MAKALELER / Suda Durum Analizi -Dünya-Verimliği Artırmak






Su da Durum-Dünya-Verimliği Artırmak:

 

1—Durum Analizi:

 

1--Çin, Hindistan, İran, Meksika, Ortadoğu,Kuzey Afrika, Suudi Arabistan ve Amerika Birleşik Devletleri’nin büyük bölümünde yeraltı sularının aşırı pompalanması nedeniyle yeraltı su seviyesi düşüyor.

 

2--Amu Derya, Kolorado,Ganj, İndus, Rio Grande ve Sarı Irmak gibi büyük nehirler de dahil olmak üzere birçok dere ve nehir yılın bazı dönemlerinde kuruyor.

 

3--Başta Orta Asya’daki Aral Gölü ve Kuzey Afrika’daki Çad Gölü olmak üzere, büyük iç göllerin eski büyüklüklerinden eser yok.

 

4—Suyun arıtılmasında çok büyük rol oynayan tatlı su alanları yaklaşık yarı yarıya küçüldü.

 

5--Yerküremizdeki 10.000 tür tatlı su balığının en az % 20’si nesillerinin tükenmesi

tehlikesiyle karşı karşıya ya da nesilleri çoktan tükendi.

 

6--Dünya genelindeki su talebi yaklaşık 3kat arttı. Büyük barajların (en az 15 metre yükseklikte olanların) sayısı

1950’de…………..5.000 iken

Günümüzde…… 45.000’e ulaştı.

 

7--Dünya genelindeki su tüketiminin yaklaşık

% 70’i…………. tarımda,

% 22’si…………sanayide,

% 8’i de…………il ve ilçelerde kullanılmaktadır

 

8--İnsanların gereksinimlerini karşılamak için su çektiğimizde ya da suyun yatağını değiştirdiğimizde,

 

8.1--hayatta kalmak için ona muhtaç olan birçok türün barındığı ve insan ekonomilerine çok değerli hizmetlerde bulunan canlı bir sisteme müdahale etmiş oluyoruz.

 

8.2--Yalnızca sulak alanların kazandırdığı yararlar bile yılda hektar başına 20.000 ABD dolarına denk geliyor.

 

9--Tarım, sanayi ve kentler için daha fazla su kullanıldıkça, doğanın kendi sistemini yürütmesi için geriye o kadar az su kalıyor.Bu sürecin sonunda da eko sistemlerin işleyişi duruyor.

 

9.1--Nehir yataklarının çok fazla değiştirilmesi sonucunda hacminin yüzde 80’inden fazlasını kaybeden Aral Gölü’nün çevresindeki trajik sağlık ve ekonomi koşulları, uygulanan bu yöntemin kaçınılmaz sonu hakkında çok açık bir uyarı.

 

9.2--Bilim adamları, sağlıklı eko sistemler için yalnızca minimum miktarda ve kalitede suyun

yeterli olmayıp, doğal su akış sistemin andıran bir akış sisteminin de gerekli olduğunu artık biliyorlar.

 

9.2.1--Çünkü canlı türleri milyonlarca yıl boyunca doğadaki suyun akış çeşitliliğine (doğal gel-git döngülerine, sellere ve kuraklıklara) uyum sağladı ve artık yaşamları bu çeşitliliğin korunmasına bağlı.

 

9.2.2--Doğadan işaret aldıkları zaman göç ediyor, yumurtluyor, yuva yapıyor ve besleniyorlar. İnsanlar barajlar, bentler ve nehir yatağını değiştirme projeleriyle

 

9.2.3--doğal akış düzenini bozarak, aynı dünyayı paylaştığımız dostlarımızın ve onların bizlere sağladığı hizmetlerin ihtiyaç duyduğu birçok doğal yaşam ortamını ve yaşamsal önem taşıyan koşulları farkında olmadan yok ettiler.

 

2—Doğada Su Kullanımını Koruma Çabaları:

 

1--Avustralya’da Murray-Darling nehir havzasından (ülkenin en büyük ve ekonomik açıdan en önemli havzası) su çekilmesi, nehrin ekolojik sağlığının büyük ölçüde bozulmasını önlemek için sınırlandırıldı.

