MAKALELER / Tarımda Ufuklar-Sohbetler





Tarımda Ufuklar-Sohbetler:


1--Valley Gıda Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin Tokgöz ile yapılan sohbetten alıntılar:


1--Dünyanın en büyük ekonomisi ABD, tarıma inanılmaz yatırım yapıyor. Biz iki yıldır ABD’de vişne ve kiraz konusunda anti-damping davasına tarafız. Geçen sene meyve suyu konsantresinde olmuştuk. O davayı kaybettik ama kirazda iyi çalıştık ve davayı kazandık.


1.1--ABD bizden kiraz kurusu, vişne ve kiraz konsantresi alıyor. 3-4 yıl önce ağaçlarında hastalık oldu. Tüketici üründen uzaklaşmasın diye ithalatla bu ürünleri sağladılar. Ancak sistem düzelip üretimleri artınca Türkiye’den gelen ürünlerde fiyatlar çok düşük diye bize anti-damping davası açtılar.


1.2--Meyve suyunda becerememiştik ama bu defa becerdik. Sadece DTÖ’ye bu konuyu getirmek için 5 milyon dolar harcadılar. Yapılan ithalat 1 milyon dolar. Düşünebiliyor musunuz tarım ABD için nasıl önemli?Arkadaşlarımız iyi çalıştı, Ticaret Bakanlığı çok iyi destek verdi ve davayı kazandık.


2--Dünyanın en büyük ekonomisi ABD tarımını çok iyi koruyor ve destekliyor.


2.1--Dubai, Çin, tarıma büyük yatırımlar yapıyorlar. Hindistan da öyle. Brezilya kahvede sıkıntı olduğunu görüp kahve ağaçları dikiyor. Söz sahibi olmaya başladılar.


2.2--ABD soyada lider. Hindistan şimdi ihracat için GDO’suz soya ekimi yapıyor. Bu bir stratejidir.


2.3--Türkiye’nin de böyle stratejiler geliştirmesi lazım. Tarım en stratejik bir sektör. Pandemi bunu iyice öğretti. Türkiye önemli bir tarım ülkesi. İşlenmiş meyve ve sebzede etrafımızdaki 1.5 milyarlık nüfusu doyurabilecek kapasiteye sahibiz. Bunu fırsata çevirmeliyiz.


3--Sezon başında biraz panik oldu ancak şu anda böyle bir sıkıntı yok. Rekolteler iyi. Yaş meyve sebzede bir sıkıntı görülmüyor.


3.1--Fiyat artışları var. Çünkü üreticinin maliyetleri artıyor. Arz talep dengesine göre bolluk olunca maliyetler karşılamıyor. Çiftçinin bunu bilerek planlaması lazım.


3.2--Üreticinin en büyük sorunu ölçek ekonomisi. Küçük arazilerle tarım çok maliyetli. Makineleşmeye geçilmeli ama küçük arazilerde bu zor.


3.3--Çitçilerin ortalama yaşı 60’a yaklaştı. Tek çare üreticilerin kooperatifleşerek ya da işbirlikleri yaparak maliyetlerini düşürmeleri.


3.3.1--Ortak iş yapma kültürü çok zayıf. Kooperatifçilik yeniden kurgulanmalı.


4--Uludağ’ın yamaçlarında inanılmaz güzel çilekler vardı. Böğürtlenleri çok güzeldi. Bunlar yok oldu. Bunları ithal etmeye başladık.


4.1--Bezelyeyi kaybediyoruz; artık yem olarak ithal ediliyor. Bunları kaybetmemeliyiz.


4.2--Romanya’da orman meyvesi yatırımları yapılıyor. Bu yatırıma başladığınızda devlet bir danışman ziraat mühendisi gönderiyor.


4.2.1--Ektiğiniz anda kaç fiyata alınacağı, nasıl paketleneceği anlatılıyor. 4-5 çeşit ektirilerek hasat süresi de uzun tutuluyor. Ama ümitliyim. T


5--Türkiye’nin bir tarım ülkesi olduğundan asla vazgeçilmemesi gerektiğine inanıyorum. Başka çaremiz yok.


