MAKALELER / Park ve Bahçeler İçin Damlama Sulama Sistemi Tasarımı





Park ve Bahçeler İçin Damlama Sulama Sistemi Tasarımı-1:

 

1-….. m  için Su kuyusu açılması


2-yerden 3-4 m yüksekte….m3 lük su deposu yapılması(en ucuz malzemeden-betondan-örneğin .25 cm betonarme perde duvardan oluşan ve içi iki kat su yalıtımı yapılmış vede sikalı betondan imal edilebilen, içi seramik kaplanmış su deposu 


2-Bu depoya gelecek su:

2.1--depo içindeki elektrikli seviye kontrol şalterinden komut alan kuyu fotovoltaik panel ile DC akımlı motorlu dalgıç pompası.Su seviyesi düştükçe,seviye kontrol şalteri dalgıç pompaya kumanda ederek,kuyudan depoya su basacaktır. .

 

2.2--Depoyu normal şehir şebekesi ile besleme.Depo flatörü düştükçe ,şehir şebekesinden depoya su takviyesi devam edecek.  

 

3-Depodan alınan hat.Bu hatta bağlı tam otomatik hidrofor.Sistemde su ihtiyacı oldukça hidrofor sisteme su basacak.

 

4--Şehir şebekesinden depoya-flatöre gelen hat dışında ,aynı hattn alınan  2. bir hat(T ile) ve bu hatta konulan çek valf ve bunun ucu,hidrofor çıkışına bağlanacak.Bu durumda ,sistemin beslenmesinde ,hidrofor dışında,şehir şebekesi ile de takviye yapılmış  olacaktır.

 

4.1--Dalgıç Hidrofor İle Sistemi Beslemek:


1--Kuyuda kullanılan dalgıç pompanın,dalgıç hidrofor olarak tanzim edilmelidir ki ,pompa bir hidrofor gibi her an emre amade su basabilsin.


2--Dalgıç hidrofor düzeni ile  yer üstünde ayrı bir depo bulundurmaya da  gerek kalmaz.


3--Dalgıç pompayı ,dalgıç hidrofor haline getirmek için  dalgıç pompa,kapalı genleşme tankı ve pompanın kumada panosu siparişi verilmelidir.


4--Bağlantı düzeninde , Pompa 21/2” Polipropilen boru ile 70-80 m derinlikte açılmış  kuyuya daldırılır ve  borunun yer üstündeki ucuna  bir  Te  atılır. Te de bir uç kapalı genleşme tankına bağlanırken ,üst uç ise kumada panosuna bağlı  üç yollu vanaya bağlanır.


5--Bu şekilde dalgıç pompa,kapalı genleşme tankı ve üç yollu vana ile dalgıç hidrofora çevrilmiş olur..


6--Bu düzenekle dalgıç pompa dalgıç hidrofor haline getirilmiş olup,sürekli emre amade hazır su pompalayacaktır.


5--Sistem Tasarımı:

5.1-Hidroforun çıkışına konacak bir kolektör ve bu kollektörden alınan  damlama sulama hatları.

 

5.2-Her hat :hattın başına konan ana küresel vana+pilli selenoid vana+(sıvı gübre ileve tankı +son noktası kapalı ana hat-(DN32/DN40)+35 cm bir ana hattan alınan damalama sulama hatları.Burada pilli selenoid vananın çalışma aralığı ;sabah- akşam saatlerine bir nöbet silsilesi içinde ayarlanır.Diyelim.1. hattın selenoidi akşam 05.00-05.30 arası,2. hattın selenoidi 05.30-06.00. arasına açılarak hatta su basacaktır.

 

5.3-hat toprağın 10-15 cm altında 10 cm genişliğinde açılan kanalda döşenecek .


