MAKALELER / Koronavirus Sürecinde Eğitim kaybının faturası 11 trilyon dolar






Koronavirus Sürecinde Eğitim kaybının faturası 11 trilyon dolar:

 

1--DÜNYA Bankası Avrupa ve Orta Asya Bölgesi Uygulama Yöneticisi Harry Anthony Patrinos, COVID-19’la mücadele sürecinde eğitimde yaşanan kayıpların bireyler üzerinde gelecekte sıkıntı yaratabüeceğini belirterek, “Pandemi sürecinde yaşanan 4 aylık eğitim eksikliği kişi başına düşen geliri % 12--18 arasında geriletmektedir” ifadelerini kullandı.

 

2--Türk Eğitim Derneğinden yapılan açıklamaya göre, Patrinos, derneğin düşünce kuruluşu TEDMEM tarafından “COVID-19 Nedeniyle Okulların Kapalı Kalmasının Bedeli” başlığında video konferans yöntemiyle düzenlenen kürsü oturumuna katıldı.

 

3--Patrinos, üniversite, lise ve ilköğretimde yaklaşık 6 aylık eğitim kaybının dünyaya faturasımn da 11 trilyon doları bulacağına dikkat çekti.

 

4--Konuşmasında koronavirüs nedeniyle eğitimde yaşanan zorluklar ve öğrencilerin durumuna değinen Patrinos, dünyada 1.6 milyar çocuğun salgın nedeniyle okula gitmediğini aktardı. Patrinos, 192 ülkedeki öğrencilerin %90’nın bu durumdan olumsuz etkileneceğini kaydetti.

 

5--Patrinos, özellikle düşük gelirli ülkelerde gençler açısından bu kaybın daha büyük olduğunu vurgulayarak, öğrenme kayıplarının en tedirgin edici tarafının okul terklerinin artması olacağını belirtti.

 

6--Patrinos, Dünya Bankası'nın ‘Güvenli Okul ve Uzaktan Eğitim Projesi’ kapsamında Türkiye’ye sağlanacak 160 milyon dolar kredi desteğini onayladığını anımsatarak, projede ‘elektronik altyapının güçlendirilmesi, dijital içerik hazırlanması ve kurumsal kapasitenin arttırılması’ başlıklarında önlemlerin yer aldığını ifade etti.

 

6.1--Patrinos, pandemi sürecine ilişkin, “Eğitime daha fazla kaynak ayrılmalı, gelir ve istihdam destekleri verilmeli. Dijital beceriler ve ömür boyu öğrenmeye yatırım yapılmalı.

 

6.2--Sürdürülebilir uzaktan eğitim sistemlerine yatırım yapümalı” tavsiyelerinde bulundu. Patrinos, çocukların okula farklı seviyelerde geri döneceklerini vurgulayarak,“Okul ve öğretmen için farklı seviyelerdeki öğrencileri desteklemek zor olacak. Sistemleri bu kayıpları azaltmada en önemli araç olacak” görüşünü paylaştı.

 

7—Öteyandan Yapılan anketler, Türkiye’nin gelişmişlik sıralamasında en sonda yer alan 110 ilçede öğrencilerin % 82’sinin uzaktan eğitim dönemi boyunca EBA’ya erişemediğini, % 49’unun ise uzaktan eğitim sürecinde cihaz ya da internet problemiyle karşılaştığını ortaya koyuyor. Türkiye genelinde EBA’ya erişemeyenlerin oranı ise % 54.

 

8—Yorum:Pandemi nedeniyle büyük zarar gören eğitim sürecindeki hasarı azaltmak için bakanlık dünya ülklerinin uzaktan eğitim uygulamalarını inceleyerek çözümler üretmesi uygun olacaktır.Ayrıca EBA ya erişemeyen öğrencilerin erişimi için ciddi çabalar harcanmalıdır.Bu anlamda belediyelerin vs kuruların tablet yardımı önemli.

 

Kaynak:

1--Para Dergisi

2--Dünya Gazetesi




Makalenin İzlenme Sayısı : 225

Eklenme Tarihi : 15.12.2020

Önceki sayfaya geri dön.