MAKALELER / Gıda Üretimi-İhracatı-Çözüm Önerileri-Dünyada







Gıda Üretimi-İhracatı-Çözüm Önerileri-Dünyada


1--Dünyanın Gıda İhracatçıları-Ülkeler-2013:


1—Dünyanın gıda ihracatçı ülkeleri-ihracatları(milyon dolar) ve dünya ihracatlarında oranları:


1—Çin……………2209………..%12.3


2—ABD………….1578………..%8.8


3—Almanya………1458……….%8.1


4—Japonya………..715………..%4


5—Hollanda………571………..%3.2


6—Fransa…………566………..%3.2


7—G.Kore………...559………..%3.1


8—İngiltere……….548……..…..%3


9—Rusya………….527………..%2.9


10—İtalya…………513………..%2.9


11—Belçika……….511………..%2.8


12—Kanada……….456………..%2.5


13—Singapur……...410……….%2.3


14—Meksika………380……….%2.1


15—S.Arabistan……375………%2.1


16—Türkiye………..151………%0.8


2--Türkiyenin Gıda ihracatında S.Arabistanın gerisine düşmesi ciddi anlamda tarım politikalarının yeniden yorumlanmasını gerektirmekte.


Kaynak:Dünya Gazetesi



2--Dünyada Gıda Sorunun Çözümü İçin Öneriler:


1--Tarımsal Nüfusu Artırmak:Bunu sağlamak için                                                                                          


1.1--Dünya piyasalarına göre tarıma devlet teşvikleri sağlamak.


2-Tarımsal küçük kobileri yani tarımı taşıyan küçük köylüyü desteklemek.Küçük köylü binanın temeli gibidir.Tarımsal bina bu temel üzerinde ancak yükselebilir.


3-Toprakları bütünleştirmek-toplulaştırmak her ülke için geçerli değildir.İşletme verimi sırf m2 ye değil aynı zamanda yerel kültürede bağlıdır.


3.1--İsveç te 60 büyükbaş hayvan ile verim maksimum olurken,Türkiyede belki 20 baş ile maksimum verim yakalanmakta ve daha büyük alanlarda verim aynı kalmakta.


3.1--Aynı şey toprak büyüklüğü içinde geçerlidir. Devletin verim adına ki verim ifade edildiği gibi sırf m2 yada sayının fonksiyonu değildir , zorla kanun gücüyle toplulaştırma yapması da herhalde doğru değildir.


4—Çok çocuk olmasını  yada en az 3-4 çocuk olmasını desteklemek.Çin çocuk sayısını teke indirdi.


4.1--Çin devleti,belli bir süre sonra yaşlanan mevcut nufusa nasıl yiyecek,emeklilik imkanları sağlayacak.


4.2--Zira Çin de nüfusu genç tutan yeni sürgünler yok.Doğa bizim daha keşfetmediğimiz en iyi teoriyi önümüzde yaşama geçirmekte.Doğada kürtaj(cenin idamı),doğum kontrol teorisi yok.


2-Teknoloji Desteği:


1—Sulamada gerek toprak üstü gerek  meyve ağaçları için organik sıvı tavuk gübresi katkılı zaman otomasyonlu toprakaltı damlama sulama sistemi kurmak.Çölü vahaya çevirmek.


2—Suyu basan pompa için fotovoltaik panellerle beslemeli 1-2-3 kw lık DC pompalar ile kuyudan,yerden 5-6 m yukarıdaki depoya gündüz basmak-gecede gündüz depolanan bu suyu damlama sulamayı ile tarlaya basmak.


2.1--600 m2 tarla için 10.000 TL ye mal olan bu sistem ile enerji maliyeti güneşe-bedavaya gelip,4-5 yıl içinde sistem kendini amorti de edecektir.


3—Meteroroloji Bölge Md leri ile günlük-aylık-3 aylık-6 aylık tahminleri ve aynı zamanda Meteorolojik afetleri Ziraat Müh Odası vs ile köylüye bildirmek.


3.1—m2 ye bakmaksızın her çiftçi için devletin de katkısı ile tarım sigortası yaptırmak zorunluğu getirmek.


4—Büyük ölçekli tarla çalışmalarında tarlada her türlü verinin alınması için GPS ile ile iletişimin-otomasyonun sağlanması gerekir.


4.1--Otomasyona bağlı olarak yeni verileri sisteme girip,bitki büyümesini takipli otomasyon ile sağlamak en iyi çözüm olabilir.Devlet otomasyona geçmek için teşvik verebilir.