5.4--Kullanılan sulama boruları ,


1-Et kalınlığı yüksek(4-5 mm)-YPE tip orijinal beyaz-mavi renkli plastik esaslı olabilir--borular plastik kaynak makinesiyle birbirine eklenebilir veya 


2-Damlama sulama boruları boruları(deliksiz olan tipi) Hattın en son ucu kör tapa ile kapatılır.Hattın örneğin:Meyve ağacı altına gelen kısmında toprak yapısı şöyle oluşabilir:Boruya , Ağacın altında olacak biçimde  ,delik doğrultusu boru altına gelecek biçimde seyyar matkap ile 2 mm lik delik delinir. 


5.4--Ve bu deliğin kum-toprak parçacıkları ile tıkanmasını önlemek için  borunun altına ve üstüne geotekstil membran ile sarılır ardından 10-15 mm iri  çakıl tabakası(tabakanın kalınlığı 5-10 cm) ,bunun üstüne de iriliği   3-5 mm büyüklüğünde olan İri kum tabakası(kalınlığı 5-6 cm) ve en üste toprak tabakası. 


5--Sonuçta hattın selenonoidinin sabah 05.00-06.00 arası açılması ile ,meyve ağaçlarının altında  2mm lik delikten sızan su ile meyve ağacının kökleri beslenir.


5.1--Delik altta olduğu ve altında ve üstünde iri çakıl tabakası olduğu için deliklerin tıkanması diye bir sorunda olmayacaktır.ve aynı zamanda hat toprak altından gittiği için oldukça uygundur.


5.2--Eğer bir yerde alan sulaması da  yapılacak ise boru hattından , yer üstüne hat alınarak,buraya bağlanacak açısı  ayarlanabilir  rotorlu fıskiye alanın sulaması da  yapılabilir.

 

6--Fotovoltaik-Güneş Panel Ürettiği Eelktrik İle Sistemi Beslemek:

6.1--Sistem fotovoltaik panelli-DC motorlu-dalgıç pompalı,depolu olarak 10.000 TL kurulabilir-pompa enerjisini fotovoltaik panelden alacaktır. 


6.2--Su ihtiyacı parkın uygun bir yerine konuçlandırılmış 4-5 m yüksekte takviye edilmiş içi iki kat epoksi boya ile boyanmış 5-10 m3 sac depodan temin edilebilir. 


6.3--Deponun suyu yine 10 ad 60x120 cm fotovoltaik panellerden üretilen elektriği kullanan 1 kw dc akım motorlu pompa yardımıyla ,park içinde  açılan kuyu ile beslenebilir. 

6.4--Ayrıca gelen yağmur suları park içinde kanallarla kuyuya veya ayrı bir depoya yönlendirilebilir.


7--Sulama Sistemine Parklarda Kuş Banyoluğu Eklenebilir:


7.1--Bu sistemde 120 cm yüksekte kuşların içinde banyo yapabildiği,derinliği 5 cm ve çapı 60-80-100 cm ve kalınlığı 10 cm olup-3 adet üzeri krem rengi mermer ile kaplanmışolan üzerinde 4-5 adet ince fıskiyesi olan sahanlık olacaktır.


7.2--Sahanlardan su kenarlardan aşağı doğru akacaktır.En alt sahan yerden 80 cm yukarıda olup sahan içinde damlama sulama borularının ağızları olacak ve damlama sulama boruları sahanın altında bulunan 30 cm çapında-80 cm yüksekliğindeki boğaz-sütun betonun içinden aşağı doğru inecektir.


7.3--Yere inen damlama sulama boruları  sulama yapılacak ağaç diplerine 15x15 cm kanal içinde borunun altı ve üstü iri çakıl kaplı (onunda üstü toprak ile) ve de aynı zamanda damlatıcıların etrafı geotekstil keçe ile demir tel ile sarılmış olarak toprak altı damlama sulama boruları olarak  kapatılır.


7.4--Kuş Banyoluğuna gelen su pilli selenoid vana ile belli saatlere ayarlanarak akışı kontrol edilebilir.





Makalenin İzlenme Sayısı : 312

Eklenme Tarihi : 15.12.2020

Önceki sayfaya geri dön.