MAKALELER / Uzay Turizmi






1---Uzaya Turistik Seferler-Richard Branson Mars'a Hotel Yapmak İstiyor


1--İngiltere'deki Virgin Group'un sahibi Richard Branson, uzay projelerinde başarıya ulaşması halinde Mars'a hotel yapmak istediğini açıkladı.


2--Branson'un sahip olduğu Virgin Galactic şirketi geçiken uzay seferlerine önümüzdeki 3 ay içerisinde başlamayı planlıyor.


2.1--Yapılan açıklamalarda, 250 bin dolarlık ücreti ödeyenler 110 km'lik uzay yolculuğuna çıkabilecek ve 5-6 dakika boyunca uzaydan Dünya'yı seyredebilecek.


3--Branson un yaptığı açıklamada, bu projenin başarılı olmasının ardından Mars'a da seyahatler düzenlemeyi planladığını ve bu projelerin tutmasının ardından Mars'a bir hotel inşaa etmek istediğini dile getirdi. Branson ayrıca gelişen teknolojiyle beraber değerli madenler bulunan göktaşlarının da Dünya'ya çekilebileceğini dile getirdi.


4--Önümüzdeki yıllarda, Angelina Jolie, Di Caprio ve Justin Bieber gibi ünlülerin uzay yolculuğuna çıkacağı belirtiliyor.


Kaynakça:www.haberuzay.com/


2--Uzayda Ticari Mekikler Dönemi:

 

1—Türk girişimciler Fatih ve Eren Özmen çiftinin sahip olduğu Sierra Nevada Corporation tarafından uzaya gönderilecek ilk ticari uzay mekiği olarak geliştirilen Dream Chaser, testlere başlamak üzere NASA'nın California'nın Edwards Dryden Uçuş Araştırma Merkezi'ne teslim edildi.

 

2-- NASA'nın ticari araç programı (Commercial Crew Program) uyarınca geliştirilen Dream Chaser, Amerikan topraklarından uzaya gönderilecek ticari araçlardan biri olacak.

 

3--Programın amacı insanların güvenli ve uygun fiyata Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan uzaya erişimi sağlamak olarak belirlenmişti. NASA'daki testlerde mekiğin bir helikoptere bağlı olarak ve serbest uçuşta nasıl hareket ettiği, frenlerinin nasıl çalıştığı, tekerlerinin güvenirliliği konuları kapsayacak.

 

4--Mekik bu yıl içinde serbest uçuş testlerine de başlayarak iniş sırasındaki aerodinamiği teste tabii tutulacak.

 

5--Testlerde ayrıca uzay mekiğindekilerin farklı atmosfer ortamlarında nasıl bir navigasyon performansı sergileyecekleri gözlemlenecek.

 

6--NASA, Sierra Nevada Corporation şirketinin yanı sıra Commercial Crew Programı'nda Space Exlploration Technologies (SpaceX) ve Boeing ile birlikte uzaya ticari mekik gönderme projesi üzerinde birlikte çalışıyor.

 

7--NASA tarafından desteklenen üç şirketin özel geliştirdikleri mekik sayesinde uzaya ticari insan uçuşlarının başlaması planlanıyor.

 

8—Bir ileri adım olarak Edwards Hava Kuvvetleri Üssü ndeki nasa ya ait Dryden Uçuş Araştırma Merkezi nde yapılan deneme uçuşunun 2 saat sürdüğünü , "Dream Chaser (Düş Avcısı)" adı verilen uzay aracının test modelinin 3 bin 780 metre yüksekliğe kadar çıktığını açıklandı. 


8.1--Uzay aracının kılavuz ve navigasyon sistemlerinin yanı sıra iniş takımlarının da test edildiği belirtildi.

 

9--Sierra Nevada Şirketi nin nasa ile yaptığı anlaşma uyarınca inşa ettiği Dream Chaser in , UUİ ye 7 astronot taşıması ve tıpkı bir uçak gibi iniş yapması öngörülüyor.

 

10--Amerikan uzay mekiklerinin 2011 de emekliye ayrılması üzerine nasa , uzay istasyonuna yapılacak seferler için bazı şirketlerle anlaşma imzalamıştı.

 

11--Rus uzay Ajansı ile anlaşmasını mayıs ayında yenileyen nasa , astronotlarının Soyuz uzay aracı ile UUİ ye gidip gelmesi için Rusya ya 424 milyon dolar ödüyor.