5—Tarlada hasadı makine ile yapmak(her bitki türü için mutlaka makinasını bulmak yada geliştirmek) ve atıkları toplayıp,çiftlikte organik gübreye çevirdikten sonra tekrar tarlaya geri vermek.


5.1--Zira verimin ciddi bileşenlerinden birisi de hasadı makine ile yapmaktır.Makineli hasat,elle yapılan hasada göre 4-5 kat daha fazla verim sağlamakta.


6—Devletin ve Odaların desteği ile kiralanabilen lojistiği otomasyona dayanan  doğal mağara vs ile minimum maliyet ile lisanslı doğal enerji destekli soğuk hava depoları kurmak.Soğuk zinciri yine bu sistemle sağlamak.


7—Bitki zararlılarına karşı yine hayvansal-bitkisel çözümleri Ziraat Müh.Odası-Tarım Bakanlığına bağlı bir Şişe- Cam yönetimi tarzında bağımsız(özerk değil)Tarımsal Araştırmalar A.Ş. oluşturarak saptamak ve uygulamak.


7.1--Bunun arge sini yaptırmak ve bu bilgi kaynağını üye bütün çiftçilere açmak.Bitki zararlıları ile mücadelede


7.2-Bitkisel ve hayvansal çözümler(x bitkisini y zararlısına karşı yanına v bitkisini yanına dikmek yada bu zararlılara karşı ilgili hayvanları-böcekleri kullamak.)


7.2.1--Bunun için arge yapıp,tüm dünyanın bilgisi dahilinde tüm bitkiler için listeyi oluşturmak-listede makul olan-ekonomik çözümleri uygulamak.


7.2.2—Ultrasonik Çözümler:Bitki zararlısı bir böcek için sağlıklı ilgili bitki nasıl çözüm üretmiş.Zararlıya karşı kimyasal madde mi salıyor yoksa fiziksel (ses vs) uyguluyor.Bunun araştırması hassas aletlerle ölçülmeli.


7.2.3--Aynı zamanda her zararlıya karşı bütün frekanslarda sesler tek tek denenmelidir.Bu deneylere göre hangi zararlı hangi frekanslara duyarlı bu ortaya çıkınca,çiftçilere ilgili frekansta ultrasonik ses çıkaran aleti kullanmasını sağlamak uygun olacaktır.


8—Hayvancılık Şirketlerini, hayvan yeminini ucuza mal etmek için,uygun yem-öneri atriplex ekmek  üretimi yapmaları için destek-teşvik vermek.


9—Tarımsal İhracat için Ziraat Müh.Odası-Tarım Bakanlığı ve odaların ve özel firmaların katıldığı Uzmanlaşmış Ülke Dünya Tarımsal İhracat Firmaları kurmak ve bunları dünya ülke ihracat ticari ateşeleri ile irtibatlı olmasını sağlamak.


10—Ülkelerin kendi topraklarını başka ülkelere kiralamasını önlemek.Zira başkasının bağının üzümü başkasına şıra olmaz.


10.1--Her ülkenin kendi toprak bütünlüğü içinde tarımsal olarak doymasını sağlamak. Bu anlamda çölü vahaya çevirmek temel felsefe olmalıdır.


11-Her bölge geçmişte o mikro iklim şartlarında hangi bitki yetiştiriliyor ise yine o bitkiyi yetiştirmelidir.Konya kuraklığa dayanıklı buğday üretim merkezi olma yerine falanca çayın suyunu tünelle getirip,Konya ovasında sulu tarıma uygun bitki yetiştirmek çözüm mü.


11.1--Artık dünya iklimi değişiyor.Bu anlamda sulu tarımdan uzak durmak ve kuraklığa  uygun bitki türlerine ağırlık vermek gerekir ve bunu sağlamak için devlet teşviki olarak en uygun çözümdür.


12--Devlet olarak teşvik edebilirsiniz ancak dayatmamalısınız.Yapılan işinde bir anlamı olmaz.Kısaca kamu öneri yapar-teşvik eder ancak ,kanun gücüyle dayatarak çözüm önerme çözüm değil çözümsüzlük olabilir.Birçok problemin temelinde bu dayatma çözümler neden olabilmekte.


12.1--Aynı zamanda kamu görevlileri,büyük tekellerin finansmana ihtiyacı olduğunu bildiği için,onlara ve küçük köylüye teknik-kanun-teşvik anlamında iş ve ahlak ilkelerini ön planda tutarak yardımcı olmalı ve onların kılavuzu olmalı.


