MAKALELER / Geleceğin Tarımı





Geleceğin Tarımı:


1--Bilişim dünyasının dev şirketlerinden Microsoft, 7 yıldan beri  dünyanın en yetenekli yazılımcı, tasarımcı ve  girişimci gençlerini buluşturan "İmagine Cup" adı ile bir yarışma düzenliyor. 


1.1--Yarışmanın Türkiye ayağında finale kalarak Mısır'ın Başkenti Kahire'de ülkemizi temsil eden Umut Erkal, Levni Can Özyürüyen, Mehmet Törün ve Filiz Bali'den oluşan dört kişilik ekibin "Geleceğin çiftçilik çözümleri" projesi ilk 6 proje arasına girdi.


2--Dört girişimci gencin geliştirdiği bir yazılım ve tasarladıkları cihazın kullanımı ile tohum ve gübre kullanımında % 40'a varan oranda tasarruf sağlanıyor. Bu sistemin Türkiye'de ve bir çok ülkede kullanılması öngörülüyor.


3--Genç girişimcilerin geliştirdiği sistem ana hatları ile şöyle çalışıyor:


1--Önce tohumlama veya gübreleme yapılacak tarla parsellere ayrılıyor.


2--Her bir parselin haritası, koordinatları çıkarılarak bilgisayara yükleniyor.


3--Ardından her parselin tarlanın ne şekilde tohumlanacağı veya gübreleneceği belirleniyor ve bu bilgiler de bilgisayara giriliyor.


4--Bilgisayara yüklenen bu bilgi GPS üzerinden üzerine özel bir yazılım yerleştirilmiş tohumlama / gübreleme makinesine gönderiliyor.


5--Bir römorka üzerinde Imagine Cup Türk öğrencileri tarafından özel olarak tasarlanmış bir yazılımın yer aldığı ayrı bir cihaz yerleştiriliyor. Bu römork tohumlama / gübrelemeyi yapacak traktöre bağlanıyor ve sahaya çıkıyor.


6--Traktör tarlada dolaşırken bilgisayardan GPS üzerinden aldığı verilerle hangi alanı ne ölçüde ve ne sıklıkta tohumlayacağı veya gübreleyeceği otomatik olarak sistem tarafından belirleniyor.


7--Sistem hareket halindeki aracı takip ediyor, hızını kontrol ediyor. Bilgisayara önceden girilen veriler doğrultusunda istenen miktarda tohum veya gübre tarlaya bırakılıyor.


8—Yorum:

1--Gelecekte tarımsal üretimin büyük ölçüde robotlar ve programlanmış makineler tarafından yapılacağı açık.


2--Tarlanın robot traktör tarafından uydu destekli ekilmesi-


3--meterolojik analize bağlı otomasyona bağlı uydu destekli damlama sulama ile sulanması


4--meterorolojik analize bağlı uydu destekli biçilmesi ve 


5--ürünlerin uzun vadeli –azotlu depolar vs ile depolanması bu depoların devlet tarafından desteklenmesi -


6--fiyatların analizi için gerekli ürün tahminin meteorolojik destekli olarak uydu destekli yapılması-


7--ürün borsalarının oluşturulması oldukça önemli.


8--Ülkemizde bakanlığın bu tür ödüllü projeler düzenlemesi-kabul edilen projelerin bakanlık tarafından ihaleyle ilgili özel firmaya yaptırılması ve buluş sahibine % 5-10 kar payı verilmesi önemli katkı sağlayabilir.


9--Uydu desteğinde ve bilişim alt yapısında-bulut çözümlerinde ve otomasyonda yerliliğin sağlanması ve  siber tehdide karşı gereken çözümlerin sağlanması bakanlığın çalışma konuları arasında yer alabilir.


Kaynakça-www.dunya.com





Makalenin İzlenme Sayısı : 287

Eklenme Tarihi : 15.12.2020

Önceki sayfaya geri dön.