MAKALELER / İklim Değişimi Uygarlık Çöküşü






1--Uygarlık Çöküşe mi Gidiyor:


1-- Nature dergisinde yayımlanan bir makale, insanlığı bekleyen çok ciddi bir tehlikeye işaret ederek ürkütücü bir gelecek çiziyor.


2--Araştırmaya göre nüfus artışı ve ormanların yok edilmesi bazlı kaynak tüketimini merkeze alarak iki teorik fizikçi tarafından geliştirilen bir modelde, insanlığın önümüzdeki birkaç on yıl içerisinde geri dönülemez bir çöküş sürecine girme ihtimali %90 olarak hesaplanmış.


2.1--Bu çöküş sonucunda ise, insanlık ya çok daha küçük bir popülasyona sahip olacak ya da tamamen tarihten silinecek.


3--Ekibe göre bu çöküşten bizi %10 ihtimalle kurtaracak tek şey ise, beklenmedik büyüklüklerde teknolojik gelişmelere imza atmak olacak.


4—Yorum:


1—Temel bilimcilerin yaptığı bu model ne kadar doğru çıkabilir.Tıpkı imalatı yapılan bir oyuncağın çalışması gibi.Kısaca model tutar mı.


1.1—Öte yandan nüfus artışına bağlı gıda sorunu insanlığın sorunlarından.Bu anlamda nüfusun ciddi anlamda azaltılması-herkese çip takılması-tek dünya devletine gidilmesi gibi proje söylentileri internette dolaşmakta.


1.1.1—Bu konuda söylenecek tek söz bir takım gruplar –bilim adamları bir takım hesaplar yapabilir.Modeller oluşturabilir.Ancak bu modellerin ve hesapların çoğu kez tutmadığı ortada.Dünyayı tek elden yönetmek isteyen Cengiz Han-Romalılar vs  lid erler-toplulukların hepsi tarihteki yerini aldı.


1.2—Kısaca Tüm kainatı özelde dünyayı yöneten bir akıl var.Doğanın kanunları çerçevesinde bu akıl ne murad ediyorsa o oluyor diye düşünülebilir.



2--Akad Uygarlığını Yok Eden İklim Değişimi:

 

1--Bilim insanları, İran'ın kuzeyindeki Demavend kentinin yakınlarında yer alan bir mağarada son 5 bin yıl içinde oluşan sarkıtları inceleyerek, imparatorluğun yok oluşuna gerçekten de kuraklığın yol açtığı konusunda doğrudan kanıtlara rastladı.

 

2--Yapılan çalışmalarla, bu Mağaranın Akad İmparatorluğu'nun kuzey bölgelerinin yakınında bulunduğu için araştırmacılar, krallığının çöküş dönemine denk gelen iklim koşullarını net bir biçimde restore etti.

 

3--Mezopotamya'nın ilk 'süper devleti' yok eden faktörün gerçekten de iklim olduğu ortaya çıktı, zira araştırmacılar, 4.26 bin yıl önce sarkıtların büyümesinin sert bir şekilde yavaşladığını ve bunun yağışların seviyesinde keskin bir düşüşe işaret ettiğini saptadı.

 

4--Araştırmaya göre büyük kuraklık yaklaşık 300'ü aşkın yıl sürdü ve sona erdiği dönem, Mezopotamya'nın yeniden doğuşuna ve Babil'in kurulmasına denk geliyor.

 

Kaynak:tamindir.com







Makalenin İzlenme Sayısı : 297

Eklenme Tarihi : 15.12.2020

Önceki sayfaya geri dön.