MAKALELER / Su Tasarrufu İçin Öneriler-1





1--Su Tasarrufu İçin Öneriler-1


1--Su tasarrufu için lavabolarda fotoselli lavabo musluğu ekonomik durumu iyi kişiler ve kamuda kullanılabilir.ve kamu binalarında özellikle kullanılmalıdır.%50 varan oranlarda su tasarrufu sağlanabilmekte ve kendini amorti etmektedir.ve bunların ayrıca

Musluk ucuna takılabilen tipleri de üretilmiştir.


Fotoselli Batarya Kullanımına Bağlı Su Tasarrufu  Oranı:

Fotoselli Batarya
Sayısı-(BS)

 Su Tasarruf 
Oranı-(TO)

2

0,29

5

0,42

6

0,44

8

0,47

10

0,50

12

0,52

15

0,54

20

0,57

Formül :

TO=1-0,83/KUVVET(BS;0,22))


 2--Değişken debili(açtıkça debisi artan) musluklar yerine sabit optimum debili muslukları (Anadoluda  Camilerde kullanılan Osmanlı tipi sarı musluklar)Ve/veya fotoselli bataryalar kullanılmalıdır.Bunları Ürettirip halka ücretsiz dağıtabilir yada bunların kullanılmasını zorunlu hale getirebilir.


3-Alafranga helarda rezervuarlarda  su tüketimini kısmak için  ,rezervuar içinde ayarların yapılması amacıyla ,B.Şehir Belediyeleri tarafından ihale usuluyle,tüm Kentlerde alafranga hela rezervura su tüketimi ev ev ayarlanarak yarıya düşürülebilir.Bunun için


1-Rezervuar şamandıra ayarı yapılması yada rezervuar için 1 Lt lik pet şişe koymak.


2-Rezervuarı çekerken akan suyu kontrol altına almak için,Rezervuar iç kapağı üzerine olacak şekilde rezervuar ipinden geçecek şekilde ortası delikli 250-300 gr lık bir ağırlık-1”demir manşon koymak(bu manşon su çürüyeceği için rezervuar suyu demir tozu ile gübrelenmiş olacak,bu sular denizleri de gübreleyecek ve bu suretle denizlerdeki fitoplankton sayısı aratacaktır.


2.1--Bu suretle karbondioksidi oksijene çeviren plankton sayısının artışı ile karbondioksit düzeyleri düşürülebilir ve bu suretle rezervuar zinciri çekili tutulduğu  sürece rezervuarda su boşalacaktır.)Vatandaşların bunları ayarlaması beklemek  yerine ihaleyi alan grup; tesisatçılarına bunu yaptırabilir.


3--Konutlarda evsel kullanımda aç-kapa batarya- (değişken debili musluk) yerine sabit debili musluklar kullanmak.Ve bu musluklar örneğin evlere tebligat yapılarak değiştirilmeleri sağlanmalı yada belediyenin ihale edeceği  şirketler tarafından  her ev için tek tek değiştirilmelidir.ve aynı zamanda 


4--Mevcut muslukların sabit debili musluğa yada banyo bataryasının değişmesi için gereken göbeklerin üretimi yapılmalı ve değitirilmesi sağlanmalıdır. yine bir kamu hizmeti olarak belediyeler tarafından yapılabilir.Yani belediye bir şirket ile anlaşarak,bütün mevcut musluk ve batarya stoğunu,sabit debili musluk ve bataryaya değişimini sağlayan bir göbeğin üretimini sağlamalı ve üretilen sabit debili bu göbek yine belediye tarafın tüm konutlardaki musluk ve bataryalara İhale edilerek taktırılmalıdır.


5--Deniz suyundan ters ozmos teknolojisi ile içilebilir su elde edilmesi:

Ters ozmos teknolojisiyle; her türlü kirli sudan temiz su elde edilebilir.Şu anda 60 bar ve 0,5 m3/h debide özel membranlar ile ekonomik olmayan(ilk yatırım+işletme(Yüksek elektrik enerjisi tüketimi))Bu anlamda bunu sağlayan membranların ve pompaların yerli üretimi  sağlanarak bu teknoloji ucuza getirilebilir.


5.1--Yada Deniz kıyısına kurulacak tesiste  pompa kullanmadan deniz suyundan temiz su yavaş yavaş üretilebilir.Debiyi artırmak için filtre alanı,basıncı artırmak içinde burgulu pompa-paskal prensibine dayalı oluşan bir sistem- modül tesis sayısı artırılabilir.