 

1.1--Ama bu çabalar için geç kalınmıştı: Murray’in suyu 2003 yılında o kadar azaldı ki nehir ağzında kum birikti.

 

2--1998 yılında Güney Afrika’da yürürlüğe giren su yasası, suyun çok gerekli olmayan alanlarda kullanılmasından önce hem insanların hem de ekosistemlerin temel su gereksinimlerinin karşılanmasını şart koşuyor.

 

3—En büyük öncelik bu tatlı su “rezervi”ne ait ve yasa gerektiği şekilde uygulanırsa, bilim adamlarının ve ilgili toplulukların belirlediği ekolojik sınırlar dahilinde su çekilecek.

 

4—Amerika Birleşik Devletleri’nde, Oahu adasındaki su dağıtımı ile ilgili bir dava sonucunda Hawaii Anayasa Mahkemesi Ağustos 2000 yılında şu karara vardı:

 

4.1--nehir yataklarından özel kullanım amacıyla her su çekildiğinde “doğanın bahşettiği bu alanda kamu yararı çok büyük ölçüde etkileniyor” ve ekosistemlerin korunmasını da içeren kamu yararı, özel ticari kullanım amacıyla su alınmasından daha önce geliyor.

 

3—Su Kullanımında Verimlilik:

 

1--ABD ve birçok Avrupa ülkesinde uygulanan kirlilik kontrol yasaları sayesinde, fabrikaların kullandıklarısuları çevreye boşaltmaktansa geri dönüştürüp tekrar kullanması daha ekonomik olmaktadır.

 

2--Ekonomiler üretimden hizmet sektörüne doğru kaydıkça,suyun verimliliği de artar.

 

2.1--Örneğin Almanya ekonomisi her metreküp su başına 40 dolarlık üretim yapmakta ve böylece Hindistan’daki üretimi 10 kat aşmaktadır.

 

3--Tarımsal sulamaya ayrılan su miktarının Almanya’ya oranla çok daha yüksek olduğu

 

 4--ABD’deki su verimi metreküp başına yaklaşık 18 dolar. Günümüzde ABD ekonomisi nehirlerden, göllerden ve aküferlerden çekilen her metreküp su başına 1960 yılına göre 2,6 kat daha fazla ekonomik değer üretiyor.

 

3.1--Ama bu gelişmeye karşın ABD’de, yeraltı suyunun tükenmesi, sulak alan kaybı, küçülen balık tarlaları ve kurumuş nehirler de dahil olmak üzere, sürdürülemez su tüketiminin bütün açık işaretleri görülüyor.

 

3.2--Neden? Siyasetçiler insanların su tüketimini ekolojik açıdan sürdürülebilir düzeye, yani çok daha fazla su verimliliği sağlayacak düzeye çekmeli.

 

4--Kuzey Çin Ovası’ndaki su tüketimi sürdürülebilir kullanımı çoktan aştı. Sarı Irmak’ın aşağı bölümü çoğunlukla denize ulaşamadan kuruyor. 

 

4.1--Çin’in tahıl ihtiyacının dörtte birini üreten ovanın büyük kısmında da yeraltı su seviyesi yılda 1-1,5 metre düşüyor.

 

5--Mısır’da kişi başına düşen su tüketimi Rusya’dakinin hemen hemen iki katıdır ama bunun nedeni Mısırlıların su açısından açgözlü olmaları değil (Nil’in suyundan kendi paylarına düşenden fazlasını kullanmalarına karşın),

 

5.1--Rusya’daki ekili alanların yalnızca % 4’ünde sulama gerekirken, Mısır’dakilerin tamamında gerekli olmasıdır.

 

6--ABD su açısından çok açgözlü: ülkedeki ekili alanların yalnızca %11’inin sulama gerektirmesine karşın, kişi başına düşen su tüketiminde bu ülke dünyanın ilk sıralarında yer alıyor.

 

7--Etiyopya Nil suyunun  % 84’ünün kendi topraklarından çıkmasına karşın suya muhtaç bir ülke durumunda.

