MAKALELER / Avrupada En Sıcak Yaz 2020 Olarak Kayıtlara Geçti






Avrupada En Sıcak Yaz 2020 Olarak Kayıtlara Geçti:

 

1--İklim değişimi, artan uç hava koşullarına bağlı orman yangınları kuraklık ve aşırı yağışlarıyla kendini gösterirken artan sıcaklıklar da rekor kırmaya devam ediyor.

 

2--Okyanuslar 2019 yılında yeni bir sıcaklık rekoruna ulaşmıştı ve son 5 yıl hep en sıcak yıl oldu.

 

3--Araştırmacılar Temmuz 2020 de Güney Kutbu için bile rekor değerler açıklamışlardı; ayrıca metan, karbondioksit gibi sera gazlarının emisyonları da artmaya devam ediyor.

 

4--Şu sıralar dünyamız iklim öncelemelerinin en kötü senaryosuyla ( Worst-Case Senaro) uyumlu.

 

5--2016 yılındaki sıcaklık rekorunu 1,16 derece aştı. Özellikle de ABD nın bazı bölgelerinde, Kanada’nın doğusunda Rusya’nın kuzeyinde kuzey Pasifik te yazlar çok sıcak geçti.

 

6--NOAA’dan yapılan açıklamaya göre buradaki ortalama sıcaklıklar uzun vadeli ortalamanın 2 derece kadar üzerindeydi.

 

7--Okyanuslar ise 141 yıldan bu yana ikinci en sıcak değerlere ulaştı Ama sadece kuzey yarımküre değil güney yarımküre de son üç ayda anormal sıcaklıklar kaydedildi.

 

8--Yeni Zelanda ve Batı Avustralya örneğin kayıtlarından başlamasından bu yana en sıcak kışı yasadı Avrupa içinse 2020 yılı daha şimdiden kayıtlardan bu yana ki en sıcak yıl oldu      ’

 

9--0cak ayında ortalama sıcaklıklar uzun vadeli ortalamanın 2,08 derece üzerinde servetti.Buna göre 2020, 2018 yılının da rekorunu kırmış oldu.

 

9.1--Asya’da da durum hiç iç açıcı değil.Sıcaklık uzun vadeli ortalamanın 2,38 derece üzerinde ölçülmüş. Özellikle Güneydoğu çin ve Kuzey Asya çok sıcak geçmiş.

 

9.2--Araştırmacılar ayrıca Kuzey Afrika, Orta Amerika ve Güney Amerika’nın kuzeyi Hint yarımadası ve Çin de de sıcaklıklar ortalamanın üzerinde oldu.

 

10--Ve bilim insanları 2020’nin de son beş yılın en sıcağı olacağında hem fikir.




Makalenin İzlenme Sayısı : 323

Eklenme Tarihi : 15.12.2020

Önceki sayfaya geri dön.