5.2--Cebri olarak kullanılacak 60 bar basıncı sağlayan pompalar için düz pompa yerine Enerji tasarruflu (frekans konvertörlü)ve  örneğin burgulu (kıyma makinesi gibi) pompa yada  basınç arıtırma  yöntemleri araştırılarak uygulanabilir. 


5.3--Su molekülünü geçiren-deniz suyu anyon ve katyonları(sülfat molekülü ,tuz) geçirmeyen Zar için Bilkent  Üniversitesi Nanoteknoloji Merkezine ve/veya Vestel firmasının yakıt pilini(Seramik hidrojen geçirme zarı) geliştiren araştırmacı grubuna sadece su molekülünü geçiren diğer sülfat vs molekülleri Wander Vals kuvvetleriyle iten bir tür zar(hidrofobik) geliştirilebilir.Bu zar geliştirilirse normal olarak her türlü(deniz vs) ortam suyu normal basınçta temiz ekonomik olarak ucuz su elde edilebilirse, çok önemli bir buluş olacaktır.


5.4--Düşünün Tuna nehrinin bir tarafında bu zar ile bir tarafında kirli ,diğer tarafında temiz kaynak suyu.Akademik olarak bunu geliştirecek alt yapıya sahip olduğumuz açıktır.Sadece B.Şehir Belediye Başkanı olayı ihale edip,himaye(sahiplenecektir) edecektir.


6--Deniz Suyundan İçme Suyu elde Edilmesi:

Deniz suyu her litresinde 35100 miligram çözünmüş katı madde bulunmaktadır.Bu maddelerin %99 unu tuzlar oluşturmaktadır.Suyun içilebilir olması için bu değerin 500 miligrama/Litreye düşürülmesi gerekmektedir.Deniz suyunda %86 oranında sodyum klorid tuzu+%11 ini magnezyum sülfat+%1 ini kalsiyum bikarbonat ve potasyum bromid bulumaktdır.


6.1--Pasifik okyanusunun toplam çözünmüş tuz yoğunluğu 33300 miligram/Lt iken ,Akdeniz de 40600 mg/Lt,İran Körfezinde  48000 mg/Lt civarındadır. Tuz yoğunluğu 1000 mg/Lt de hoşa gitmeyen bir at oluşurken,içilebilir olması için 500 mg/lt nin altında olması gerekmektedir.


6.2--Aşırı miktarda düşük yoğunlukta ise suyun tadında , yavan bir tat oluşturmaktadır. Deniz suyundan içme suyu eldesinde 1-Çok aşamalı flaş damıtma 2-Ters ozmoz yöntemi kullanılmaktadır.Flaş damıtma için gereken yüksek sıcaklıktaki buhar,fosil yakıtlı enerji santrallerinde yan ürün olarak bol miktarda elde edilmektedir.


6.3--Bu anlamda Ortadoğuda her santralin yanıda bir de  bu damıtma tesisi vardır.Yaklaşım olarak enerji tesisleri enerji gereksinimini düşürüp,ters ozmoz ve flaş damıtmayı kullanarak yüksek nitelikte tatlı su üreten hibrit tesisler olarak tasarlanabilir.


6.4--Bu tesislerde yan ürün olarak üretilen yoğunlaştırımış  tuzlu su yeniden okyanusa akar.Kimi çevreciler,yoğun tuzlu su  boşalımının deniz suyunda değişimlere yol açacağı nedeniyle bu tür tesislere karşı çıkmaktadırlar.ters ozmosda rulo şeklinde yarı geçirgen bir membran sadece su molekülünün geçeceği kadar(tatlı suyun geçebileceği kadar) porlara(deliklere) sahip olup, ,tuzlu suyu geçirmemektedir.


6.5--Sonuçta rulonun dışından tatlı su çıkar iken,rulo ara katında tuzlu su ara borusu ile  yoğunlaştırılmış tuzlu su dışarı atılır.Bu yarı geçirgen zarın porlarında su molekülü diğer tuz moleküllerinin iyonları arsında ancak ve ancak ittire ittire çıkarılabilir.Bu ise bu zarlarda 60 bar gibi yüksek pompa basınçlarını gerektirmektedir.


