MAKALELER / Doğalgaz Hatlarına Hidrojen Karıştırıp-Basmak






Doğalgaz Hatlarına Hidrojen Karıştırıp-Basmak:

 

1--S&P Global Platts Analytics Uzmanı Zane Mcdonald tarafından yapılan değerlendirmeye göre yenilenebilir kaynaklardan elde edilecek hidrojenin doğalgaz dağıtım hatlarına basılması, karbon emisyonlarının azaltılması, fosil yakıt kullanımının engellenmesi ve sistemin karbonsuzlaşmasım hızlandırmak açısından önemli bir rol üstleniyor. Aynı zamanda, arzın sürekliliği açısından da fayda sağlıyor.

 

2--Doğal gaz dağıtım hatlarına hidrojen basılması 2020 yılı başında Hollanda ve Avustralya'nın ulusal hidrojen stratejilerinde yer aldı. Bu kapsamda birkaç pilot proje de hayata geçirildi.

 

2.1--ABD'nin Kaliforniya eyaleti ise enerji dağıtım şe¬bekelerinden 2020 Kasım ayma kadar “doğal gaz şebekelerine yenilenebilir hidrojen enjeksiyonu standardı” belirlemelerini talep etti. Platts Analytics bu kapsamda Kaliforniya'da yapılan örnek çalışmaya yerveriyor.

 

3—Yorum:Doğalgaz hatlarına hidrojen basılabilir ve bu doğalgazı güçlendirebilir.Aynı zamanda hidrojen güneş enerjili fotovoltaik panellerden elde edilen elektrikle suyun elektrolizinden de elde edilebilir

 

3.1—Hidrojen sıfır emisyonlu yakıt olarak düşünülüyor.Oysa hidrojenin yanması ile çıkan su buharı bir sera gazı.Atmosferde %20-30 oranında bulunuyor.Hidrojenin yaygınlaşması ile atmosferde bu oranın artması- su buharı artarsa dünya tıpkı karbondioksit emisyonu gibi daha sıcak hale gelebilir mi.Bu konu iyice aydınlatılmadan hidrojenin yaygınlaştırılması ne kadar doğru olabilir.

 

Kaynak:Dünya Gazetesi

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 354

Eklenme Tarihi : 15.12.2020

Önceki sayfaya geri dön.