MAKALELER / İklim Değişimine Karşı Arı Kovanlarının Korunması





1--İklim Değişimine Karşı Arı Kovanlarının Korunması


1--Son yıllarda Ocak ayında bir çok çiftçi, 'arılarım kovandan dışarı çıktı, erken çalışmaya başladı' diyor.


1.1--Oysa, zamansız ısınan havanın etkisine kapılıp dışarı çıkan arı çalışamıyor, polen toplayamıyor, sadece enerjisini boşa harcıyor.


1.2--'Bahar geldi' sanıp erken dışarı çıkan ve peteğindeki bal stokunu da eritmiş olan arı, havalar aniden soğuyunca 3-4 gün dışarı çıkamıyor, yiyeceği besin de olmadığı için ölebiliyor.


2--Burada arı sahiplerine büyük iş düşüyor, kovan bakımları baharın erken geldiğini hesap ederek mutlaka erken yapılmalı...


2.1--Kovandaki stoklar kontrol edilip, yumurta, bal ve polenle hazırlanan, hazır satılan arı kekleri veya hazırlanacak şerbetler kovanlara konulmalıdır."bakımları geciktirilmemeli... 


2.2--Kışların sert geçtiği, bahar aylarının daha sert olduğu özellikle iç kesimlerde bulunan arıcıların buna dikkat etmesi gerekir.


2.2--Erik, kovanlardaki yiyecek stoklarının Nisan ayının sonuna kadar yetecek derecede olmasına özel gösterilmesi, aksi takdirde bu ani hava sıcaklığı değişimlerinin arı ölümlerine neden olabilmekte..


3—Sonuç olarak bahardaki ani sıcaklık değişimlerinden arıların korunması için önlem alınmazsa önemli miktarda koloni zayiatları yaşanabilir


Kaynakça:www.cumhuriyet.com.tr-yeşil Bilgi Platformu



2--ABD de Arı Ölümlerinin Nedeni:


1--Araştırmacılar, ABD genelinde bal arılarının esrarengiz şekilde yok olmasının sorumlusunun bir tür virüs ve mantar olduğunu saptadı.


1.1--Toplu arı ölümlerinin nedeninin bazı bitki polenlerinde bulunan bir tür virus olduğu,bu virusun arılarda kısırlığa neden olduğu  ve zayıf bağışıklığa sahip kovanlarda toplu arı ölümlerine neden olduğu anlaşıldı.



2--Toplu arı ölümlerinin olduğu kovanlardan örnekler alan araştırmacılar, arılarda sözkonusu virüse rastlandığını, 


2.1--Bu sendromdan etkilenmeyen kovanlarda ise virus olmadığını  tespit ettiler. 


3--Sonuç olarak Arılarda bağışıklığı çökerten unsurlar herhalde GDO lu bitki ekimi,bitkilerde yoğun sentetik gübre kullanımı,küresel ısınma vs olabilir.


Kaynakça: 
www.yg.yenicaggazetesi.com.tr-08.10.2010


3--Arıların Dünya Ekonomisine Katkısı 120 milyar Dolar:


1—Herhangi bir bölgede yaban veya kültür arı topluluğunun üretime katkısı hektar başına 3560 dolar olup,dünyadaki tarım alanları hesaba katıldığında 120 milyar dolar katkı sağlamakta.


2—Yaban arılarının polenlemesiyle hektar başına gerçekleşen fazla kazanç balın ticari değerinden 250 euro daha fazla.


3—Arıların çoğu kışı sağ geçiremez.Kışın kolonin %25 telef olurken bu oran %35 olursa durum endişe vericidir.


4—Hızlı kentleşme,haşere ilaçları,GDO lu üretimde kullanılan ilaçlar,küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliğine bağlı arıların vücut direncinin düşmesi,cep telefonu dalgaları gerek yaban gerek kültür arı kolonilerinin azalmasına yol açtı.Bu azalış endişe verici boyutlara ulaşabilmekte.


5—Yapılması gereken İngilterenin 1980 yılında çıkardığı yasa gibi her ülkenin arı nüfusunun azalmasını önleyen yasa çıkarmak olabilir mi.


Kaynak:Para Dergisi-26.07-1.08.2015-S:49





Makalenin İzlenme Sayısı : 272

Eklenme Tarihi : 15.12.2020

Önceki sayfaya geri dön.