MAKALELER / Mikrodalga Kaynaklı Plazma Jetli Uçaklara Doğru






Mikrodalga Kaynaklı Plazma Jetli Uçaklara Doğru:

 

1—Uçaklarda tahrik için Yapılan bir bilimsel çalışmada Plazma iticiler sayesinde 6 N/kW kaldırma gücü ve 5 N/m2 jet basıncı elde edildi.

 

1.1--Denemeler başarılı olmasına rağmen elde edilen bu değerler hava taşımacılığında güçlü bir motorda kullanmak üzere istenilen boyutta değildi.

 

1.2--Konuyla ilgili yeni çalışmalardan biri mayıs ayında Aduances dergisinde yayımlandı. Çalışmada bir jet motoruna yeterli itme kuvvetinin fosil

yakıt kullanmadan sağlanabileceği ve bu sayede karbon nötr hava yolculuğu yapmanın mümkün olabileceği bildirildi.

 

1.3--Çalışmada tasarlanan cihaz havayı sıkıştırarak mikrodalga yoluyla iyonize ediyor ve elde edilen plazma gerekli itiş gücünü sağlıyor.

 

1.4--Bu gelişme uçakların ilerde yakıt olarak sadece elektrik ve etrafındaki havayı kullanıp uçabileceği anlamına geliyor.

 

1.5--Araştırmacılar mikrodalga iyonlaştırma odasında yüksek sıcaklık ve basınçtaki havayı plazma hâline getirerek bir plazma jet itici prototipi geliştirdi.

 

1.5.1--Böylece 400 W mikrodalga gücü ve saatte 1,45 m3 hava geçişi ile yaklaşık olarak 28 N/kW kaldırma gücü ve 2,4xl04 N/m2 itme basıncı elde edildi.

 

2--Bu değerler bir uçağın jet motoruyla kıyaslanabilir olmakla beraber iyonik rüzgârla çalışan uçaklarınkine göre oldukça yüksek.

 

2.1--Daha yüksek mikrodalga gücü ve hava akışının plazma jet tahriki üzerinde önemli etkisi olduğunu gösteren çalışmanın sonuçları, ticari uçak jet motorlarıyla karşılaştırılabilir itme kuvvetleri ve jet basınçlarının elde edilebileceği anlamına geliyor.

 

2.2--Yakın bir gelecekte, yüksek ısı ve basınca dayanıklı malzemeler ile yüksek güçlü mikrodalga kaynağı yardımıyla jet motorlarına gerekli itiş gücünü sağlamak için fosil yakıtlar yerine hava kullanılacak gibi görünüyor.

 

3—Yorum:Hava ulaşımında fosil yakıtlar yerine elektrikli yada makalede anlatılan plazma iticili yada zeplin tarzı uçakların geliştirilmesi oldukça önemli.

 

Kaynak:Tübitak Bilim ve Teknik Dergisi

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 318

Eklenme Tarihi : 15.12.2020

Önceki sayfaya geri dön.