MAKALELER / Akıllı Trafik Sistemleri






Akıllı Trafik Sistemleri:


1--Ekin Technology Yönetim Kurulu Başkanı Akif Ekin’e hem ABD’ye teknoloji satmayı nasıl başardıklarını hem de sürdürülebilir ve daha yaşanabilir bir dünya için neler yaptıklarını sorduk. Akif Ekin’in cevapları şöyle:


1--“Yenilikçi, özgün, birbirleri ile entegre akıllı video görüntüleme ve yazılım teknolojisine sahip ürünler üreterek bireylerin ve toplumun güvenliği, memnuniyeti için çalışıyoruz.


2--Güvenlik teknolojileri alanında başlayan çalışmalarımızı, birbirinden farklı birçok alanda yatırım yaparak geliştirdik. Ar-Ge ve Ür-Ge şirketlerimizin kurulumu ile kendi ürünlerimizin yazılımı ve tasarımı ile ilgili çalışmaları bir bütün içerisinde yapmaya başladık.


3--Mobese pazarında% 70 paya sahibiz. 2004 yılında Japonya’ya Japon markasıyla video görüntüleme ürünleri sattık. Son dönemde, sadece görüntü kaydı ile kalmayarak, görüntüleri akıllandırmaya başladık.


3.1--Elde edilen görüntülerden bilgi almaya başladık. Plaka tanıma, yüz tanıma, otomobil markası tanıma konusunda uzmanlaştık.


3.2--Marka-model tanıma beş yıl öncesi için bizim için zordu; ama bugün bunu gerçekleştirebiliyoruz. Ürettiğimiz yeni teknolojiler geleceğin daha yaşanılır olmasını destekliyor.


3.3—Sürdürülebilir şehirler için akıllı trafik vazgeçilmez bir öneme sahip. Akıllı trafik sistemleri sayesinde trafik ihlalleri ve kazaları azalıyor. Trafikte yaşanan zaman kaybının önüne geçiliyor. Daha az yakıt harcanıyor; karbon salımı azaltılıyor.”


4--Akıllı trafik ile 11 milyon lira tasarruf.“Antep ve Adana’da iki pilot projemiz var. Antep’te kırmızı ve yeşil ışıkları yönetiyoruz. Trafikteki kuyruk uzunluklarını yönetiyoruz.


4.1--Antep’te yaptığımız performans özeti sonrasında, seyahat süresini % 20 azalttık. Bu sayede yıllık 11 milyon TL yakıt tasarrufu sağlıyoruz. Bizim sistemin maliyeti ise 1 milyon lira.


4.2--İstanbul için de benzer bir sistem kurmak zor değil. Örneğin, trafik sorununu nispeten hafifletmek için, otomatik kameralar ve sistemler sayesinde emniyet şeridini kontrol altına alıp, belli süreçlerde trafiğe açabiliriz.


4.3--Avrupa’da benzer uygulamalar var. Şehir içinde buna ihtiyaç olduğunu düşünüyorum.


4.4--Bir diğer örnek taksilerin yönetilemiyor olması. Çok sayıda boş araç geziyor Türkiye’de.”


5-- Bugün geldiğimiz noktada, kavşaklardaki kırmızı ışık konumlarını biliyoruz. Bunun yanı sıra fren süresini biliyoruz. Hangi sürücüler daha hızlı gidiyor; hangi sürücüler çok riskli belirleyebiliyoruz. Dolayısıyla iki saniye öncesinde kazayı tahmin edebiliriz.


6—Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin gerçekleştirdiği Akıllı Kavşak uygulaması sayesinde kavşaklara yerleştirilen sensörler ile otomatik sayımlar yapılarak araçların daha fazla olduğu yola verilecek geçiş jstünlüğü otomatik olarak belirleniyor, öylece araç sayısının fazla olduğu çişlerde gereksiz beklemelerin önüne geçti.


6.1—Bu suretle araçların yakıt tasarrufuna katkıda bulunulmuş, şehirdeki araçların sera gazı emisyonu oranı en aza indirilmiş oluyor.


6.2--Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı ile de vatandaşların, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmaya teşvik etmek ve bu sayede sera gazı salınımların düşmesi hedefleniyor.


6.3--Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Kayseri Ulaşım AŞ. ise Ar-Ge Merkezi bünyesinde, Akıllı Şehir ve Akıllı Ulaşım temalarına odaklanmış birçok proje ile çalışmalarına devam ediyor.





Makalenin İzlenme Sayısı : 329

Eklenme Tarihi : 15.12.2020

Önceki sayfaya geri dön.