6.6--Basıncın yüksekliği sonuçta Pompanın harcadığı enerjinin ve buna bağlı işletme giderinin yada üretilen suyun fiyatını artırmaktadır.İstanbulda bu şekilde bir tesis , Karadeniz in tatlı sularından boğazın derinliklerinden alınacak  deniz suyu  flaş damıtma+ters ozmoz ile arıtılarak üretilebilir.


6.7--Ters ozmozstan yaralanmanın bir yolu da boğazın en derin yerinde yarı geçirgen zarla sarılı bir hücre ve bu hücreye denizaltı su basıncı ile sızan tatlı sular,bir dalgıç pompa ile yer üstü tatlı su tankına gönderilerel üretilebilir mi?Kısacabu yöntemde ; ters ozmoz için gereken yüksek basıncı,boğazın en derin yerindeki (Karadeniz suyu ile)su basıncını kullanarak sağlayabilirmiyiz.


7--Sıcak su üretiminin güneş enerjisi ile sağlanması 


2-Termisifon yerine gazlı şofben-kombi gibi anlık sıcak su üreticilerinden sağlanması uygun olabilir.


8--Bireysel Su tasarrufu için;

1-Kapı önü, balkon, teras gibi yerlerin temizliğinde,buraları yıkamak yerine süpürge kullanın.

2-Bahçenizi sulamak için, buharlaşmanın az olduğu sabah ya da akşamüstü saatlerini tercih edin.


3-Arabanızı yıkarken kova ve sünger kullanın. Hortumla yıkama, yaklaşık 550 litre su kullanımı demektir.


4-Bozuk musluklardan ve tuvaletlerden sızan su, evinizdeki toplam su tüketiminin yüzde 5'i kadardır. Akan tesisatınızı onarın.


5-Sifonun bir kez çekilmesi ile 10 lt su harcanır. Yeni teknolojiler sayesinde standart modellere göre yüzde 60 daha az su tüketen klozetler bulunmaktadır.


6-Dişlerinizi fırçalarken, bulaşık yıkarken ya da traş olurken açık bırakılan musluk, dakikada yaklaşık 15-20 litre suyun boşa akmasına sebep olur


7-İçinde fosfat bulunmayan ve suda ayrışabilen temizlik ürünlerini kullanın.


8-Çamaşır suyunu olabildiğince az kullanın Çamaşır suyu, atık maddelerin ayrılıp çözülmesini sağlayan yararlı bakterileri öldürür.


9-Bulaşık makinesine koymadan önce yemek artıklarını iyice temizleyin.


10-Bulaşık ve çamaşır makinenizi aşırı doldurmamaya özen gösterirken, tam dolmadan da çalıştırmayın


9--Yeraltı suyunu ölçülü kullanmak.Tarımda her yerde  mutlaka damlama sulama yöntemleri her yerde uygulanmalıdır. Bu anlamda Konya ovasında yüzeye çıkarılan kuyu sularının büyük kısmı kara sulama ile  yüzeyde buharlaştığı için her sene su seviyesi 1,5 m daha aşağı düşmektedir.


9.1--Bunun tek çözümü vardır.Damlama sulama yapma şartı getirme ve bu sistemi organize etme.(Mekanik Tesisat proje+taahhüt firmalarını buralara yönlendirmek.).Bu durum önlenemez ise  herhalde sonunda bu durum Hindistan ın durumuna dönüşmeye başlayacaktır. 


9.2--Tarımsal üretimde  ağırlıklı olarak damlama sulama yöntemini uygulamak.Bunu zaman pilli-zaman saati ile(belli saatlerde musluğun açılması) otomatiğe bağlamak.


f)-Kuraklığın nedenlerinde biri yer altı kaynaklarının beslenemesi olgusudur.

 

10--Parklarda ve Bahçe sulaması için, buharlaşmanın az olduğu sabah ya da akşamüstü saatleri  yapılmalıdır.Parklarda kuraklığa dayalı bitki türlerinin peyzajda kullanıldığı kurakçıl peyzaj-yağmur sularının depolanıp kullanılması ve damlama sulama uygulamaları çok önemlidir.


