MAKALELER / Enerji Üretiminde En İyi Çözüm Hibrit Üretim Olabilir mi






Enerji Üretiminde En İyi Çözüm Hibrit Üretim Olabilir mi

 

1--Enerjisa Üretim AŞ CEO’su İhsan Erbil Bayçöl, Bandırma Enerji Üretim Üssü’nün Türkiye’nin en çok rüzgar alan, dolayısıyla rüzgar enerji santrallerinin yoğunlaştığı bölgede yer alması.

 

1.1--Rüzgar kesintili bir enerji kaynağı olduğu için bölgedeki RES’ler enyüksekverimle çalışabilmelerini Bandırma I ve Bandırma II doğalgaz çevrim santrallerinin şebeke dengesini sağlamasına borçlu. Çünkü bölgedeki RES’lerin rüzgar eser esmez elektrik üretebilmeleri için ihtiyaç duyulan şebekedeki frekans seviyesi Enerji Üssü sayesinde tutturuluyor

 

2--Aynı zamanda Enerjisa Üretim’in ülke çapındaki üretim tesislerinin tek noktadan kontrol edilebildiği bir yönetim üssü olduğunu da ifade ediyor.

 

2.1--Bayçöl bunu, yazılımını da Grup bünyesinde geliştirdikleri bir enerji üretimi yönetim sistemi ile yaptıklarını kaydediyor. Bayçöl’ün anlattıklarına göre, bu yazılım sayesinde ülke çapındaki tüm Enerjisa tesisleri birbirleriyle senkronize şekilde çalışabiliyor. Ayrıca tesisler sistem operatöründen gelebilecek anlık taleplere de cevap verebilecek şekilde organize halde faaliyet gösteriyor

 

3--Çok sayıda organize sanayi bölgesinin yer aldığı Bursa’yı da kapsayan, yoğun enerji tüketilen Marmara Bölgesi’nde yer alması da Bandırma Enerji Üssü’nün önemini artıran bir diğer özellik.

 

4--İhsan Erbil Bayçöl, deniz kıyısındaki Bandır-ma Enerji Üretim Üssü’nde önümüzdeki dö-nemde dalgadan elektrik üretimi denemeleri de yapmaya hazırlandıklarını söylüyor. Yine hem Ar-Ge amaçlı hem de Enerji Üssü için.

 

4.1--Enerjisa Üretim, sağlıklı talep tahmini yapabilmek için kendi bünyesinde özel bir meteoroloji ekibi oluşturmuş durumda. Şirket CEO'su İhsan Erbil Bayçöl'ün aktardığına göre bu ekip halen 100'den fazla ölçüm istasyonundan sıcaklık, kar ve yağmur başta olmak üzere çeşitli meteorolojik veriler topluyor. Daha isabetli tahminler yapabilmek için hem istasyon sayısı, hem veri türü sayısı artırılıyor hem de kullanılan yazılımın yetenekleri geliştiriliyor

 

5--Enerjisa Üretim CEO’sujhsan Erbil Bayçöl, portföylerindeki tesislerin Türkiye elektrik üretim sektöründe en yüksek emre amadelik oranlarına sahip olduğunu vurguladı. Bayçöl yerli linyitle çalışan 450 MW kurulu gücündeki Tufanbeyli Termik Santrali'nîn de devreye alındığı dönemde düşük verimlilikle çalışsa da yaptıkları çalışmalar sayesinde şu anda kendi klasmanında Türkiye'nin en verimli santrallerinden biri haline geldiğinin altını çizdi. Bayçöl, "Hiçbir termik santral kurulduğu gün en yüksek verimliliği yakalamaz. Bunun için kullanılan yakıtın özelliklerine göre çeşitli test çalışmaları yapılması gerekir. Biz de bunları yaptık ve en yüksek verimliliğe ulaştık" ifadelerini kullandı.

 

6-- mikro rüzgar türbinleri kurmak da ürerinde çalışılan projeler arasında. CEO Bayçöl ayrıca elektrik saklama teknolojilerinin, yani büyük ölçekli bataryaların şebeke ve elektrik santralleri ile ilişkisüıe yönelik araştırmalar da düşündüklerini söyledi.

 

7—Yorum:Önümüzdeki 20-30 yılın enerji üretim trendi muhtemelen doğalgazlı-hidrolik-rüzgar türbinli-dalga enerjili hibrit üretim olabilir..

 

7.1--Zira burada yenilenebilir kaynaklardaki ansal azalma  muhtemelen doğalgaz-modüler nükleer reaktör veya petrol ile dengelenip ağırlıklı üretim yenilenebilir-modüler nüklere kayacak gibi.

 

7.2--Ancak geçiş döneminde doğalgaz çevrim santralleri ansal boşukları dolduracak yani tek yazılımlı hibrit üretim.30 yıl sonrası ise modüler nükleer ve yenilenebilir enerji olabilir.

 

7.3--Ayrıca yüksek katlı binalarda bina şaftındaki yüksek hızlı rüzgarla beslenen çatı tipi rüzgar türbinleri-akarsular nehir üzerine kurulan yüzer türbinli elektrik üretimi-jeotermal seracılık-ısıtma önemli

 

Kaynak:Para Dergisi




Makalenin İzlenme Sayısı : 329

Eklenme Tarihi : 15.12.2020

Önceki sayfaya geri dön.