 

8--Bazı Ülkelerdeki Tahmini Kişi Başına  Yıllık Su Çekme Oranı-m3-2000:

Etiyopya……………… 42

Nijerya……………….. 70

Brezilya……………….348

Güney Afrika………..354

Endonezya……………390

Çin…………………...…..491

Rusya Fed……………...527

Almanya……………….574

Bangladeş……………...578

Hindistan………………640

Fransa………………….675

Peru……………………784

Meksika………………..791

İspanya…………………893

Mısır…………………..1011

Avustralya……………..1250

ABD……………………1932

 

9--AB istatistiklerine göre beş ülke (Bangladeş,Comoros, Guatemala, İran ve Sri Lanka) 1990-2000 yılları arasında temiz suyu olmayan insan sayısını yarı yarıya azaltmayı başarmıştır. 

(Fakat bu istatistikler, Bangladeş’in büyük bölümündeki yeraltı kuyularında zehirli olacak düzeyde arsenik bulunmasını hesaba katmıyor.)

 

9--Güney Afrika su hizmetlerinin sağlanması açısından da gelişme kaydetti. Afrika Ulusal Kongresi 1994’te iktidara geldiğinde, 14 milyon Güney Afrikalının temiz içme suyu yoktu.

 

9.1--1996 yılında yürürlüğe giren ayrımcılık-sonrası anayasa, temiz suyu evrensel bir hak olarak kabul etti.

 

9.1--1998 tarihli su yasası, su kaynaklarının genişletilmesini en büyük önceliklerden biri olarak benimsedi. 

 

9.2--1994 ile Nisan 2003 arasında ülkedeki Toplumsal Su Kaynağı ve Sağlık Programı, kişi başına ortalama 80 dolarlık harcama karşılığında 8 milyon kişiye su ve sağlık olanakları götürdü.

 

9.2--Hükümet, bir yandan Güney Afrika’nın en yoksul kesimine hizmet verirken diğer yandan da masrafları çıkarabilmek için günlük kullanılan ilk 25 litre su için düşük bir fiyat belirledi; 

 

9.2.1--25 litrenin üzerindeki suyun fiyatı ise çok daha yüksek. 

 

9.2.2--En düşük fiyatların bile yoksul aileler için bir yük olması üzerine, yetkililer ilk 25 litrelik kullanımı ücretsiz sağlamaya başladı.

 

10--Yerküremizdeki nehirlerden, göllerden ve yeraltı aküferlerinden çıkarılan toplam suyun yaklaşık % 70’i, gelişmekte olan ülkelerde ise % 90’ı tarımda kullanılıyor.

 

11--2025 yılında sayısız nehir havzasında ve ülkede, su sıkıntısı nedeniyle sulama talebinin yüzde 30’u ya da daha fazlası karşılanamayacak.

 

4—Sulama Sistemlerinde Verim:

 

1--2000 yılında yapılan bir araştırmaya göre yüzeyden sulama verimliliği

 

1.1--Hindistan, Meksika, Pakistan, Filipinler ve Tayland’da …..% 25-40;

 

1.2--Malezya ve Fas’ta………….. % 40-45;

 

1.3--İsrail, Japonya ve Tayvan’da..% 50-60.

 

1.4--Damlama yöntemi, geleneksel hortum ya da kanal sulamasına oranla,kullanılan su miktarını % 30-70 azaltırken, ürün verimini de % 20-90 artırıyor.

 

2--Dünya genelinde mikro-sulama yöntemleri (damlama ve yağmur sistemi) sulanan arazilerin % birinden biraz daha fazlasında uygulanıyor.

 

2.1--Ama su sıkıntısı çeken ülkeler artık bu yöntemi sıklıkla kullanıyor.

 

2.2--Ayrıca, damlama ve diğer mikro-sulama tekniklerinin kullanıldığı araziler son on yıl içinde bazı ülkelerde büyük artış gösterdi:

 

1--Meksika ve Güney Afrika’da…………2 kat,

 

2--İspanya’da…………………………… 3,5 kat,

 

3--Brezilya’da da…………………………9 kat artış gözlendi.

 

2.2.1--Çin ve Hindistan da giderek artan su sıkıntısıyla başa çıkabilmek için, küçük alanlarla başlamakla birlikte, damlama yöntemini yaygınlaştırıyor.

