MAKALELER / Fiyatlama-Müşterinin Razı Olacağı Fiyatı Belirlemek





Fiyatlama-Müşterinin Razı Olacağı Fiyatı Belirlemek:

 

1-- Simon Kucher & Partners, 2013 yılı başından beri Türkiye’de şirketlere “müşterinin ödeyebileceği” fiyatı bulurlarsa gelirlerini nasıl artırabileceklerini gösteriyor.

 

2--Şirketi Türkiye’ye getiren Prof. Çelik Kurtoğlu, “Biz fiyatı maliyetle ilişkilendirmiyoruz. Maliyetler veri iken tüketici kitlenizle ilişkinizde fiyat performansınızı nasıl geliştirirsiniz, biz ona bakıyoruz.

 

2.1--Yaptığımız bir roket fiziği değil, şirketin kârlılığını artırmak. İmza attığımız düzeltmelerin anında kâra yansıdığını görüyoruz” diyor.

 

3--Şirketlerde fiyatlama bilincini yerleştirmenin öneminin altım çiziyor Kurtoğlu: “Yöneticilerle konuştuğumuzda 'fiyatımız, piyasa fiyatı’ diyorlar. Piyasa dediğiniz neresi? Londra mı Levent mi? Fiyatın maliyet artı kâra göre belirlenmesi, yapılan en önemli hatalardan biri.

 

3.1--Hangi maliyetten bahsediyoruz; sabit maliyetten mi değişken maliyetten mi? Şirketlerde fiyatlama genelde muhasebe birimlerinde belirlendiğinden, tedarikçi fiyatlamasından dışarı çıkmakta zorlanıyorlar.

 

4--Sizin kendi fiyatlandırma gücünüz var mı’ diye sorduğumuzda herkes duruyor.” Kurtoğlu asıl yapılması gerekenin, müşterinin ödemeye razı olduğu fiyatı belirlemek olduğunu vurguluyor.

 

4.1--Sizin fiyatınız bunun altında da olabilir, üstünde de... Ama müşterinin ödemeye razı olduğu rakamı bulabildiğinizde satışı artırmak görünen o ki kaçınılmaz  oluyor.Şirketler fiyat savaşında ama rakiplerini suçluyorlar

 

5--Simon Kucher & Partners, Türkiye’de fiyatlandırma bilincindeki eksikliği ortaya koyan bir araştırma yapmış. Araştırma sonuçları, bu alandaki tüm hataları göz önüne seriyor. Örneğin Türkiye’de şirketlerin sadece % 33’ü, hakettiği fiyatı etikete koyabildiğim düşünüyor. Şirketlerin sadece beşte biri gerekli fiyat artışını hayata geçirebiliyor.

 

6--Şirketlerin fiyatlamasında tutarsızlıklar hep var çünkü onlar hiç bizim gözümüzle bakmıyor. Biz ise bakar bakmaz hataları görüyor ve en alttaki kirazları toplayıp en kısa vadeli çözümlerle önemli iyileşmeler sağlayabiliyoruz.

 

6.1--Örneğin bir eğlence şirketine danışmanlık yapıyorduk. İlk haftada yaptığımız düzeltmelerle sağladığımız gelir artışı ile bize verecekleri ücreti çıkardık. Her şeyin öderken rahatsız olmayacağınız bir fiyatı var. Örneğin bir içecek satıyorsun, 20 CC'sini 4 liraya satıyorken, arada ikinci bardak da bizden diyerek 4.35 TL'ye satarsan gelirin nasıl artar

 

Kaynak:Para Dergisi-1-7 Şubat 2015

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 289

Eklenme Tarihi : 15.12.2020

Önceki sayfaya geri dön.