10.1-- Sulama Sistemi Tasarımı-1


1-….. m  için Su kuyusu açılması  2-….m3 lük su deposu yapılması(en ucuz malzemeden-betandan-örneğin .25 cm betanarme perde duvardan oluşan ve içi iki kat su yalıtımı yapılmış vede sikalı betondan imal edilebilen, içi seramik kaplanmışsu deposu  3-Bu depoya gelecek su 


a1)-depo içindeki elektrikli seviye kontrol şalterinden komut alan kuyu dalgıç pompası.Su seviyesi düştükçe,seviye kontrol şalteri dalgıç pompaya kumanda ederek,kuyudan depoya su basacaktır. .a2)-Depoyu normal şehir şebekesi ile besleme.Depo flatörü düştükçe ,şehir şebekesinden depoya su takviyesi devam edecek.   


4-Depodan alınan hat.Bu hatta bağlı tam otomatik hidrofor.Sistemde su ihtiyacı oldukça hidrofor sisteme su basacak. 4.1-Şehir şebekesinden depoya-flatöre gelen hat dışında ,aynı hattn alınan  2. bir hat(T ile) ve bu hatta konulan çek valf ve bunun ucu,hidrofor çıkışına bağlanacak.Bu durumda ,sistemin beslenmesinde ,hidrofor dışında,şehir şebekesi ile de takviye yapılmış  olacaktır. 


5-Hidroforun çıkışına konacak bir kolektör ve bu kolektörden alınan  damlama sulama hatları.


6-Her hat :hattın başına konan ana küresel vana+pilli selenoid vana+(sıvı gübre ileve tankı +son noktası kapalı ana hat-(DN32/DN40)+35 cm bir ana hattan alınan damalama sulama hatları.Burada pilli selenoid vananın çalışma aralığı ;sabah- akşam saatlerine bir nöbet silsilesi içinde ayarlanır.Diyelim.1. hattın selenoidi akşam 05.00-05.30 arası,2. hattın selenoidi 05.30-06.00. arasına açılarak hatta su basacaktır.


7-hat toprağın 10-15 cm altında 10 cm genişliğinde açılan kanalda döşenecek .Kullanılan sulama boruları ,1-Et kalınlığı yüksek(4-5 mm)-YPE tip orijinal beyaz-mavi renkli plastik esaslı olabilir ve borular plastik kaynak makinesiyle birbirine eklenebilirveya 2-Damlama sulama boruları boruları(deliksiz olan tipi) Hattın en son ucu kör tapa ile kapatılır.


7.1--Hattın örneğin:Meyve ağacı altına gelen kısmında toprak yapısı şöyle oluşabilir:Boruya , Ağacın altında olacak biçimde  ,delik doğrultusu boru altına gelecek biçimde seyyar matkap ile 2 mm lik delik delinir.


7.2--Ve bu deliğin kum-toprak parcacıkları ile tıkanmasını önlemek için  borunun altına ve üstüne geotekstil membran ile sarılır ardından 10-15 mm iri  çakıl tabakası(tabakanın kalınlığı 5-10 cm) ,bunun üstüne de iriliği   3-5 mm büyüklüğünde olan İri kum tabaksı(kalınlığı 5-6 cm) ve en üste toprak tabakası.

Sonuçta hattın selenonoidinin sabah 05.00-06.00 arası açılması ile ,meyve ağaçlarının altında  2mm lik delikten sızan su ile meyve ağacının kökleri beslenir.Delik altta olduğu ve altında ve üstünde iri çakıl tabakası olduğu için deliklerin tıkanması diye bir sorunda olmayacaktır


7.3--ve aynı zamanda hat toprak altından gittiği için oldukça uygundur.Eğer bir yerde alan sulaması da  yapılacak ise boru hattından , yerüstüne hat alınarak,buraya bağlanacak açısı  ayarlanabilir  rotorlu fıskiye alanın sulaması da  yapılabilir.

 

11-Kuraklığa karşı:


1-Su kaynakları ve havzaları korunmalı-havza sınırının tesbiti 200-300 m gibi suni değerlerle değil,havzanın sınırı olarak doğal sınırları esas alınmalı ve havzaların kirlenmesi önlenmeli.


2-Arıtma tesisleri işletmeye alınmalı.


3-Sera gazlarını yutan orman,çayır ve yeşil alanlar genişletilmeli.


4-Küresel ısınmada Sera etkisi karbondiosit e karşı 21 daha etkili olan metan gazının   azaltılması için düzenli çöp depolama alanları oluşturulmalı.


5-Enerji tüketiminde tasarruf sağlayacak önlemler için yasal alt yapı ve organizasyon alt yapısı sağlanmalı.