 

3--Bazı Ülkelerde Damlama ve Mikro-Sulama Kullanımı Circa 2000:

 

Kıbrıs……………………………%90

İsrail …………………………….%66

Ürdün…………………………….%55

 

Güney Afrika………………….%17

İspanya ………………………….%17

Brezilya …………………………..%6

 

ABD ………………………………%4

Şili …………………………………%3

Mısır ………………………………% 3

 

Meksika…………………………….%2

Çin …………………………………% <1

Hindistan………………………….%<1

 

4—Pirinç Üretiminde Durum:

 

4.1--Son 25 yılda yüksek verimli ve hızlı büyüyen pirinç türlerinin yaygın olarak kullanılmaya

başlamasıyla, tüketilen her birim su başına alınan pirinç miktarı 2,5-3,5 kat arttı; bu çok

etkileyici bir gelişme.

 

4.2--Bundan daha fazla verim sağlamak ise daha zor olacak. Fakat birçok araştırma, pirinç tarlalarında ürünün gelişme döneminde taşkın yöntemiyle sulama yapmanın yüksek verim için şart olmadığını gösteriyor.

 

4.3--Daha alçak bir su tabakası oluşturmak, hatta iki sulama arasında pirinç tarlalarını kurumaya bırakmak bir yandan bazı durumlarda su tüketimini % 40-70 azaltır öte yandan da verim üzerinde büyük düşüşler yaratmaz.

 

5--Araştırmacılar ayrıca, ekinlerin en önemli dönemleri olan gelişme döneminde yeterli su almaları koşuluyla, normalde kullanılandan % 25 daha az sulamayla bile ürün veriminin korunabileceğini ortaya çıkardı.

 

5.1--“Eksik sulama” adı verilen bu yöntem, su sıkıntısı çeken bölgeler için bir zorunluluk haline gelmeye başlıyor. Örneğin Kuzey Çin Ovası’nda çiftçiler artık buğdaylarını bir mevsimde beş yerine üç kez suluyorlar

 

6--Bangladeş’te uygulanan bir sistem , sığ yeraltısularına ulaşmalarını ve böylece kurak mevsimde ekinlerini sulamalarını sağlayan pedallı pompa adlı,insan gücüyle çalışan aletlerden en az 1,2 milyon adet satın aldılar ve uygulamanın ilk yılında, her 35 dolarlık pompa karşılığında gelirlerini ortalama 100 dolar artırdılar.

 

6.1—Merkezi Kolorado’da bulunan UluslararasıKalkınma Girişimleri kuruluşu, Küçük Toprak Sahipleri İçin Sulama Piyasası Girişimi adlı küresel bir yardım girişiminde 

 

6.1.1--yoksul çiftçilere uygun fiyatlı sulama yöntemleri (düşük maliyetli damlama yöntemi ve pedallı pompalar da dahil olmak üzere) sağlayarak, 

 

6.1.2--2015 yılına dek kırsal kesimde yaşayan 30 milyon çiftçi ailesini yoksulluktan kurtarmak.

 

7--Hindistan’ın büyük bölümünde topluluklar kurak mevsimde ekinlerini sulamak ve yeraltı sularınıyenilemek amacıyla yağmur suyu toplamak ve biriktirmek için geleneksel depolar (gölcükler), su bentleri ve benzer yapıları yeniden kullanmaya başladı.

 

7.1--Racastan’daki Alwar bölgesinde, 500 köyde toplam 2500 gölcük (yerel adıyla johad) yapıldı ve böylece ekin ve süt üretimi büyük ölçüde artırıldı. 

 

7.2--Ayrıca johad’lar yeraltı sularını da yenileyerek, yüzeyin 60 metre altında kalan su seviyesini 6 metreye kadar çıkardı.

 

8--Yediğimiz yiyeceklerin üretimi sırasında birbirinden çok farklı miktarlarda su kullanılır. Daniel Renault ve Wes Wallender isimli araştırmacılar,Kaliforniya’da ekinler için gereken su miktarı ve verim bilgilerine dayanarak, temel ekinler ve besinler için tahmini besinsel-su-verimliliği rakamlarına ulaştılar.

 

8.1--Sonuçlar çok açıktı:

 

1—sığır etinden elde edilen 10 gram protein için,

 

2--pirinçteki 10 gram proteine oranla 5kat daha fazla su kullanılıyor,

 

3--yine sığır etinden elde edilen 500 kalori için

 

3.1--pirince oranla yaklaşık 20 kat fazla su gerekiyordu.

