MAKALELER / Denimde-Jeans Terbiyesinde Su Tüketimini En Aza İndirmek







Denimde-Jeans Terbiyesinde Su Tüketimini En Aza İndirmek:

 

1—Kipaş Holding:

 

1--Kipaş Holding Başkan Yardımcısı Ahmet Öksüz, “Müşterilerimize son koleksiyonumuzda Inotech isimli yeni bir konsept sunduk. Bunun detayı ise şu şekilde.

 

1.1--Denim kumaş üretilirken kısımda çok fazla şu tüketimi olmaktadır. Birinci iplikleri (çözgü ipliklerini) boyarken diğeri  de dokunmuş kumaşı terbiyelerken.

 

1.2--Biz daha önceki yıllarda iplik boyama kısmındaki su iketimini % 95 oranlarınında azaltmıştık (conser blue tekniği). Ancak terbiyedeki su tüketimiyle ilgili inovasyonu geçen koleksiyonumuzda hayata geçirdik, buradaki geliştirmelerimizle bazı ürünlerimizde terbiye prosesindeki su tüketimi ise 0 a düşürdük, yani hiç su kullanmadan üretmeyi başardık” diye konuştu.

 

1.3--Bu tarz kumaşların üretimi esnasında terbiye kısmında hiç su tüketilmediğini, iplik boyada ise çok çok az tüketim olduğunu belirten Ahmet Öksüz, “Bu konseptin çevreye olan faydasının yanında aynı zamanda elde edilen ürünlerden çok daha iyi renk performansı ve daha kaliteli görüntüler elde ediyoruz.

 

2--Müşterilerimiz bu yeni konseptteki ürünlerin genel görüntüsünü ve performansını çok beğeniyorlar ve kendi koleksiyonlarında kullanıyorlar.

 

3—Yorum:Bakanlık firmaların elde ettiği enerji su tasarruf çözümlerini ilgili firmanın rızasıyla diğer firmalara da knowhovu isteyip aktarmayı misyon edinebilir.Bu konuda çalışma yapılabilir.

 

2--Şirikçioğlu Mensucat:


1--Denim sanayisinin sayılı firmalari arasında yer alan Şirikçioğlu Mensucat, üretim süreçlerinde karbon ayak izini en aza indirmek için çalışmalarını hızlandırdı. Susuz boyama ve lazer efekt teknoloj isi kullanan şirket, bu yolla su, arıtma ve enerjiden yüksek oranda tasarruf sağlıyor.


2--Denim kot kumaşının teknik ve global adıdır. Denim ürünler eskiden birçok yıkama işlemine tabii tutuluyor, giysilerin renkleri açılıp üzerin¬deki efektler çoğaldıkça işlem sayısının artışına paralel kullanılan su ve enerji miktarı da aynı oranda artıyordu. 


3--Ar-Ge ve Ür-Ge projeleriyle yaptığımız yatırımlarla iplik boyamada artık suya ihtiyaç duyulan teknoloji kullanmıyoruz" dedi. Şirikçioğlu; "Dokumada da aynı şekilde su israfımız yok. Susuz boyamanın yanı sıra denim kumaştaki efekt, yıpratma ve yırtma işlemlerini de lazer teknolojisi ile yapıyoruz. Yani kumaşı yakarak renk veriyoruz. Eskiden bu efektler yıkama ve taşlama ile yapılırdı. Şimdi kaliteden hiçbir ödün vermeden bu işlemi sıfır su kullanımı ile lazerle yapıyoruz" diye konuştu.

 

Kaynak:Para Dergisi


3--Denim Yıkamasında Ciddi Su Tasarrufu Sağlanması:

 

1—Creatay teknolojileri ile normalde 70 lt su kullanılarak yıkanacak ürünü bir bardak suyla yıkanabiliyor.

 

2—Bu sayede su tüketimi 9360 ton azaltılabilmekte.

 

3—Denimleri yıkarken kullanılan kimyasalların tüketimini azaltmak için lazer teknolojisinden yararlanılmakta.Bu imkan ile kimyasal tüketimi 7 ton azaltılabilmekte.Ne kadar kimyasal olacağı bilgisayarla hesaplanmakta.İnsan eli değmeden makinelere gitmekte.

 

4—Denimde kurutma için kullanılan buhar makinaların ihtiyacı olan su kaynağı olarak kullanılırken,bu buhar ayrıca kış aylarında fabrikayı ısıtmak içinde kullanılmakta.

 

5—Denimde cretay a ve arge ye pay ayrılmalı.Ciroların %20 si arge ürünleriyle elde edilebilir.

 Kaynak:Dünya Gazetesi-03.11.2017-s:6 




Makalenin İzlenme Sayısı : 518

Eklenme Tarihi : 15.12.2020

Önceki sayfaya geri dön.