6-Endüstriyel ve  evsel atık suların geri kazanılarak ziraatte ve sanayide yeniden kullanımı sağlanmalı.


7-Ev ve işyerlerinde su ve enerji tasarrufu sağlayan uygulamalar rutin hale getirilmelidir.


8-Biyoyakıtlar yanmaları ile çevreye saldıkları karbondioksiti,bitki durumunda geri aldıkları için,bu bitkilere dayalı enerji tarımı yaygınlaştırılmalıdır.


9-Şehir ve sulama şebekelerinde kayıpların azaltılmasına yönelik tedbirlerin alınması.Bugün bazı illerde  da %65 varan şebeke kayıpları var.Bunların azaltılması gerekmektedir


12—Şehirlerde İklim değişimine Karşı Yapılacak Uygulama Kuralları:


Türkiyede kışın ortasında yağış yoksa bunu sağlamak için Tıpkı Kafkasya gibi yağış almasını sağlamak için Belediyelerin kesinlikle yapacağı uygulamalar:

1--Her mahallenin yağmur sularını denize akıtmak yerine depolamak için her mahalleye yeteri kadar teknik olarak uygun yerlatı kuyusu açmak ,yağmur sularını buraya sevk etmek.Bunların finansmanını halktan tahsil etmek.Bu kuyular ile tüm türkiye şehirlerinde toprakaltı nemini korumak.


2—Kaldırımı ve diğer yerüstü kaplamalarında üstündeki suyu yeraltına bırakacak 1 cm çaplı deliklere sahip taban tuğlası ile kaplamak.Bunun için kaldırım taşı imalatçıları için şartnamede kaplama taşı alanının % 50 sini delikli olması ve delik çapının 1 cm olması şartını belirlemek.


3—Her yıl en az 2-3 milyon ağaç yada mevcut ağaç kapasitesinin 2-3 katı kadar ağaç dikmek.


4-Tasarruflu musluk-batarya kullandırmak-çift kademeli rezervuar kullandırmak.veya bu duruma getirmek.


5-Gri su uygulamalarını özellikle şehirlerde yönetmeliklerle mecburi hale getirmek.


2--Binalarda Su Tasarrufu için Öneriler-2:


1)-Tüm Lavabo ve Banyo Bataryaları batarya başına   Bauhaus-Koçtaş vs yapı marketlerinde satılan maviprogram  vs  adlı firmanın  vs satışa sunduğu batarya su tasarruf başlığı-adaptör  ile % 50  su tasarrufu sağlanabilir.


2)- Su faturasıyla %50 su tasarrufu sağladığı kanıtlanmış  Pilli fotoselli batarya kullanmak.


3)-Duşlar için basınç artırıp-suyu kısan duş başlıklarını takmak.


4)-Eskiden Anadolu da kısık-su debisi az aç-kapa tipli musluk kullanılırdı.Mescit ve çeşmelerde bunlar hala restoratif olarak kullanılabilir.


5)-Musluklar ve bataryalarda  ; kısılabilir göbekleri aç-kapa musluk göbeği-aç/kapa salmastra  ile değiştirmek.


6)-Banyo bataryalarında %30-50 arasında  su tasarruf sağlayacağı düşünülen


a)-Termostatlı(su sıcaklığına göre suyu(debiyi) ayarlayan) musluk kullanmak.


b)-Batarya telefonu için suyu kısan,basınçlı ve ince olarak püskürten telefon-duş başlığı  ile değiştirmek-kullanmak.

7)-Küçük ve kısa musluk kullanmak-kısa duş almak.


8-Tüm sulama sisteminde damlama sulama veya sabit-seyyar spring-yapmurlama ile  sulamak.


9)-Alafranga-Alaturka Hela Rezervuarlar İçin:


a)-WC Rezervuarlarının ayarını daha az su kullanacak biçime getirmek.Bunun için;  rezervuar zincirini çektikçe suyun akmasını sağlayacak rezervuarları seçmek  yada rezervuar çekme ipinin içinden (rezervuar içinde kalarak) ağırlık-halka(rezervuar ipine 1” galvaniz redüksiyon geçirmek-rezervuar kapağına baskı yapmasını mümkün kılmak) geçirmek ,bu suretle suyun çektiğimiz sürece akmasını sağlamak.


b)- 3/6 Lt çift kademeli rezervuarlar veya bu rezervuar iç takımlarının kullanılması ile  % 67 oranıda su  tasarrufu sağlanabilir.Su basma Butonunda Küçük tuvalette 3 Lt ye,Büyük tuvalette 6 Lt lik kısmına basarak % 67 ye yakın tasarruf sağlanabilir.