 

9--Hayvansal ürün tüketimini %50 indirmek ve bunun yerine son derece besleyici sebzeler yemek, Amerikan beslenme biçiminde tüketilen suyu % 37 oranında azaltacaktır.

 

9.1--Bu uygulamanın birçok yararı daha olacaktır: kalp hastalıklarında azalma, hayvanlara daha az eziyet edilmesi, endüstriyel hayvan yemi tesislerinin dere ve körfezleri daha az kirletmesi gibi

 

10--Bazı Yiyeceklerdeki 10 gr Protein-500 kalori İçin Tüketilen Su miktarı:

 

Patates…………………………..67***………..89

 

Yer fıstığı………………………90………. …..210

 

Soğan………………………..….118………....….221

 

Darı (mısır)……………………130***……….130

 

Baklagiller (fasulye)…………..132***……… 421

 

Buğday……………………….......135***…...… 219

 

Pirinç………………………....…..204………........ 251

 

Yumurta……………………….244***…...……. 963

 

Süt…………………………...…...250***….....….758

 

Kümes hayvanları……………303***….. 1515

 

Domuz eti………………………476……..……1225

 

Sığır eti………………………..1000…….…… 4902

*:önerilen

 

5—Kentlerde Su Kullanımı:

 

1—Dünya nüfusunun yaklaşık yarısı kentlerde yaşarken ve bu rakamın 2030 yılında % 60’a ulaşması bekleniyor.

 

1.1--Kentler dünya genelinde kaynaklardan alınan suyun % 10’undan azını kullanıyor

 

2—Denizden tatlı su elde etme yöntemleri:

 

2.1--Mevcut küresel su tüketiminin yüzde 0,3’ü tuzdan arındırma ile elde ediliyor.

 

2.2--Enerji-yoğun bir işlem olan tuzdan arındırma özellikle, toplam kapasitenin hemen hemen yarısını üreten petrol zengini Basra Körfezi ve Ortadoğu’da uygulanıyor.

 

2.3--Gelişmiş teknolojiler sayesinde bu tesislerdeki enerji ihtiyacı ve maliyetler düşüyor ve dünya genelindeki tuzdan arındırma kapasitesi yılda %11 ’lik artış gösteriyor.

 

2.4—Ancak her halükarda sisteme giren suyun ancak % 9 u temiz su olarak üretiliyor,geri kalanı yoğun tuzlu olarak deniz eko sistemini bozma pahasına denize pompalanıyor.

 

2.5--Birim açısından bakıldığında,birçok koruma ve verimlilik sağlama yöntemleri, ortaya çıkan yeni su taleplerini, tuzdan arındırma işleminin % 10-25’i kadar bir maliyetle karşılayabilir.

 

2.6--Atıkları azaltmak ve verimliliği artırmak yoluyla daha maliyet-verimli ve daha az ekolojik zararlı su üretimi mümkün iken, deniz suyunu tuzdan arındırmak ve bu işlem sırasında atmosfere daha da fazla sera gazı yaymak mantıklı görünmüyor.

 

3—Şebeke Sızıntıları-Kayıpları:

 

3.1—Bir yetkili su kayıplarının toplam suyun % 40’ını bile aştığı birçok kent olmak üzere, kentlerdeki su sızıntısını önlemeliyiz

 

3.2--Birçok su sistemi işletmecisi, ellerindeki suyun % 15-40’ının nereye gittiğini bilmemektedir.

 

3.3—Afrika gibi gelişmekte olan bölgelerde ise çıkarılan toplam suyun % 50-70’inin sızıntılar, yasak kullanım ve yetersiz hesaplamalar nedeniyle kaybolması yaygın görülen bir durumdur.

 

3.4—Tipik bir Umman Körfezi sahil kenti  yada tayvanda  kullanılan suyun hemen hemen %35 i sızdıran tali ve ana borular nedeniyle yok oluyor.

 

3.5—ABD nin bazı kentlerinde Su kayıplarınıtanımlayan ve ölçen ulusal yasalar olmadığı için, bazıeyaletler kendi standartlarını getirdi. Bu standartlar % 7,5-20 arasında değişiyor ama yeterli düzeyde uygulanmıyor.