6--Antalya bölgesine dağıtım yapıyoruz. Ayrıca fındık ihracatımız da var. Bir miktar yaş meyve sebze ihracatı da yapıyoruz.


6.1--Endüstriyel anlamda Türkiye’nin en büyük kiraz alıcısıyız. îlk kurulduğumuzda işi daha iptidai yöntemlerle yapıyorduk. Meyveyi alıyor, kalibre ediyor, ayıklıyorduk.


6.2--Piyasanın ilerlemesiyle yapılan yatırımlarla farklı bir boyuta geldik. Şimdi meyveyi alıyor, müşterinin talebine göre işliyoruz. Ağırlıklı kiraz işliyoruz ve


6.3--Türkiye’nin en büyük kiraz işleyicisiyiz. Bizim için önemli olan rekolte değil kalite. Görsele dayalı bir iş yapıyoruz çünkü. 61 vilayetten kiraz ağırlıklı meyve alıyoruz.


6.4--Yılda 10-15 bin ton civarında kiraz işliyoruz. Vişne, portakal kabuğu, limon kabuğu, işleyip komposto veya şekerleme yapıyoruz.


6.4.1--Görsele dayalı bir iş yapıyoruz çünkü. 61 vilayetten kiraz ağırlıklı meyve alıyoruz.


6.4.2--Yılda 10-15 bin ton civarında kiraz işliyoruz. Vişne, portakal kabuğu, limon kabuğu, işleyip komposto veya şekerleme yapıyoruz.Dünyada bu ürünlere yönelik talep var.


7--Biz reçel yapmıyoruz. Komposto gibi yapıyoruz. Bunlar genellikle Avrupa’da pastacılık süslemelerinde kullanılıyor. Dondurma, kek gibi ürünlerin yapımında. Renkli olduğu için evinde tüketen de var.


7.1--Türkiye’de bu alışkanlık çok yok. Avrupa ağırlıklı olmak üzere tüm dünyaya gönderiyoruz. Uzakdoğu inanılmaz kiraz seviyor.


7.2--Taze ağırlıklı şevseler de bizim işlenmiş ürünlerimize de talep çok. Uruguay’dan Avustralya’ya her yere ihracatımız var. 10 milyon euro sadece işlenmiş kiraz ihracatı yapıyoruz.


7.3--Biz bu işe beyaz (sarı) kiraz ile başladık. Dünyada üç bölgede beyaz kiraz üretilir. Beyaz kirazı birçok insan bilmez. Çok narin bir üründür. Dalından koparınca 24 saatlik ömrü vardır. Hemen işlemek gerekir. Bizim için beyaz kiraz önemli. Avrupa ve ABD’de çok talep var. Türkiye’de bilinmiyor. Beyaz kiraz üretimi ağırlıklı Konya bölgesinde. Bu nedenle tesisi oraya kurduk.


8--İnternet üzerinden satış yapıyoruz. Fiziki mağaza yok. Beymen, Harvey Nichols gibi lüks mağazalarda satışı yapılıyor. Avrupa, ABD ve Dubai’de de lüks mağazalara gönderiyoruz.


8.1--Pandemi süreci de perakendeyi yeniden dizayn edecek gibi. Her şey online’a kayıyor. Fiziki mağazacılık eskisi gibi olmayacak. Belki lüks mağazalar müşterinin ayağına gidecek.


8.2--Pandemi 5-10 yıl sonrası için yapılan Online planları öne çekti. Bu nedenle mağazacılığı düşünmüyoruz.


8.3-- Türkiye dijital dönüşümde şanslı. Online satışlarda çok iyi bir servis ağı var. Avrupa ve ABD’de bu süreçte büyük şikayetler var.


Kaynak:Para Dergsi-20-26.09.2020





Makalenin İzlenme Sayısı : 216

Eklenme Tarihi : 15.12.2020

Önceki sayfaya geri dön.