12.1--Eğer kamu 1 yanlış yorum yaparsa firma denetçileri 3 yanlış yorum yapar-firma denetçileri 3 yanlış yorum yaparsa firma 9 yanlış yorum yapar.Bu konuda ilkeli ve tutarlı olması gereken baş dır yani kamudur.Kısaca balık kokarsa baştan kokmaya başlar.


13-Yeryüzünde 5 milyon cep telefonu kullanıcısına ve bir o kadar  TV kullanımına bağlı elektromanyetik radyasyon alanı içinde bitkiler-topraktaki solucanlar-insanlar-kelebekler-kuşlar-balıklar-arılar yaşamakta.EMR radyasyonuna bağlı olarak İstanbul da toprakta artık solucan yok.


14--Zira toprak üstü EMR ile tüm solucanlar toprağın üstüne çıkmakta ve ölmekte.Bu durumda toprağı havalandırmak için insanlar ne yapacak.


14.1--Balık tutmak için anadoludan solucan getirliyor ise bu radyasyona sınır getirmek zamanı gelmiştir.

Cep telefonu teknolojisi doğal frekanslara kaymalı ve frekans bandı-modülasyonu yerine  yerine genlik bandı-genlik modülasyonu  vs başka teknolojilere geçmelidir.Devlet bu sınırı çizmeye başlamalıdır.


14—Ormanlık alanların kontrolü orman kooperatiflerine- orman köylüsüne bırakılmalı-Tarla açma vs amaçlı orman yakma için çok yüksek parasal cezalar verilmelidir.Yada yaktığı yeri yıllarca ağaç dikmesi cezası verilmelidir.


3—Su Temini:


1—Kuyu Suyu Kullanımı:Hindistan kuyu suyu kullanımında sınıra gelmiş durumda.Her sene daha derine doğru iniliyor.Bu işin sonu susuzluk.Konya da bir ara kuraklığa bağlı derin suyu kuyuları açmaları artmıştı.


1.1--Kuyu kullanımı damlama sulamalı sistemler için uygun çözümlerdendir.


1.2--Zira bölgenin iklimi damlama sulama ile kaybedilen suyu yerine koyacaktır.


1.3--Ancak kuyu aç,vahşi sulama ile toprağa bas bu çözüm değildir.Bunu devlet yasaklamalıdır.


2—Şehirlerin Kanalizasyon Suyu:Şehirlerin yakında yer alan tarım topraklarının siyah su adı verilen ileri biyolojik arıtmadan geçmiş  kanalizasyon suları ile sulanması uygun olabilir.


2.1--Zira kanalizasyona karışan deterjanlar parçalanabilir bir yapıda ise,atık su deşarj  limitleri dahilinde Siyanür,Asit vs yoksa mevcut su insan atığı ürik asit açısından zengin olup,UV filtrasyonu-suyun içine hava basılarak ayrışma ve çökelmesi yapılıp-saz türü bitkilerle metal arıtması yapılıp-desteklenen çökeltme alanında çökeltildikten sonra kum filtre ile süzülüp-analizi uygun olan bütün şehir atık suları ile tarlalar sulanabilir.


2.2--Bu sular normalde siyah su olup anılan işlemler yapılmadan tarlalara verilmekte olup,bugüne değin ciddi bir problemde olmamıştır.


2.3--Zira bitkileri zehirleyen her su insanı da zehirleyeceği için bu siyah sular Meksika vs bu şekilde kullanılabilmektedir.


2.4--Yeryüzünde bitkilendirmeyi sağlayan en önemli faktörlerden biriside kuşlardır.Bu nedenlerle bataklık alanları yeniden doğa için-kuşlar için  yaşam imkanı sağlanmalıdır.


3—Nehir-Deniz Suyu Kullanımı: Özellikle Çin,Hindistan (Çin ve Hindistan toprak kiralamakta-Hindistan ise derin kuyu su kullanımında sınıra varmış durumda) ve diğer ülkeler mutlak surette 2-3 bar gibi düşük basınçlarda çalışan deniz suyunu süzen seramik membran teknolojisine yoğunlaşmalıdır. 


3.1--Zira yüksek basınçlarda bu teknoloji mevcut hali ile temiz su üretirken,suyun maliyeti kabul edilebilir sınırlarda değildir.