10)-Yağmur sularını yağmur suyu rögarında-betonarme rögarda biriktirip-araç yıkama amaçlı olarak kullanmak yada bahçe sulama amaçlı olarak depolamak.


10--Arabaların kendiniz yıkamaktansa otomatik yıkama makinelerinde yıkanması  yılda 100 miyar su  tasarrufu  yapılır ve 160 milyar litre sabunlu su buharı göllere karışmaktan kurtulur.

11-Yazın kullanılan suyun % 40 bahçelerin sulanmasında harcanıyor.Bu nedenle çimlerin uzunluğunu 5 cm sabitleyin ve biçilen çimler yerinde bırakın gerekirse kurakçıl peyzaj-türleri kullanın.


12-Yazın kullanmadığınız zaman havuzun üzerini örterek % 90 buharlaşmaya atmosfere kaçan suyu kaybını engellersiniz.


13-Kuzey Amerika  okyanuslarına dökülen 110 milyon litre yağın 90 milyonuna % 81 ine  insanlar neden oluyor.Evlerde kullandığımız atık yağları lavaboya dökeceğimize bir bidona koyup geri dönüşüme vermek en uygun yoldur.


14-Bir fastfood restoranında verilecek hamburger-patates kızarması ve kolanın üretimi  için 5 ton su kullanılmaktadır.Bu nedenle üretiminde en az su kullanan ürünlerin tercih edilmesi en uygun yol olacaktır.Böyle bir menüde sığır eti yerine üretiminde su kullanılmayan balık tercih edilebilir.


15-Giysiler için organik pamuktan  doğal boyalarla üretilenleri tercih etmek kendi sağlığımız ve çevremiz ve de su tasarrufu için gereklidir.Çocuklarımızın giyiminde kendi çocuklarımız ile yakın akrabaların 2.el giyimleri kullanmak gereklidir.


16-Günde sadece bir defa duş alınabilir ve duş başına 757 lt su tasarrufu sağlanabilir.


17-Yeni bir binanın imalatı doğal sisteme verilen zararın % 25 ini oluşturuyor.Su kirliliğinin % 6 sı yeni inşaatlardan kaynaklanıyor.


18)-Suda Geri Dönüşüm: Gri su Sistemleri:  Aktif ısı vs firmalar daire başına 1500-2000 EU arasında bir değer ile daire içi suları arıtıp-gri su haline getirip sırf daire içi kullanım yada bahçe sulama suyu olarak yada toprağın kurumasına karşı bahçede açılacak kuyulara basılabilir şekilde filtre  eden sistemleri kurabilmektedirler. Aynı rögara ;Yağmur suları da basılabilir. içeride kullanım amaçlı yada bahçe sulama amaçlı olarak depolanabilir.Özellikle Siteler için bu sistem uygundur


3--Su Tasarrufu İçin Pratik Bazı Çözümler:

 

1—Tarımda Su Kullanımı:

 

1--Susuz tarım yapılan yerlerde sulu tarımın kesinlikle yapılmaması ve kesinlikle susuz tarıma geri dönülmesi.

 

2--Tarımda susuz tarım ürünlerini teşvik ile desteklemek.Konyada kuraklığa dayanıklı buğday vs gibi.

 

3--Peyzajda suya dayanıklı türlere yer vermek.Sedum-alıç vs gibi.

 

4—Sulamada damlama sulamayı teşvik etmek ve zorunlu kılmak.

 

2—Konut ve İşyerlerinde Su Tasarrufu:

 

1—Tasarruf başlıklı musluk-batarya kullandırmak-çift kademeli rezervuar kullandırmak.veya bu duruma getirmek.

 

1.1- Musluklar vs için pilli fotoselli bataryaların ucuza mal edilip kullanılması(Çin de veya yerli üretim)

 

1.2--Çamaşır-Bulaşık makinelerinde susuz çözümleri sağlayan makinaları teşvik etmek-ultrasonik çözümler vs gibi.

 

2--Gri su uygulamalarının İspanyada olduğu gibi  belediyeler tarafından mecburi hale getirilmesi.

