MAKALELER / Profesyonel Çiftçilik





Tarımda Sorunlar-Profesyonel Çiftçilik:


1—Türkiye de çiftçiler işlerine profesyonel olarak bakmadığı yani tarımı işini bir işletmeyi en verimli şekilde işletme mantığı ile olaya yaklaşmadığı için,tarımda kar sağlanamıyor.


2-Profesyonel çiftçi ,çiftliğini en verimli şekilde işletir ve işletme kar eder.Bir şirkette şirket Müdürü şirketi nasıl yönetiyorsa,profesyonel çiftçide tarlasını bir işletme mantığı ile yönetir.


2.1--Şirket gibi tarlasında yaptığı üretimde amacı Kar ettiği-edeceği işi yapmaktır.                  


2.2--Kar işletmenin varlığının devamını kılan enerjidir. Kar ile işletme büyür-gelişir.


3—Profesyonel çiftçi oldukça okuyan aynı zamanda üniversite eğitimi almış olması daha iyi yani eğitimli kişidir.Tarımda işletmeyi verimli kılmak gereken bilgi olmadan bu iş yapılamaz.


4—Profesyonel çiftçi sayısal ve nitelik değerler(kalitatif-kantitatif)  ile iş yapar-kısaca ölçümlerle iş yapar.Toprak analizi yapmadan tarım yapmaz.


4.1--Devlet de bu konuda çifçiye toprak analiz parası ödemekte.Firmalarda bunu ücretsiz yapmakta. 


4.2--Profesyonel çiftçi Analize göre en uygun kimyasalı en uygun dozda en uygun yöntemle bitkilere verir.


4.3--Aynı zamanda Kimyasalların organiğini tercih etmeye çalışır.


5—Profesyonel çiftçi tarımı sadece bitki beslemek olarak düşünmez.Bu işin en uygun sulama sisteminin sağlanması,toprak ıslahı,doğru tohum kullanılması en önemli konu başlıkları.


6—Çifçilikte kar maksimizasyonu kalitesiz çok ürün üretmek değil,maksimum kar için belli optimum toprak büyüklüğüne bağlı olup,bu değerin altında ve üstünde işletme verimi azaldığı için bu büyüklüğün bir şekilde sağlanması gerekmekte.


6.1--Bunun için Fransa da  çiftçiler arasından bir kardeş seçilmekte-toprak bölünmeden bu kişi tarlayı ekiyor ve elde edilen geliri diğer kardeşlerle paylaşmakta.


6.2--Öte yandan mevcut toprak büyüklüğü Optimum toprak büyüklüğünün altında olduğu gibi üstünde de verim azalmakta.


6.3--Devlet kanunla bunu sağlayabilir.Yani çiflik kayıt sistemine girecek kişi kanunen toprağı bölmeden diğer kardeşlerin vekaletini alarak-elde edilen geliri de aralarında noterde paylaştırarak,baba toprağını işletebilirler.


6.4--Eskiden bu “çekirdek aile” masalları iyidir diye başlamadan önce aileler bunu zaten sağlıyordu.Geniş aile olarak hep birlikte ekip biçmekte ve ortak olarak geliri paylaşmaktaydılar.


7—Bir modellemede Dünyanın gıda sorununa çözüm olarak tarımsal nüfusun artması gerektiği saptanmıştır. 


7.1--Bunu sağlamak için Kamu gıdada yeterlilik için tarımda verimi artırmak için tarımda uygun sübvansiyon ve teşvikleri kullanmalı.


7.2--Çifçiliği yani çiftçi nufusu artırarak tarımda üretimin artmasına yardım etmeli.Üretimin artması doğru tarımla mümkün olup-bunun için doğru sulama-doğru gübreleme-toprak ıslahı-doğru bilgi ile mümkündür.


7.3--Profesyonel Çiftçilik de doğru tarım içinde gübrenin payı % 8-10 civarında.


8—Tarımda ucuz enerji için damlama sulama pompaları için DC motorlara enerji sağlayan güneş enerjisi,akupanik çiflikler-sürdürülebilir tarım önemli konular.


8.1--Bu işlerde GDO dışında tohum ıslahı ile uygun tohumu kullanmak-hayvan beslemek(tarım+ hayvancılık)+ biyogaz üretimi önemli konular.





Makalenin İzlenme Sayısı : 249

Eklenme Tarihi : 15.12.2020

Önceki sayfaya geri dön.