MAKALELER / Akdeniz Meyve Sineği İle Mücadelede Kısır Sinek Yöntemi Çok Önemli






Akdeniz Meyve Sineği İle Mücadelede Kısır Sinek Yöntemi Çok Önemli:

 

1--Akdeniz Meyve Sineği, portakal, mandalina, limon, uz, nar, kaysı, elma, erik, kiraz meyvelerine ve domates, patlıcan ve biber gibi sebzelere, farklı bitki türüne zarar veriyor.

 

2-Akdeniz Meyve Sineği, sadece Türkiye’nin değil, birçok ülkenin için bir zararlı. Fakat, Amerika, İspanya, Fas, Tunus ve aa bir çok ülke bu zararlı ile mücadelede başarılı olduğu için Türkiye kadar sorun yaşamıyor.

 

3--Akdeniz Meyve Sineği ile mücadele için kısır sinek metodu ile üretilen erkek kısır sinekler doğaya bırakılıyor. O sinekler dişilerle çiftleşiyor. Dişi sinek meyveye yumurta bırakıyor fakat kısır olduğu için larva üretmiyor. Bu yöntem,

 

4—1970 li yıllardan itibaren uygulayan Meksika, Şili, Arjantin, Peru, Portekiz, Ürdün, Güney Afrika, İsrail, Avustralya, Amerika Birleşik Devletleri’nin Kaliforniya ve Florida bölgelerinde başarıyla uyguladı. İsrail bu tekniği uyguluyor.

 

5--Bu ülkelerin hepsinde zirai ilaç kullanımı büyük oranda azaldı. Halen kısır böcek üretim tesislerinin % 60’ı Amerika’da, % 14’ü Afrika, % ll’i Asya, % 9’u Avrupa ve % 6’sı ise Avustralya’da bulunuyor.

 

6-- Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun önerdiği teknikle-radyasyonla kısır sineklerin üretilmesi ve  uygulanması için gerekli yatırımın yapılması gerekmekte.

 

Kaynak:Dünya Gazetesi





Makalenin İzlenme Sayısı : 371

Eklenme Tarihi : 15.12.2020

Önceki sayfaya geri dön.