MAKALELER / Yapraklı Ağaçlar-İğneli Ağaçlara Göre Daha Fazla Serinlik Sağlıyor








Yapraklı Ağaçlar-İğneli Ağaçlara Göre Daha Fazla Serinlik Sağlıyor:

 

1--Bilim insanları son verilerin, yapraklı ağaçların yüzey sıcaklıklarını aşırı sıcak dönemlerde, iğneli ağaçlara kıyasla çok da-ha fazla düşürdüklerini ilk kez sistematik olarak gösterdiğini söylüyorlar.

 

1.1--Farklı miktarda iğneli ve yapraklı ağaçlara sahip orman¬ların istatiksel karşılaştırması da aynı şeyin Avrupa’nın büyük bir kısmı için geçerli olduğunu gösteriyor.

 

1.2--Modele göre yaprak döken ağaç oranının  %10’dan % 80’e çıkması, Atlantik bölgesindeki en sıcak günlerdeki maksimum sıcaklığı 1,8 dereceye, kıtada ve Akdeniz bölgesinde ise 1,5 derece kadar düşürebiliyor.

 

2--Serinletici etki, her şeyden önce yapraklı ağaçların, iğneli ağaçlara kıyasla daha yüksek yansıtabilirliğe sahip olmasına bağlanabilir’ diyor Jonas Schwaab.

 

2.1--Daha önceki araştırmalar da yapraklı ağaçların büyüme mevsiminde genel olarak daha fazla su buharlaştırdıklarını göstermiştir. Bu şekilde de serinletici bir etki ortaya çıkmakta.

 

2.2--Bilim insanları yapraklı ağaçların bu serinletici etkisinin daha iyi anlaşılabilmesi için yeni araştırmaların yapılması gerektiğini söylüyorlar.

 

3—Ayrıca yaprak döken ağaçlar yangını, ağaçların rüzgarla devrilmesini ve kabuk böceğinin yayılmasını önlüyor.

 

3.1--Ayrıca tüm bunların dışında yaprak döken ağaçların sıcaklık üzerindeki biyojeofiziksel etkilerinden dolayı, yerel iklimin gelişmesi için de özel bir öneme sahip olduğuna dair belirtiler de var.

 

Kaynak:Tübitak Bilim ve Teknik Dergisi

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 276

Eklenme Tarihi : 15.12.2020

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.