3.2--Seramik Membranlar İle Kirli Su Arıtımı:

1—Her türlü kirli su sazlık alanlarda sazlık bitkiler ile zehirli metallarden arındırılıp,UV filtrasyonu ile dezenfeksiyonu yapılıp,çökeltme ve kum filtre ile süzülüp tarlalarda kullanılabilir.Bu anlamda İstanbul,İzmir,Ankara,Konya vs kanalizasyon suları taşranın tarla sulamasında kullanılması oldukça iyi çözüm olabilir.


2--Çin,Hindistan,Türkiye,Meksika,Brezilya,Rusya  ve diğer ülkeler mutlak surette 2-3 bar gibi düşük basınçlarda çalışan deniz suyunu süzen seramik membran teknolojisine yoğunlaşmalı.


2.1--Eğer bu teknoloji yani membranlar gerçekleştirilirse, en kirli nehir suları bile içilebilir hale gelecektir. Zira yüksek basınçlarda bu teknoloji mevcut hali ile temiz su üretirken,suyun maliyeti kabul edilebilir sınırlarda değildir.


2.2--Bu anlamda her ülke deniz-nehir suyu membran teknolojisi ve damlama sulama ile ülkelerinde tarımsal üretimi çok artırabilir.Ve kimse kimsenin toprağına göz dikmez.Ülkeler başka ülkelerde tarımsal amaçlı toprak alma işine girmez.


2.3—Bu teknolojide teknik fikir moleküler seviyede su molekülü dışında bütün molekülleri hidrofobik olarak iten sadece su molekülünün geçişine izin veren nanoteknoloji ürünü seramik filtreler üremek olabilir.


3--Dünyanın gıda sorunu gen teknolojisi ile değil, ki bu teknoloji doğal organik yapıya uygun olmayıp, teknolojide sona erişilmeye başlanmıştır.Dünyanın Gıda sorunu çözümü nehir-deniz suyunu-kentlerin atık suyunun membran teknolojisi ve UV filtrasyon ile tekrar kazanmaktan geçiyor.Bu suretle gıda üretimini oldukça ciddi oranda arttırılabilir.


3.3--Yeryüzünde bitkilendirmeyi sağlayan en önemli faktörlerden biriside kuşlardır.Bu nedenlerle bataklık alanları yeniden doğa için-kuşlar için sağlanmalıdır.Her yere baraj yapma hastalığından vazgeçmek gerek. Bataklıkları kuruttuğunuzda kurbağaları,yılanları, kuşları ve onlara bağlı ağaçları da kurutursunuz.


3.3--Bu 4. Sanayi devrimi anlamına gelebilir.Zira gezegenin 4/3 ü  su ile kaplı durumda.


15--Sulama Tesisatı Örnek Proje:

Parkların vs sulanmasında en etkin yöntem, parklardaki tüm bitkileri kuyu suyu ile beslemek olacaktır.


1--Bunun için uygun bir noktada kuyu açılmalı ve  kuyuya daldırılan dalgıç pompa ile sulama sistemin beslemek asıl olmalıdır.


2--Kuyuda kullanılan dalgıç pompanın,dalgıç hidrofor olarak tanzim edilmelidir ki ,pompa bir hidrofor gibi her an emre amada su basabilsin.


3--Dalgıç hidrofor düzeni ile  yer üstünde ayrı bir depo bulundurmaya da  gerek kalmaz.


4--Dalgıç pompayı ,dalgıç hidrofor haline getirmek için  dalgıç pompa,kapalı genleşme tankı ve pompanın kumada panosu siparişi verilmelidir.


5--Bağlantı düzeninde , Pompa 21/2” Polipropilen boru ile 70-80 m derinlikte açılmış  kuyuya daldırılır ve  borunun yer üstündeki ucuna  bir  Te  atılır. Te de bir uç kapalı genleşme tankına bağlanırken ,üst uç ise kumada panosuna bağlı  üç yollu vanaya bağlanır.


6--Bu şekilde dalgıç pompa,kapalı genleşme tankı ve üç yollu vana ile dalgıç hidrofora çevrilmiş olur..


7--Bu düzenekle dalgıç pompa dalgıç hidrofor haline getirilmiş olup,sürekli emre amade hazır su pompalayacaktır.


8--Her sulama sahası kendi içinde açacağı bu kuyu ile sabah 4.30-06.00 arasında pilli selenoid vanasıyla damlama  sulama ile bahçesini sulayacaktır.Fazla su olsa bile yine bahçeden emilere yine kuyuya inecektir.