 

Kaynak: http://www.sondakikahaberleri.info.tr/



3--Uzaydan Dünyaya Atlayış:


1—Avusturyalı ekstrem sporcu Felix Baumgart ABD nin en küçük bir esintinin olmadığı yer ve gün olarak New Mexico eyaletinin Roswell kenti yakınlarında 850.000 m3 lük 55 katlı plastik sandaviç torbalarından 10 kat daha ince bir malzemeden yapılan helyum balonun taşıdığı 1360 kg kapsülle yerden yaklaşık 39 km yükseklikten boşuğa-dünya atlamıştır.


2—Önceki atlayış yerden 31 km den atlayanJoe Kittingir e aitti.


3-- Felix Baumgart atlamadan önce ne kadar küçük olduğunuzu anlamanız için çok yükseklere çıkmanız gerekiyor diye konuştu.


4—Baumgart nerin serbest düşüşü 4 dk 20 sn sürmüş olu,düşüş sırasında maksimum hız 1.342 km/h yani ses hızının 1.4 katına(Mach 1.4) erişmiştir.Bu anlamda stratosferde ses hızıda insan organizması olarak aşılmış oldu.


5—Uzayın resmi sınır aslında yerden 100 km yükseklikten başlamakta.


6—Bu atlayış ile uzay turizminde bir kapı açıldığı gibi,uzaya yakın bölgelerde kurtarma operasyonlarının yapılabilmesinin önüde açılmış oldu.


Kaynakça:CBT-1335/2-19.10.2012



4--Uzay Turizminde Son Durum

 

1--Hollanda merkezli Space Expedition şirketinin öncülüğünü yaptığı uzay turizmi için Çinliler yarış halinde.


2--Çin medyasında yer alan haberlere göre, 100'den fazla Çinli işadamı uzaya gitmek için başvuru yaptı.


3--Bu yıl içerisinde başlaması planlanan seferlerin Dünya yüzeyinden 60 km yükseleceği kaydedilirken, 2015 yılında bu yüksekliğin 103 km'ye çıkması bekleniyor.


4--Ancak uzaya gitmek isteyen birçok insan bu mesafelerin uzayı hissetmek için yeterli olmayacağı kanısında.


5-- Ortalama 5 dakika sürmesi beklenen yolculuklar için iş adamlarının 95 bin doları gözden çıkarması gerekiyor.

 

6--Uzay turiziminde asıl hedef ise 200 km yükseklik.ISS ise 400 km de konumlanıyor.

Kaynak:www.haberuzay.com

 




5--Uzaya Seferler-Özel Sektörün Yapacağı İlk Kargo Seferi:


1—Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi(NASA) Uluslar arası Uzay İstasyonu na(UUİ) özel sektörün 30 Nisanda yapacağı ilk deneme niteliğindeki sefer için hazırlıkların önemli bir sorun olmadan sürdüğünü bildirdi.


2—NASA nın UUİ sorumlusu, Amerikan Space X Şirketinin Dragon kapsülünün fırlatılması için simülasyonların devam ettiğini belirtti.


3—NASA Yetkilisine göre , Astronotsuz yapılacak bu deneme seferinin sadece uzay kapsülü göndermek değil, aynı zamanda UUİ nın yörüngede tam güvenlik içinde kenetleneceği bu zor süreçte sorun meydana gelmesi çok da şaşırtıcı olmayabilir.


4.1—Bu süreçte Dragon u UUİ ile kenetleyeceğiz sonra uzay gemisinden etkili bir şekilde yükün boşaltılması ve yeni yükün yüklenmesini sağlayacağız.


4.2—Bu sefer ile Yörüngede bulunan Uzay İstasyonuna ticari yük taşınması alanında yeni bir döneme girilmesini sağlayacağız.


5—Öte yandan ABD nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Hava Kuvvetleri Üssü nden Falcon 9 Roketiyle fırlatılacak olan Space X firmasının Dragon uzay aracının deneme seferi UUİ nin astronotları tarafından da heyecanla bekleniyor.


Kaynakça:Dünya Gazetesi-26.03.2012



6--Uzaya Turistik Seferler Başlıyor:


1--Virgin Havayolları'nın sahibi İngiliz milyarder Richard Branson, uzaya turistik seferlerde kullanılacak 'SpaceShipTwo' mekiğinin 1,5 yıl içinde uçuşlara başlayacağını bildirdi.


2--İsmi Virgin Space Ship (VSS) Enterprise olacak bu mekiğin yolcularının seyahat için 200 bin dolar civarında bir ödeme yapacaklarını belirten Branson, uzaya turistik sefer yapacak ilk ticari şirket olan Virgin Galactic'in şimdiden 330 müşteriden 45 milyon dolar topladığını da söyledi.

 





Makalenin İzlenme Sayısı : 592

Eklenme Tarihi : 25.06.2019

Önceki sayfaya geri dön.