MAKALELER / TAM-Şirketler İçin İyileştirme Tedavisi- Yöntemi






TAM-Şirketler İçin İyileştirme Tedavisi- Yöntemi:

 

1--Tumaround Management (TAM-İyileştirme Yönetimi); zor duruma düşen veya düşeceğinin farkına varan şirketleri tekrar ekonomiye kazandırmak için uygulanan yönetim tekniği olarak tanımlanıyor.

 

1.1--Amaç; şirket ile ona finansman veya tedarikçi desteği sağlayan kuruluşlar arasında ortaya çıkan finansal krizi tarafları ikna ederek gidermek.

 

1.2--Bu alanda çalışmalar yapan AS//Nexia Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Özsüt, “İlk etapta, TAM İyileştirme Yönetiminin uygulanacağı şirkete gidip bir durum tespiti yapıyoruz ve sorunun kaynağını, sebeplerini ve çözüm yollarım ortaya çıkarıyoruz.

 

1.3--Tüm verileri ve çözüm önerilerini uluslararası standartlarda değerlendirip bir rapor halinde sunuyoruz.

 

1.4--Şirketin kurtulma şansı varsa, ilişkili finansör tedarikçi veya bankalarla ortak çözüm yolları üretiyoruz.

 

1.5--Sonuçta tüm taraflan bir masa etrafında toplayarak bir protokol imzalan-masını sağlıyoruz. Bu protokol artık bağlayıcı bir sözleşme oluyor” diyerek süreci kısaca özetliyor.Şirketin doğru yönetilmesine  yardım ediliyor.

 

2--Ancak Tumaround Management, sonuçta bir yönetim süreci ve taraflar arasın¬da protokol imzalandıktan sonra iş bitmiyor. Özsüt “Tam aksine asıl işimiz bu noktada başlıyor” diyerek taraflar için şirketin doğru yönetilmesine yardımcı olduklarını vurguluyor.

 

2.1-- İşletme körlüğü, yanlış yatınm, nakit akışının doğru yönetilememesi gibi sorunları saptayıp, çözüm ürettiklerini söyleyen Özsüt “Örneğin hizmet verdiğimiz bir şirkette sorunun satış pazarlamada olduğunu tespit ettik ve üretime verilen ağırlığı satış ve pazarlamaya kanalize ettik. Bu değişiklik, kriz ortamına rağmen satışlarda % 40’ın üzerinde bir artış olarak meyvesini verdi” diyor.

 

3--Ülkemizde TAM’ın daha yeni yeni tanındığını söyleyen Özsüt önümüzdeki dönemlerde bu hizmetin yaygınlaşarak daha da önem kazanacağını vurguluyor.

 

3.1--Özsüte göre, şirketler yanlış giden uygulamalar bünyeye daha fazla zarar vermeden Tumaround Management sürecine dahil olmalılar ve gerekli önlemleri almalılar. Bu şekilde, herhangi bir kazaya uğramadan hedefleri doğrultusunda ilerleme şansına sahip olacaklar.

4--Bu süreci yönetirken şirketlerin en sık yaptığı hataları sorduğumuz Özsüt sözlerini şöyle sürdürüyor: “Genelleme yaparsak; stratejik açıdan yanlış belirlenmiş hedefler, plansız yapılan yatırımlar, yüksek sabit maliyetler, yanlış fiyatlama ve ürün konumlandırma, yüksek miktarda finansal borçlanma, bütçeyi aşan yatırım harcamaları, finansal kontrol eksiklikleri, yanlış pazarlama stratejileri, risk yönetimi süreçlerinin uygulanmaması en fazla rastladığımız hatalar olarak ortaya çıkıyor.

 

4.1--” Zor duruma düşen şirketlerin TAM desteği aldığında ana faaliyet konularına odaklanma imkanı bulduklarını aksi takdirde şirket yönetimi ve hissedarların finansal sorunlarla uğraşmaktan ana konular yöneldiğini vurguluyor.

 

5—Yorum:

 

1—Bakanlık nasıl deprem riskine karşı daskı şart koşuyorsa ekonomi bakanlığı firmaların eknomik deprem riskine karşı sigorta yaptırma dışında TAM I yaptırmalarını zorunlu kılabilir bu suretle firmalar risklere karşı sağlıklı olarak varlığını devam ettirme şansı bulabilir.

 

Kaynak:Para Dergisi





Makalenin İzlenme Sayısı : 221

Eklenme Tarihi : 15.12.2020

Önceki sayfaya geri dön.