9--Özellikle 11.00-16.00 saatleri arası kesinlikle sulama yapılmaması uygun olacaktır.Akşam serinliğinde yapılacak sulamalar ise tıpkı ıslak gömlek giymiş ve karanlık çökünce uymuş insan gibidir.Bu nedenle akşam sulaması da yerine sabah sulaması ve akşam sulaması için gün batımı saatleri önerilebilir.


15--Sera Sulaması-Güneş Enerjili-Damlama Sulamalı:


1--Sera,bahçe  vs gerek toprak üstü gerek toprak altı damlama sulama sistemi için gerekli olan su ihtiyacını karşılamak için , serayı kuyu suyu ile beslemek en uygun bir çözüm olacaktır.


2--Burada önemli maliyet kalemi olan kuyudan suyu yukarıya pompalayan pompanın harcadığı enerjidir.


3--Bunun çözümü 60x120 cm lik fotovoltaik panellerden 10 adedini bahçede/çatıda  uygun bir yere koymak,ve bunun üreteceği 1 kw lık DC akımı ile 1 kw lık 1 m3/h lik DC pompayı çalıştırarak ,kuyudan suyu yerden 4-5 m yukarıda bulunan depoya basmak olacaktır.


4--Depolanan su akşam saatlerine ayarlı selenoid vananın açılması ile tarlaya suyu 5 mss basınçla basacaktır.


5--Öte yandan suyu 5 m yukarıda depoya basmak yerine fotovoltaik panellerden gelen elektriği akülerde depolamak da düşünülebilir ancak aküler hem pahalı hemde bakım gerektirdiği için uygun değildir.


6--600 m2 sera için böyle bir sistem yeterli olup,toplam maliyeti 60x120 cmx10 ad fotovoltaik panel+1 kw lık dc pompa+3 mm lik sacdan takviyelerle güçlendirilmiş ve içi epoksi ile iki kat boyanmış x   m3 deponın maliyeti yaklaşık 10.000 TL civarında olabilir ki uygun bir çözüm olarak düşünülebilir.


16-GDO lu Çözüm Varsayımı: GDO nun anlamı ; Genleri modifiye edilmiş-değiştirilmiş organizma.


1.1--GDO lu Çözüm:Yabancı Genlerin bir makinanın dişlileri gibi zorla DNA içinde nereye bağlandığı belli olmadan atılması ve DNA nın bunu hazmetmeye çalışması ve bu tohumdan insan ve hayvanların beslenmesi.


1.2--Kişi bu tohumla üretilmiş yağı kullanırken,yada bir hayvan bu yemi yerken hep bu yabancı genler yiyeceğin içeriğinde olacaktır.


1.3--Bu teknoloji ile buğdayın sapı kısaltılıp,taneleri genişletilirken tohum sanki bir balmumu heykel gibi şekli değiştirilmekte.


1.4--Doğal bir yapı olan tohum bir makine değil.GDO lu üretim tarzı-bu düşünce doğaya saygı duymayan mekanik bir anlayıştır.


1.5--Islah çözümleri uzun yıllara dayana tohum melezlemesi olup,tabi ki doğaya uygun çözüm olabilir. Trakya da eskiden ayçiçekleri yüzlerini sürekli güneşe dönerken,son yıllarda kullanılan tohumlar DNA daki bozulan gen makinası yüzünden yüzünden güneşle hiç ilgilenmemekte.


1.6--Öte yandan GDO lu tohumların kullanıldığı tarların civarında büyümeye hazır ciddi bir yabancı ot potansiyeli beklemekte olup,doğa GDO lu üretime karşı cevabını vermeye başlamış durumda.


1.7--Yine aynı bağlamda diğer canlıların bu topraklara bağlı ölümleri ayrı bir konu.


1.8--


1--Sonuçta Moleküler GDO cu üretim yapan tohum şirketlerinin arge leri buğdayın sapını kısalttıkları kadar kısaltıp-taneleri de şişirebildikleri kadar şişirdiler.Bu noktadan sonra GDO nun açlığa çare olacağı umudu herhalde pek olmayabilir.


2--Ayrıca hibrit buğday tohumlarında 1950 li yıllardaki buğday tohumlarında gluten miktarı 2-3 katına çıktı bu ise bir çok hastalığa davetiye çıkarabilmekte bu nedenle hibrit tohum üretiminde bitki türüne göre hibritleşme sınırlaması getirilmesi uygun olabilir. 





Makalenin İzlenme Sayısı : 436

Eklenme Tarihi : 15.12.2020

Önceki sayfaya geri dön.