslenmesinde kullanıyor. Protein açısından çok güçlü. Tüm aminoasitleri, A, B,C, D, E ve K vitaminlerini içeriyor. Lif orani çok yüksek. 


5.1--Üstelik tadi da lezzetli. Bulgur kıvaminda bir tahıl oldugu icin Türk mutfağında cok uygun.Kinoa pilavı,kinoalı yoğurt çorbası vs.


6--Kinoa taneleri yuksek oranda demir, kalsiyum, protein, magnezyum, cinko iceriyor. 100 graminda 13.10 gram protein bulunuyor. 


6.1--1 çay fincani kinoanın içerdigi protein bir orta boy hamburgerdekinden daha fazla. 


6.2--Tahillarla karşılaştırma yaparsak pirincin protein içeriği % 7.5, darının % 9.9, buğdayın % 14.


7--Bazı kinoa türlerinin protein icerigi % 20'ye dek ulaşabiliyor. Kinoanin proteinleri, cok yüksek kalitede ve bütün temel amino asitleri içeriyor.


7.1--İnsan beslenmesi bakimından ideale yakin bu  protein içeriği sütünkine benziyor.


8--Yine, içerdigi kalsiyum da bir bardak süttekinden daha fazla. Üstelik B vitamini içeriği bakımından da son derecede zengin. 


8.1--100 gramda

Yağ içerigi .......... .......5.80 gram

karbonhidrat içerigi......69 gram

lif içerigi ise.................6 gram düzeyinde.


9—Kinoa yetiştiriciliğinde gübre ve su problemi yok. En yüksek verimi rakımı 1000-4000 m arasındaki yaylalık kiraç arazilerde veriyor. 


9.1--Dağ yamaçlannda ve ovalarda verim değismiyor. Bu bitki her türlü toprağa uyum sağlayabilmekte.


9.2--Kinoa makineli tarıma son derece uygun.


10--Kinoa ABD'de çok talep görüyor. NASA astronotlarının yiyecegi olarak ün yapmış. Türkiye'de de yetiştirilmesinin mümkün.


10.1--Şu anda çok karli bir iş. Dekarda 500-700 kilogram ürün elde ediliyor. Kinoanin ekimi, buğday ile ayni özellikleri taşıyor. Ekim-kasim aylannda toprağa tohumlar bırakılıyor.


11--Kırmızı, beyaz, siyah renkleri mevcut. Haziran, temmuz gibi hasadi yaplıyor.


11.1--Tohumun kilosu 500 TL çok su isteyen bir bitki değil.Bir dekarın ekim maliyeti 500 TL'yi geçmezken, 500-700 kilo verim elde ediliyor.


12--Tarlada 10 TL'ye satılıyor.Bu hesaplamayla dekar basina 5 bin TL gelir elde edebilebilir. Uluslararasi piyasalarda ise ürünün fiyati 1.5 dolar seviyesinde. Özellikle buğdaya uygun bölgeler kinoa ekebilir.


13--Kinoa dan hektar başma 3-4 ton ürün elde ediliyor. Tohumları beyaz, sari, kirmizi, mor, kahverengi ya da siyah ekilen kinoa, kuraklik ve soğuk gibi zorlu çevre koşullarına  kolaylıkla uyum sağlayabilmekte.


14--Son yıllarda uluslararasi pazarda ürünün fiyati kilogram başına 1.5 dolara ulaşmiş durumda. 


14.1--Türkiye'de ise henüz yeni olduğu için tarlada 10 TL'den satmak mümkün. Perakende satış rakamı ise 46 TL'ye kadar ulaşıyor.


15--Kirmizi süpürgeotu" görünümündeki kinoanm bulgur tanesi buyuklüğünde olan ve opak boncuk tanelerini andiran tohumlan ya dogrudan ya da öğütülerek kullanılıyor. 


15.1--Kinoa basta Konya Ovasi olmak uzere Torosların kuzeye bakan sarp yamaçlarında ve Dogu Anadolu'nun tüm yüksek platolarında yetişebilecek bir bitki.


15.1--Küresel ısınmaya bağlı oluşan kuraklık durumu Türkiye yi ciddi anlamda etkileyeceği için bu yıldan itibaren kuraklığa dayanıklı buğday ile su istemeyen kinoa ya ciddi teşvik verilerek vede tohumları temin edilerek ekimi sağlanabilir.


15.2--Türkiyede kuraklık kapıyı çaldı.Şimdi kinoa ve kuraklığa dayanıklı yerli hububat-buğday-mercimek türlerin ekimi ve hızla yoğun damlama sulamaya geçim zamanıdır.


16-- Amerika'da un formu bisküvi ve kek karışımlarında kullanılıyor. Kısacası buğdayın kullanıldığı bir çok alan kinoa için de uygun.


Kaynakça.Para Dergisi-16-22 Şubat-201





Makalenin İzlenme Sayısı : 257

Eklenme Tarihi : 15.12.2020

Önceki sayfaya geri dön.