 

2.1--Gri su uygulamaları ile elde edilen suyun gri su deposundan hidrofor ile konutlarda klozetlerde taharet suyu olarak kullanılması

 

3—Belediyelerin Su Tasarrufu Uygulamaları:

 

1--Şehirlerin kanalizasyon sularını bölgesel olarak arıtıp

 

1.1—Binalarda gri su paket üniteleri ile arıtıp kanalizasyona vermek

 

1.2—Kanalizasyon sularını belediye arıtma ünitelerinde arıtıp uygun limitlere getirip

 

1.2.1--Uygun olmayan limitler için denizler yerine yer altı kuyularına-mağaralarına basmak.

 

1.2.2--Şehirlerin kanalizasyon suları belli değerde arıtılıp,önceden etüdü yapılmış yerlerde açılan derin su kuyularına basılabilir.Akarsulardan ve göllerden alınan bu suyun,onun kaynağı olan toprağa bırakmak daha uygun olabilir.yeraltı suyunu koruyarak yağışı çekebiliriz.

 

2—Belediyelerin boru hatlarından kaynaklanan su kaybını en aza indirmek için kayıp noktalarını teknik olarak saptamak ve bunları tamir etmek

 

2.1—Geniş alanlı sığ su barajlarında buharlaşma ile su kaybına karşı teknik çözümler üretmek.

 

2.2--Tarımda  kullanılan yanlış teknikler yüzünden kaybolan su oranı,toplam su kaybının % 80 ini oluşturuyor.Sanayinin payı ise % 18 seviyesinde.Dünya üzerinde üretilen toplam içme suyunun % 60 ı bozuk alt yapı yüzünden kaybediliyor.Gelişmiş ülkelerde bile bu kayıp oranı % 30 civarında.

 

3—Yer altı sularını korumak için Türkiye de İç Anadoluda-Hindistan da yeraltı suyuna kamu marifeti ve bağımsız ciddi özel denetimlerce kontrol edilmesi ve sınır getirilmesi.

 

4--Ayrıca sanayi tipi atıksu tesisleride modüler yapıda ve ilgili  sanayinin tipine dönük olarak modüler gri su temizleme üniteler üretilebilir.Tıpkı yüzme havuzlarında kullanılan klor-ph dozaj sistemi gibi.

 

4.1--Ve sanayide asl olan kullanılan suyun sürekli geri dönüşümünü sağlayan sistemi modüler sistemi kurmak olacaktırve suyu 4-5 kez çevrimiçi olarak kullanabilmek.

 

4.2—Sanayi tesislerinin kanalizasyon su bağlantılarına ölçüm cihazı bağlayıp-bunları scada sistemi ile belediye su deşarj limitleri panosuna bağlamak.Sınır değeri aşan işyerlerine tebligat yapmak.

 

5--Büyük atık su  kuşaklama sistemlerinde toplanan suyun belli bölgelerde sazlık alanlara dökmek ve

 

5.1--burada sudaki ağır bileşikleri bünyesine katıp suyu süzen bitkileri kullanmak ve

 

5.2--bu suları baraj havzaları yakınındaki su kuyularına basmak olabilir.

 

5.3--Böylelikle temizlenmiş bu sular ile su toplama havzaları için önemli bir su kaynağı sağlanmış olabilir.

 

5.4--Yağmur Suları:

 

5.1--Her mahallenin yağmur sularını denize akıtmak yerine depolamak için her mahalleye yeteri kadar teknik olarak uygun yerlatı kuyusu açmak ,yağmur sularını buraya sevk etmek.Bunların finansmanını halktan tahsil etmek.Bu kuyular ile tüm Türkiye şehirlerinde toprakaltı nemini korumak.

 

5.4.2—Kaldırımı ve diğer yerüstü kaplamalarında üstündeki suyu yeraltına bırakacak 1 cm çaplı deliklere sahip taban tuğlası ile kaplamak.Bunun için kaldırım taşı imalatçıları için şartnamede kaplama taşı alanının % 50 sini delikli olması ve delik açpının 1 cm olması şartını belirlemek.

 

5.4—Yağmur suyu hatlarını,barajlara bağlamak ve yağmur anında bu suyu kontrol eden vanaları açarak bu suların baraja gitmesini sağlamak.