 

3.6--Bazı Ülkelerde Su Sistemindeki Sızıntı ve Kayıplar-%:

 

Arnavutluk………………………....% 75

Kanada-Kingston-Ontario…% 38

 

İngiltere………………………......….%29

Çek Cumhuriyeti…………………%20-30

 

Danimarka Kopenhag………….%3

Fransa Paris………………………..%30

 

Fransa-ülke……………………..… % 50

Japonya Fukuoka……………….% 5

 

Hollanda……………………...……..%3

Ürdün ……………………………..% 48

 

Kenya Nairobi…………………….% 40

Singapur …………………………...% 5

 

Güney Afrika Johannesburg….% 42

G.Afrika-Pretoria..…………………% 24

 

Kalküta-Hindistan………………….%25

Mekke-S.Arabistan…………….......%56

 

Mexicocity-Meksika…………..%37

İspanya …………………………...%24-34

 

Tayvan …………………………….% 25

 

ABD …………………………....…% 10-30

ABD- Pennsylvania…………….% 27

 

Türkiye…………….........………..%51

 

İstanbul………………..........……%23(2017)

 

İzmir…………………...........……%31-(2016)

 

Ankara………….........………….%37(2017)

 

Bursa………………...............…..%23(2016)

Adana…………..............………%38(2016)

 

Kayseri…………...............……..%18(2016)

Konya………...............…………%27(2016)

 

Tekirdağ…………….............…%35(2016)

Diyarbakır………............…….%49(2016)

Kocaeli……….............……….%38(2016)

 

3.7—Su Tasarrufunda Örnek Şehirler:

 

3.7.1—Singapur:

1--Singapur hesaplanamayan su (UFW) miktarını 2003 de % 5 düşürdü ve sızıntıları tespit ve tamir ederek, boruları yenileyerek ve % 100 ölçümleme (itfaiyeler de dahil olmak üzere) yaparak kayıplarda 26 milyon dolardan fazla tasarruf sağladı.

 

2--Doğru faturalamayı sağlamak ve ölçülemeyen su kayıplarını en az indirmek için sanayi ve ticaret tesislerindeki sayaçlar her dört yılda bir, evlerdeki sayaçlar ise yedi yılda bir değiştiriliyor.

 

3--Singapur’daki su işletmecileri ayrıca halk eğitimini, okul programlarını, su denetimlerini ve içilemez durumdaki suların sanayi tesislerinde yeniden kullanımını teşvik ediyor.

 

4--Su borularına yasadışı bağlantılar yapmak 50.000 dolar para cezası ya da üç yıl hapis ile cezalandırılıyor.

 

5--1995 yılında Singapur’da yaşayan üç milyon kişi günde ortalama 1,2 milyon metreküp su kullanıyordu; 2003 yılında ise nüfusun % 40 artışla 4,2 milyona ulaşmasına karşın, toplam su talebi yalnızca % 8 arttı.

 

3.7.2—Fukuoka:

 

1--Fukuoka, Japonya’daki en düşük sızınt düzeyine sahip-%5 ve kentte kişi başına düşen su tüketimi, aynı büyüklükteki diğer kentlerden hemen hemen % 20 daha az.

 

2--Fukuoka bu su tasarrufunu

 

1--etkin bir sızıntı tespit ve tamir sistemi,

 

2--gelişmiş ölçme teknikleri,

 

3--yağmur suyunun toplanması,

 

4--tuvaletlerde daha önce kullanılmış suların kullanılması,

 

4--evlerin yüzde 90’ından fazlasında verimli muslukların bulunması ve

 

5--su sorunlarıyla ilgili olarak halkın bilinçlendirilmesi sayesinde elde etti.

 

3.7.3—ABD:

 

1-- Boston bölgesinde 40’tan fazla kent ve kasabaya toptan su sağlayan Massachusetts Su Kaynakları Yönetimi (MWRA) sızıntıların tamir edilmesi ve su açısından verimli tesisat malzeme ve cihazlarının kullanılması da dahil olmak üzere geniş kapsamlı bir talep azaltma programını uygulayarak, 1980’lerin sonarından bu yana tüm sistem genelindeki su talebini yaklaşık %25 azalttı.

