MAKALELER / Akü Fabrikasında Su Tasarrufu





Akü Fabrikasında Su Tasarrufu:


1--Fabrikanın günlük su İhtiyacının bir kısmı fabrika bahçesindeki kuyulardan, bir kısmı İse tankerlerle satış yapan tedarikçilerden sağlanıyordu. 


1.1--Üretimde kullanılan 1500 ton suyun % 80‟i, fabrika İçine döşenmiş kolektörler aracılığıyla toplanarak kimyasal arıtıma tabi tutulduktan sonra, civardaki bir nehre boşaltılıyordu. 


1.2--Hem su tedarikinin zorluğu ve yüksek maliyeti, hem de atık suyun alıcı ortama deşarjı İçin gerekli standartların sağlanması gerekliliği nedeniyle, bu konu firma İçin hem ekonomik hem de çevresel bir sorun oluşturuyordu.


2--Firmanın çevre yönetim sistemi ve atık su arıtım tesislerinden de sorumlu olan kimya laboratuarı  Şefi, yönetime  arıtılmış atık  suyun proseste yeniden kullanılmasını önerdi.


2.1--Yapılan test üretimlerinde ve laboratuar deneylerinde arıtılmış proses atık suyun yeniden kullanımının, ürün kalitesinde herhangi bir değişikliğe yol açmadığı belirlendi. 


2.2--Bir hidrofor sistemi ve arıtma tesisi çıkış suyunun tamamını üretim hattına taşıyacak bir geri dönüşüm hattı İnşa edildi Böylece arıtıma tabİ tutulmuş proses suyunun % 95‟İ üretİmde yeniden kullanılmaya başlandı.

2.2--Geri dönüşüm sistemiyle yılda 366,000 ton su tasarrufu sağlanmasının yanında atık su arıtma tesisi çıkışında deşarj edilen su miktarı % 1‟e İndirilerek önemli bir sülfat kirliliği önlenmiş oldu.


3--Bu dönüşüm için firma bir doğalgaz –mekanik tesisat  firmasına başvurabilir.






Makalenin İzlenme Sayısı : 360

Eklenme Tarihi : 15.12.2020

Önceki sayfaya geri dön.