 

5.4--Sivrisineklere karşı mücadele için bataklıkları kurutan DSİ,kuruttuğu yerde  tekrar bataklık oluşturmaya başlayabilir.

 

4—Suyu Az Kullanan Ürünleri Kullanmak:

 

3.1--Üretim Tipine  Göre Su Kayıpları:

 

3.1----Toplam su kaybında sanayinin payı ise  %18 inin civarındadır.

 

3.1.1--Sonuçta Yapılan üretim kullanılan su miktarları için ;


1 adet Otomobil üretmek için……………380 000 lt

 

1 kg et üretmek için……………………..14000 lt

 

1 çift deri ayakkabı üretmek  için………..8000 lt

 

1 adet hamburger üretmek  için………….2400 lt

 

1 adet pamuklu t-shirt üretmek için………4100 lt

 

1 adet patates üretmek için…………….....25 lt,

 

1 kg buğday üretmek için………………...500 lt

 

1 domates üretmek için…………………...13 lt

 

1 adet  dergi üretmek için…………………9 lt

 

1 kg demir mamul üretmek için………….100 lt

 

100 gram çikolata üretmek için…………...1 lt

 

Artık  et tüketimi gibi üretimler azaltılıp,mevcut giysi-ayakkabı  gibi ihtiyaçları uzun süre kullanacak yöntemler ve tamir etme gibi olgular ön plana çıkarılmalıdır.

 

5—Nehir-Göl-Deniz Sularını Nano filtreler ile Arıtma:

 

1--Her türlü kirli suyu çok az enerjiyle temiz suya çeviren nano boyutlu-çok kademeli filtreler üretilebilseydi Karadeniz de kirlilik olmayacaktı.Nilüfer yaprağının suyu üstünde kaldırıdığı gibi ,kuantum bilgileri dahilinde her türlü suda çözünmüş kimyasal bileşiği çok az enerjiyle süzmen bir filtrenin ,çok acil olarak geliştirilmesi ve yasal olarak kullanıma sokulması önemli bir konudur.Bu şekilde kirli suların temizliğinde ,bir başlangıç noktası yakalanabilir yani bu insan etkinliğine bağlı atıklar artık sıfır ekolojik atıklı duruma gelmesi mümkün olacaktır.

 

2--Sanayinin ürettiği kirli suların kanalizasyon bağlantıları olmayıp Karadeniz e akıtılmasaydı-kirli suları kendi arsa sınırları içinde tutulabilir ve arsa sınırları içinde beton havuzlarda filtre edilip ,5-6 kere kullanabilir.Ve son üretilen su ise orada toprağa verilebilir.

 

3—Suyundaki tuz oranı düşük göl-deniz-nehir vs kaynaklardan ters osmoz ile ekonomik boyutta su üretmek.

 

6—Yağış-Yağmur Bulutlarını Sağmak:

 

1--Gelen yağışı yere indirmek için,bulutlara gümüş iyodür yerine nano-mikro düzeye getirilmiş sahra kumları-sahra tozları püskürtmek.Bu konuda yapılan çalışmalar bu yolla yağışın doğal olarak daha iyi bir biçimde sağılabileceğini ifade etmektedir.Özellikle İstanbul vs kent yönetimlerinin kente gelen bu tür yağmur bulutlarında bunu bir an evvel denemeye başlaması gerektiği açık.Yağıl alınamadığında kuraklık daha şiddetli bir duruma gelebilmektedir.

 

2—Analizi yapılıp uygun şartlarda uygun bölgelerde yağış getirmek için uçaklarla Atmosfere çöl tozu püskürtmek

 

3—Yeni Ağaç Dikmek.Ağaç yağış getirmekte.

 

3.1--Birleşmiş Milletler çevre Programı(UNEP),küresel iklim değişikliklerini yavaşlatmak amacıyla 2007 yılında 1 milyar ağaç dikilmesi kampanyasın hedefini açıkladı.Çevre programına göre ,kampanyada en fazla ağaç diken ülke 700 milyon ağaç ile Etiyopya olarak görülürken,bu ülkeyi 217 milyon ağaç ile Meksika ve 150 milyon ağaç ile Türkiye izledi.

 

3.1.1—Türkiyenin ve dünyanın 2007 yılı gibi yeni bir programa ihtiyacı var.



 




Makalenin İzlenme Sayısı : 622

Eklenme Tarihi : 15.12.2020

Önceki sayfaya geri dön.