 

1.1--Böylece, siyasi açıdan tartışmalı bir öneri olan Connecticut Nehri’ne baraj yapma planı iptal edildi ve MWRA’nın 2,1 milyon müşterisini yalnızca sabit varlıkların satın alınması için bile yarım milyar dolardan fazla para ödemekten kurtardı.

 

4—Ülke Su Tüketimleri-Fiyatları:

 

1--İngilizler, suyu en idareli kullanan Amerikalıların bile % 70’i kadar su tüketiyor.

 

2--ABD’deki evsel tüketim, tahminlere göre günde kişi başına ortalama 262 litredir.

 

2.1--Su-verimli armatür (tuvalette, duş başlıklarında ve musluklarda) ve cihazlar (çamaşır ve bulaşık makineleri) kullanan ve sızıntıyı azaltmayı başaran evlerde ise ortalama gkb tüketim 151-170 litredir.

 

3-- Delhi’deki yoksul kesim, gayrı resmi su satıcılarına her metreküp su başına 4,50 dolar, yani şebekeye bağlı olup her metreküpe 1 sent ödeyenlerin yaklaşık 500 katı para veriyor.

 

4--Manila’da da su satıcıları yoksullardan, şebekeye bağlı olanlara oranla 42 kat daha fazla para talep ediyor.

 

5--Dünyadaki golf sahalarının yaklaşık % 60’ı da ABD’de bulunuyor; toplam 700.000 hektarı kaplayan bu sahalar günde 15 milyar litre su ile sulanıyor.

 

5.1--Çimenlik alanlar ve golf sahaları yalnızca çok büyük miktarda su tüketmekle kalmıyor, bu tüketimi, birçok nehir ve derenin sularının en düşük seviyede olduğu yaz sıcağında yapıyor.

 

6-- Ogallala aküferinden su çeken Teksaslı çiftçiler vergi beyannamelerinde indirim elde ediyorlar.

 

7--Hintli çiftçiler yılda 150 milyar metreküp yeraltı suyu çekmek için 4,5-5 milyar dolarlık enerji yardımı alıyor; bu uygulama ülkedeki aküferleri yok edecek kadar kötü.

 

5—Endüstriyel Su Tüketimi-Dünya:

 

1--Çok-uluslu gıda, ev ve kişisel bakım ürünleri üreticisi Unilever ürettiği her ton ürün için 

 

1998’de……………. 6,5 metreküp su tüketirken

 

2002 yılında………..4,3 metreküp e düşürdü.

 

2-- Singapur’un bütün kanalizasyon suları altı tesiste işlemden geçirilerek sanayi kuruluşlarının hizmetine sunuluyor.

 

2.1--Böylece kaliteli sular yalnızca içme suyu olarak ve diğer amaçlarla kullanılıyor. Artan su ve kanalizasyon vergisi oranları da üreticilerin tasarruf yapmasını sağlayabilir.

 

3--Tekstil sektöründe kullanılan durulama suyunun içindeki boyalar arıtılmadan boşaltıldığında nehir ve göllerdeki oksijen düzeyi düşüyor.

 

3.1--Fabrikalar, bu boyaları atmayıp üretim süreci içinde geri dönüştürerek kirliliği azaltabilir ve enerji maliyetlerini azaltabilir.

 

4—İlaç-Millipore Corp.,RO teknolojisiyle atık sular işlemden yeniden kullanıldı. Yılda 31.000 metreküp su-55.000 $  tasarruf sağlandı.

 

5—Çelik-Columbia Steel Yağmur suyu toplamak ve içilemez  yıkama sularını yeniden kullanmak için geri dönüşüm sistemleri ve depolama tankları kuruldu. Yılda 1,63 milyon su ve 558.000 $  tasarruf sağlandı.

 

6—Bilgisayar-IBM-Alınan tedbirlerle %5-Yılda 690.000 m3 su tasarrufu sağlandı.

 

7--Süt ürünleri-United Milk Plc.- Tesiste kullanılan Ters ozmoz (RO) zar sistemi ile 405.000 $ - 657.000 m3 tasarruf sağlandı.

 

Kaynak: Su Verimliliğini Artırmak-Sandra Postel ve Amy Vickers





Makalenin İzlenme Sayısı : 335

Eklenme Tarihi : 15.12.2020

Önceki sayfaya geri dön.