MAKALELER / GPT-3-Open AI-Yapay Zeka








GPT-3-Open AI-Yapay Zeka:


1-- GPT-3’e “Twitter'ın Önemi" başlıklı Jerome K.Jerome adlı yazarı taklit eden bir yazı yazdı.Birçok firmanın destekçisi olduğu OpenAI yapay zekâ laboratuvarının geliştirdiği GPT-3 görüldüğü gibi gayet başarılı sonuçlar sunuyor.


1.1--Daha çok gerçekçi metinler üretmeye yönelik geliştirilen ve 175 milyar parametreyle eğitilen sistem verilen bir konuyla ilgili farklı tarzlarda cümleler kurabiliyor.


1.2--Hatta cümle kurmanın da ötesine geçerek, hikâyeler, şarkı sözleri, basın bültenleri ve teknik dokümanlar yazabiliyor, yazarları taklit edebiliyor, hatta basit düzeyde yazılım kodları üretebiliyor.


1.3--Twitter’da #gpt3 hashtagi birçok örnek ve tartışma barındırıyor. GPT-3 hayli başarılı olsa da çuvalladığı durumlar davar.


1.4--Özellikle üst üste birkaç soru sorarak zekâsını sorguladığınızda hayal kırıklığına uğrayabiliyorsunuz.


2--Kimileri GPT- 3'ü derse çalışmadan, konuyu anlamadan laf kalabalığıyla sınavı geçmeye çalışan tembel öğrenciye benzetiyor.


2.1--İlk okuduğunuzda anlamlı gelse de birazcık dikkatli baktığınızda metinlerin genel geçer bilgiler, yarım yamalak rakamlar ve bazı yalanların bir araya gelmesiyle oluşturulduğu ortaya çıkıyor.


2.2--Zaten GPT-3'ün de aksi bir iddiası yok. Daha çok metin üretme üzerine odaklanmış bir yazılım olduğu için internetteki sayısız metni işleyip kendine büyük bir literatür oluşturmuş.


2.3--GPT-3 ilgi çekici olsa da henüz dünyayı değiştirecek düzeyde değil. GPT-3'ü test etmek isteyenler ön talepte bulunabilir. Yazılımın yıl sonunda ticari olarak kullanıma açılması planlanıyor.



2—Yapay Zeka-GPT-3-Bilgi:

 

 1--GPT-3;; insanların yazdığı metinlere benzer içerik üretmek için derin öğrenmeyi kullanan bir yapay zekâ modeli. Mayıs 2020 de tanıtımı yapılan GPT-3, Elon Musk ve Sam Altman gibi isimlerin içinde bulunduğu bir grup tarafından 11 Aralık 2015’de San Francisco’da kurulan OpenAl firması tarafından geliştirildi.

 

2--GPT-3, 4,5 milyon dolar harcanarak 175 milyar parametreden oluşturuldu. Modelin eğitilmesi için kullanılan veri setinin %60’ı Common Crawl’dan (1 trilyon veriye sahip olan platformdan filtrelenerek 410 milyar veri kullanıldı) , %16’sı şimdiye kadar yayınlanmış olan kitaplardan, %3’ü Wikipedia’dan ve %21’i de internetteki açık bir veri seti ile eğitildi.

 

3--GPT-2’den sonra GPT-3 modelinin piyasaya çıkması ile birlikte birçok kişi bu yapay zekayı test etmek istedi ve ortaya değişik sonuçlar çıktı. Test eden kullanıcılardan birisi “Korona virüs ne zaman bitecek sorusunu GPT-3’e sordu ve model “31 Aralık 2023” cevabını verdi. Ardından kullanıcı “Korona virüs nasıl bitecek?” sorusu¬nu yöneltti ve model “Tüm enfekte hastaların ölmesi ile bitecek” diye yanıtladı.

 

3.1--Başka bir kullanıcı, bir öğrenci, yapay zekânın insan gibi yazabildiğim test etmek amacıyla, GPT- 3’ü kullanarak yapay zekâ tarafından yazılmış yazıları yayınlayan bir blog oluşturdu. Yayınlanan yazılar o kadar gerçekçiydi ki yazıları okuyan kişiler bloğun bir yapay zekâ tarafından yazıldığının farkına varmadı.

 

4--Bir yazı yazdınız ve bu yazıyı dergide, gazetede veya sosyal medya da paylaşmak istiyorsunuz. Okunma ve tıklanma oranlarını arttırmak için ilginç bir görsele veya başlığa ihtiyacınız var. GPT-3 yazınızı analiz ederek daha dikkat çekici bir hale getirebiliyor ve yazınızın okunma oranlarını arttırabiliyor.

 

4.1--Karmaşık bir yazıyı veya makaleyi inceleyerek analiz etmeniz gerektiğinde bunun için yeterli bilgiye veya zamana sahip değilseniz, GPT-3 sizin yerinize makaleyi inceleyerek önemli yerleri sade bir dille size sunabiliyor hatta makale hakkında slayt hazırlayabiliyor.

 

5--GPT-2’de yaklaşık 1.5 milyar parametre kullanılmışken, GPT-3’te 175 milyar parametre kullanıldı. Parametre sayısındaki ciddi artışa rağmen, GPT-3’ün insan beyninin performansını yakalayabilmesi ve mantıksal karar alma kabiliyetine sahip olabilmesi için parametre sayısının 100 trilyona ulaşması gerektiği söyleniyor. Ve günümüz teknolojisi ile yapay zekanın bu seviyeye ulaşabilmesi için kuantum bilgisayarlarının aktif olarak kullanılması gerektiği vurgulanıyor.

 

6--GPT-3’ün mantıksal karar alma kabiliyetini test etmek amacıyla 157 sorudan oluşan bir test hazırlandı. Test sürecinde modele bazı senaryolar yazıldı ve yazılan senaryolara göre modelin paragrafları tamamlaması istendi. Yapılan testler sonucunda GPT-3; 71 başarılı, 70 ba¬şarısız ve 16 tane de kabul edilebilir cevap verdi.

 

6.1--Yukarıdaki testler incelendiğinde GPT-3’ün kelimeleri uyum ve korelasyon olarak sıkıntısız ama mantıksal yönden yetersiz tamamladığı görülüyor.

 

6.2--Gerçek dünyada hiçbir avukat mahkemesine mayo ile gitmeyecektir veya insanlar masayı başka bir odaya taşımak için kapıyı testere ile kesmeyecektir. Muhtemelen bu durumlarla herhangi bir insan karşılaşsaydı masayı katlamayı ya da yan çevirmeyi deneyerek masayı oturma odasına sokmayı deneyecekti.

 

Kaynak:


1--HBT-S:256-19.01.2021

 

2--https://openai.com/blog/openai-api/





Makalenin İzlenme Sayısı : 815

Eklenme Tarihi : 15.12.2020

Önceki sayfaya geri dön.